icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

„Sluga Božji nadbiskup Fulton J. Sheen već je niz godina moj pouzdani korizmeni vodič. On je taj vjerni svećenik koji mi nastavlja donositi Isusa i pomaže me približiti Isusu. Molim da on učini isto za vas ove korizme”, piše Al Smith, autor zbirke Sheenovih spisa o Gospodinovoj muci i njegovih sedam posljednjih riječi.


fultoon sheenFoto: Internet

Svake godine se pripremam za korizmu, postavljam si ista pitanja: čega ću se odreći, koja ću djela milosrđa činiti ili kojim bih se duhovnim čitanjem mogao baviti ove godine? Što sam stariji, shvaćam da ne mogu pogriješiti s provjerenim spisima svetaca. Klasici kao što je Križni put sv. Alfonza Liguorija i korizmena razmišljanja iz spisa svete Terezije Avilske i sv. Franje Saleškog, glavna su u mom domu. Ali da budem iskren, spisi sluge Božjega nadbiskupa Fultona J. Sheena i dalje su moj pouzdani korizmeni pratitelj, piše Al Smith s portala Catholic Exchange.

Fulton Sheen u toj mi je knjizi pokazao da su sedam posljednjih riječi koje je naš Gospodin izgovorio s križa protuotrov za svaki od sedam smrtnih grijeha.

Nikada neću zaboraviti prvi put kada sam pročitao Sheenovu knjigu iz 1939. godine pod naslovom Pobjeda nad porokom. Kad sam ušao u knjigu, prvi put u životu počeo sam osjećati duboku, iskrenu tugu zbog svojih grijeha. Riječi Fultona Sheena uklanjale su ljuske s mojih očiju. Pokazao mi je da su sedam posljednjih riječi koje je naš Gospodin izgovorio s križa protuotrov za svaki od sedam smrtnih grijeha.

Nakon što sam pročitao ovu jednu Sheenovu knjigu, bio sam uvjeren da se mogu pouzdati u njega, da će me voditi u mom hodu s Kristom. Želio sam pročitati svaku njegovu knjigu koju sam mogao pronaći, sa sličnom korizmenom temom. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci čitao sam knjige kao što su Sedam posljednjih riječi (1933.), Kalvarija i misa (1936.), Križ i blaženstva (1937.), Duga tuge (1938.), Sedam kreposti (1940.), Sedam riječi križu (1944.), Sedam riječi Isusa i Marije (1945.) i Likovi muke (1946.), da spomenemo samo neke.

Saznao sam da je tijekom svog posljednjeg snimljenog obraćanja na Veliki petak 1979., nadbiskup Sheen govorio o tome da je dao ovu vrstu razmišljanja o temi Kristovih sedam posljednjih riječi s Križa “pedeset i osmi put zaredom”. Bilo kao mladog svećenika u Peoriji, Illinois, sveučilišnog profesora u Washingtonu, D.C., ili biskupa u New Yorku, Sheenove poruke zasigurno će ostaviti neizbrisiv trag u njegovoj publici.

Posjedujući goruću revnost da razbije mitove o našem Gospodinu i njegovoj Crkvi, Sheen je svake godine davao niz snažnih prezentacija o Kristovoj muci i njegovih sedam posljednjih riječi s križa. Kao proučavatelj Svetog pisma, nadbiskup Sheen je dobro poznavao moć propovijedanja raspetoga Krista. Sa svetim Pavlom mogao je reći: “Jer ne htjedoh među vama znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga.” (1 Kor 2,2).

Svećenik je netko tko donosi Isusa ljudima, a zauzvrat dovodi ljude Isusu.

To je potvrdilo ono što sam shvatio nakon čitanja mnogih Sheenovih knjiga: da je on najviše od svega želio govoriti o otajstvu ljubavi i patnje, točnije, o tome da je Isus Krist postao čovjekom i umro za naše grijehe.

Nije li korizma, vrijeme kada Boga stavljamo na prvo mjesto u našim srcima?

Nedavno sam naišao na ovaj sjajan opis onoga što bi svećenik trebao biti: svećenik je netko tko donosi Isusa ljudima, a zauzvrat dovodi ljude Isusu. Čitajući Sheenove knjige, slušajući njegove audio snimke i gledajući ga na televiziji, otkrio sam da se savršeno uklapa u ovaj opis. Njegova ljubav prema našem Gospodinu i Presvetoj Majci prožima svaku njegovu misao, vežući naša srca za njihova. I nije li to ono što je korizma, vrijeme kada Boga stavljamo na prvo mjesto u našim srcima?

Tijekom posljednjih deset godina imalo sam čast govoriti o životu i spisima sluge Božjega nadbiskupa Fultona J. Sheena. Nikad se ne umaram slušati „Sheenove priče”, kako ga se mnogi još uvijek rado sjećaju i kako je dotakao ljudske živote.

Sheen maestralno pokazuje kako su sedam posljednjih Gospodinovih riječi zapravo potpuni katekizam o duhovnom životu.

Kao način zahvalnosti Bogu za mnoge usluge koje je moja obitelj primila po zagovoru Naše Gospe i sluge Božjega Sheena, sastavio sam zbirku Sheenovih spisa o Gospodinovoj muci i njegovih sedam posljednjih riječi. Knjiga nosi naslov: The Cries of Jesus from the Cross – A Fulton Sheen Anthology, a objavila je Sophia Institute Press. Riječ je o zbirci od sedam jedinstvenih Sheen naslova koji će čitatelja kao nitko drugi odvesti na duhovno putovanje tijekom korizme.

Po prvi put ikad, cjeloviti spisi i razmišljanja nadbiskupa Fultona Sheena o Kristovim posljednjim riječima sabrani su u ovu jednu knjigu. Sheen maestralno pokazuje kako su sedam posljednjih Gospodinovih riječi zapravo potpuni katekizam o duhovnom životu. Iz ovih svetih riječi učimo tajne življenja blaženstava, načine izbjegavanja smrtonosnih poroka ljutnje, zavisti, požude i ponosa te kako njegovati nebeske kreposti hrabrosti, razboritosti, pravednosti i milosrđa. Biskup Sheen nas uči kako se nositi s teškim ljudima i kako razumjeti bol i patnju. I sve to povezuje dirljivim osvrtom na najljepšu ljubav između Gospodina našega i Njegove Presvete Majke.

Sluga Božji nadbiskup Fulton J. Sheen već je niz godina moj pouzdani korizmeni vodič. On je taj vjerni svećenik koji mi nastavlja donositi Isusa i pomaže me približiti Isusu. Molim da on učini isto za vas ove korizme.




Izvor: HKM/Radio Marija BiH
Objavljeno: 28. veljače 2022.

 

Program

21:00 Krunica Duhu Svetomu
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti radio Vatikan /R/
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan/ Dražen Janko/ R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
23:05 Emisija: Katolička crkva u BiH za vrijeme Jugoslavije/Dražen Janko/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (radosna)
01:00 Emisija: Radost mladosti NCM/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog Evanđelja

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu