icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

 

Na Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, na blagdan Obraćenja sv. Pavla, u utorak 25. siječnja 2022., otvoren je 62. teološko-pastoralni tjedan.

hfgjftjtfkgzkghkgh

Tema 62. TPT-a je Preobrazba svećeništva u promjeni epohe, a održava se u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na otvorenju su, među ostalima, sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, veliki kancelar KBF-a u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, šibenski biskup Tomislav Rogić, sisački biskup Vlado Košić i dubrovački biskup Roko Glasnović. Među uzvanicima su bili i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta vlč. prof. dr. Željko Tanjić, dekani katoličkih bogoslovnih fakulteta drugih hrvatskih sveučilišta te izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba Jurica Gregurić.

Na samom početku otvorenja, zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ KBF-a u Zagrebu izveo je himnu Republike Hrvatske.

Zatim se sudionicima obratio predsjednik Povjerenstva za organizaciju TPT-a preč. Jakov Rađa koji je predstavio temu i najavio program. „Ovaj Teološko-pastoralni tjedan želi s jedne strane biti odgovor na teološke poticaje što nam dolaze od opće Crkve, a s druge strane želi biti poticaj našoj crkvenoj stvarnosti“, pojasnio je dr. sc. Rađa.

Istaknuo je da su teologija i pastoral poput dvaju krila bez kojih Crkva ne može izvršiti svoje poslanje. „Bez teologije pastoral Crkve riskira biti površan, a bez pastorala teologija riskira ostati apstraktna i bez povezanosti sa životom“, zaključio je dr. sc. Rađa.

Program otvorenja moderirala je članica Povjerenstva za organizaciju doc. dr. Martina s. Ana Begić. Na početku je istaknula da „svećeništvo nije karijera – to je služenje poput onoga kojim je Bog služio svomu narodu“.

Nakon zaziva Duha Svetoga, kardinal Josip Bozanić je predmolio uvodnu molitvu. Potom je skupu uputio prigodnu riječ. Zaželio je da Teološko-pastoralni tjedan s jedne strane pruži potreban doprinos kvasca, soli i svjetla evanđelja Isusa Krista i žive tradicije Crkve i tako bolje osvijetli dar svećeništva u Crkvi; a s druge strane „da nam bude od pomoći da bolje sagledamo onu naslagu povijesti koju je u promjeni epohe potrebno mijenjati“.

„Želim da sveukupno razmatramo zadatak koji nam je dan jer smo svi dionici Kristova svećeništva. U pitanju je pozvanost svih članova Crkve. U pitanju je naša obnova vjere u vodstvo Duha Svetoga, u prisutnost Isusa Krista koji poziva u svoju službu. Neka i s ovog skupa odjekne poziv zahvalnosti zaslužnim svećenicima i svim Kristovim vjernicima koji odano vrše službu u svetom Božjem narodu. Neka ovaj skup bude poticaj i ohrabrenje našim mladim vjernicima koji su prepoznali Kristov poziv i žele svoj život posvetiti nasljedujući Isusa, služeći braći i sestrama. Molimo Božje milosrđe i za propuste, pogreške i sablazni članova Crkve. Neka Duh Sveti osnaži Crkvu koja se želi očistiti i osloboditi od svega što ju priječi u autentičnom navještaju Isusova evanđelja“, potaknuo je kardinal Bozanić.

Doc. dr. Begić nadovezala se na kardinalov govor podsjetivši na njegove riječi izrečene u jednoj homiliji: „Kada svećenik ljubi i upoznaje povjereni mu narod, on poput sv. Pavla, premda slobodan od sviju, sam sebe svima čini slugom da ih što više stekne. Ne postavlja u središte samoga sebe, vlastite ideje i vizije nego dobro onih koje je pozvan očinski čuvati.“

Pozdravnu riječ uputio je i mons. Želimir Puljić. Sudionicima je kazao da ih tema TPT-a „vodi u dvoranu Posljednje večere čuti iznova Isusov govor svojim apostolima posebice iz Ivanova pera kada u prisnom razgovoru odgovara na njihova pitanja i probleme, daje im novu zapovijed, obećava asistenciju Duha Svetoga i moli Oca nebeskoga da ih ne uzima iz svijeta nego da ih sačuva od Zloga, naziva ih svojim prijateljima pa ih sokoli i najavljuje im svoju muku i uskrsnuće“.

Predsjednik HBK istaknuo je da svećenici „imaju osobitu milost što ih je Gospodin u Kristu izabrao prije postanka svijeta da budu sveti i neporočni pred njim te ih u ljubavi predodredio za posinstvo, za sebe, dobrohotnošću svoje volje“ (usp. Ef 1, 4– 6). Ustvrdio je da svećenici u Isusovo ime čine što nijedno drugo ljudsko biće ne može činiti. „Svećeništvo nije obična služba, nego otajstvo i sakrament. Bog se, naime, služi siromašnim čovjekom da bi po njemu bio nazočan među ljudima“, dodao je.

Na slavlju prigodom zaključenja Svećeničke godine, koju je 2009. godine proglasio u povodu 150. obljetnice smrti sv. Ivana Marije Vianneya, Benedikt XVI. nazvao je to „Božjom smjelošću koja sebe povjerava ljudskim bićima pa nas usprkos našoj slabosti smatra sposobnima djelovati u njegovo ime“, zaključio je mons. Puljić.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras također je pozdravio okupljene. Pritom je istaknuo aktualnost teme TPT-a, rekavši da svećenici bez utemeljenosti u društvu ne mogu izvršiti svoje poslanje. Preobrazba svećenika je uvijek na temeljima Kristove ljubavi, uvijek u istom temelju, rekao je. Istaknuo je da je Sveučilište u Zagrebu ponosno što kao svoju sastavnicu ima Katolički bogoslovni fakultet koji drži do tradicije, vrijednosti i koji se ne boji reći kada se društvo treba mijenjati.

Preč. Rađa zatim je pročitao brzojav sudionika TPT-a, koji je potpisao kardinal Bozanićupućen papi Franji prigodom održavanja Teološko-pastoralnog tjedna. Sudionici su Svetom Ocu poručili da održavanjem TPT-a žele pridonijeti sinodskom hodu u pripremi za narednu Sinodu biskupa. Također su istaknuli da tema svećeništva nije pridržana samo nekima jer su svi vjernici pozvani promišljati o temelju svojega poziva.

„U svom promišljanju naglasak stavljamo na to da je svećenik čovjek Crkve koji služi Božjem narodu, a svoje svećeništvo živi od euharistije i sakramenta pomirenja da bi mogao očitovati svoju ljubav i prema Bogu i povjerenom mu narodu“, ističe se u brzojavu.

Kardinal Bozanić je u ime sudionika također najavio da će se, među ostalim temama, na TPT-u osvrnuti na klerikalizam, celibat i odnos svjetovnog i svetog.

Na kraju svečanosti, TPT je otvorio dekan KBF-a u Zagrebu vlč. prof. dr. Josip Šimunović. „Vjerujem da ne trebam posebno isticati da će na razini opće Crkve 2022. godina biti u znaku i svjetlu promišljanja o svećeništvu. Naime, od 17. do 19. veljače 2022. godine zakazan je međunarodni teološki simpozij u Rimu pod naslovom Za jednu fundamentalnu teologiju svećeništva u organizaciji Kongregacije za biskupe, sa sudjelovanjem najboljih teoloških stručnjaka s papinskih i drugih sveučilišta, a sve pod pokroviteljstvom pape Franje“, rekao je.

„Međunarodni teološki simpozij koji predviđa i sudjelovanje samog Pape usmjeren je prvenstveno prema biskupima iz cijeloga svijeta što svjedoči o njegovoj iznimnoj važnosti, ali želje su usmjerene i prema tome da se u cijeloj Crkvi pokrene živa rasprava o tom važnom pitanju te da se iz tog simpozija rode nova istraživanja, inicijative i publikacije. U rečenome nalazimo i motivaciju odabira teme ovogodišnjeg Teološko-pastoralnog tjedna. Nikada nije suvišno razmišljati o svećeništvu. Svako vrijeme donosi svoje izazove i na njih je pozvan odgovoriti svećenik, ali i čitav Božji narod“, istaknuo je vlč. Šimunović.

Program 62. TPT-a bit će zaključen u četvrtak 27. siječnja. Sva predavanja će se održavati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta (Kaptol 29 A, Zagreb), a moći će se pratiti i putem izravnog prijenosa na YouTube kanalu KBF-a.

Donosi: IKA

Objavljeno: 25. siječnja 2022

 

 

Program

23:05 Emsija: Savršeno veselje/Frama Mostar - emisija povodom promocije knjige "Postavih te za svjetlost"/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Željeni zrakama želja/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (slavna otajstva)
01:00 Informativne minute/R
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Emisija: Kršćanine upoznaj svoje dostojanstvo/ZMR/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Biti Viktor/R
05:15 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica
world family
Iz tiska izašao lipanjski broj Svjetla riječi

Lipanjski broj revije Svjetlo riječi izašao je iz tiska s temom „Umjetnost u Bosni Srebrenoj. Duh otvorenosti”. Franjevačka provincija Bosna Srebrena je jedina institucija koja povezuje srednjovjekovnu Bosnu s ovom današnjom i jedina koja je svjedočila burnoj prošlosti ovoga prostora. Bosanski fratri su neumorno radili na stvaranju i njegovanju sakralne umjetnosti od samih svojih početaka pa do...

Uočnica Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije

U Gospinu svetištu i župi Uznesenja BDM-a u Komušini, u petak 27. svibnja, večernjom sv. misom započeo je program 51. dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Ovogodišnje okupljanje mladih, koje se odvija pod geslom Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje (Lk 1,39), nakon dvije pandemijske godine ponovno je upriličeno u uobičajenim okolnostima, te su došli organizirano sa svojim župnim zajednicama. Dočekali su...

Izašla knjiga izv. Prof. Drage župarića

Iz tiska je izašla knjiga “Epistolografija u rimskoj književnosti” autora izv. prof. dr. sc. Drage Župarića, profesora na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i vanjskog suradnika na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Knjiga je izašla u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Epistolografija ili umijeće pisanja postaje popularnim...

Otvoreni 14. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Književnim, glazbenim i molitvenim programom Bl. Alojziju Stepincu u čast, misnim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Iris Mihatov Miočić, u Križevcima su u četvrtak 26. svibnja započeli 14. dani hrvatskih svetaca i blaženika. Foto: ika   Manifestacija je započela pozdravima domaćina župnika križevačke župe...

U Sarajevu održana promocija zbornika „Drama gostoprimstva“

U organizaciji Udruge „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) u srijedu, 25. svibnja 2022. u hotelu Holiday u Sarajevu upriličena je promociju zbornika „Drama gostoprimstva“ u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila. Promocija je okupila više od 70 posjetitelja, a organizirana je u suradnji s Centrom za napredne studije Sarajevo. Na promociji su o...

Molitva krunice za mir

Papa Franjo predvodit će molitvu krunice za mir kao znak nade za one koji pate zbog rata u Ukrajini, kao i zbog ratova diljem svijeta, najavilo je na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 26. svibnja, Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, prenosi Vatican News. Na kraju marijanskog mjeseca papa Franjo želi ponuditi znak nade svijetu, koji pati od sukoba u Ukrajini i duboko ranjen nasiljem...

Proslava patrona i 40 godina župe Uzašašća Gospodinova

Svetkovina Uzašašća Gospodinova kao naslovnika vjerničke zajednice u Novom Travniku i 40 godina njezina postojanja svečano su proslavljeni 26. svibnja. Svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić. Foto: Milan Miletić/Kt Uz vrhbosanskog nadbiskupa Tomu koncelebrirali su župnik vlč. Marko Majstorović i još 30-ak svećenika, među kojima su bili: gučogorski arhiđakon mons. Pavo...

'Dani sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja'

Središnji događaj 26. u nizu Manifestacije 'Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja', a u organiziraju Odjela za II. svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatskog kulturnog društva Napredak - podružnice Odžak, župa Doborskog dekanata i mjesne zajednica Posavska Mahala održan je u sijedu, 25. svibnja 2022. u Posavskoj...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu