icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na svetkovinu Presvetog Trojstva u nedjelju, 12. lipnja istoimena župna zajednica u Novom Sarajevu proslavila je svoj patron i obilježila 120 godina postojanja.

hj

Središnju sv. misu, koju je izravno prenosila RM BiH, predslavio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić u zajedništvu s devet svećenika među kojima su bili sarajevski dekan mons. Anto Ćosić i župnik domaćin don Dražen Kustura koji je izrekao riječi pozdrava na početku euharistijskog slavlja na kojem se okupilo oko 200 duša.

Bog ne gubi osjećaj za čovjeka

U prigodnoj propovijedi mons. Ćosić najprije je ustvrdio kako je suvremeni čovjek često zaokupljen samim sobom te da druge nerijetko promatra pod vidom koristi i iskoristivosti te na taj način gubi ljudsku i evanđeosku radost susreta s drugima. „Već je izgubio osjećaj zahvalnosti bez koje je puno teže izdržati teške trenutke koji su, nažalost, sastavni dio života koji ovdje i sada živi. Izgubio je osjećaj misterija zato što smatra da svi trebaju sve čuti, vidjeti i znati – iako je svjestan da to nije moguće! – ili zato što smatra da tajna kao takva ne zavrjeđuje njegovo divljenje – iako je svjestan da ljudsko biće najviše čezne za onim što mu je nedokučivo, neshvatljivo. Ukratko, izgubio je osjeća za Boga, a samim tim se doveo u opasnost da još brže izgubi samog sebe“, poručio je propovjednik uz podsjećanje kako Bog nikada, ni na trenutak, ne gubi osjećaj za čovjeka. „Štoviše, najviše se raduje susretu s čovjekom kojemu se najjasnije objavljuje u onome što se naziva misterij ili tajna“, napomenuo je generalni vikar uz objašnjenje kako je misterij ustvari tajna koju je teško shvatiti i objasniti, ali koju je moguće otkriti i upoznati kada se uz nju pristane srcem.

Osobni susret s Bogom

U nastavku propovijedi tumačeći kako je vjera u Presveto Trojstvo najveće otajstvo Kristovih vjernika progovorio je o važnosti slušanja i predanja Božjoj volji te njegovoj inicijativi dolaska čovjeku. „S pravom, dakle, možemo reći da Boga Oca najbolje slavi onaj tko dopusti da ga On u svakom susretu s njim mijenja“, rekao je mons. Ćosić te istaknuo kako Boga slavi onaj koji ga voli i ljubi.

„Presveto Trojstvo, poznato je, ponajviše se očituje i djeluje – i mi ga najbolje razumijemo – upravo u zajedništvu koje postoji između triju božanskih osoba: Oca, Sina i Duha Svetoga. Riječ je o zajedništvu koje se izražava kroz odnos u kojemu jedna božanska osoba živi za drugu, otvorena je prema drugoj osobi. Kad bi, kojim slučajem, nestalo toga i takvog odnosa, tek tada bi bilo teško bilo što shvatiti i razumjeti o ovoj tajni naše vjere“, pojasnio je propovjednik te dodao kako se Presveto Trojstvo slavi i kroz obiteljsko, prijateljsko, suradničko, vjerničko i župno zajedništvo. „Stoga mi je posebno drago, pa i svojevrsna čast, danas ukazati na zajedništvo koje se, opet, počinje osjećati u ovoj župnoj zajednici. Lijepo je i srcu ugodno, slušati i čitati o inicijativama i događajima koji idu upravo za tim da prodube, njeguju i jačaju zajedništvo svih onih koji pripadaju župnoj zajednici koja nosi ime Presvetog Trojstva“, kazao je mons. Ćosić te je zaključno poručio kako je Trojstvo nepresušni izvor na kojem se treba napajati cijelo ljudsko postojanje, svakodnevni život, svako djelovanje i svjedočenje vjere u Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga.

nsa

Na kraju sv. mise, koju je animirao župni zbor pod vodstvom s. Mirele Ilićić i uz orguljsku pratnju maestra Darija Vučića, riječi zahvale izrekao je župnik Kustura te je pozvao okupljene vjernike na okrjepu u župno dvorište koju su pripravili župljani iz Novog Sarajeva uz pomoć tvrtki Boreas iz Kreševa i Džajić commerce Ljubuškog.

Inače, toga dana slavljene su još dvije mise: jutarnja koju je predslavio preč. Vladimir Pranjić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije i večernja koju je predvodio vlč. Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika i župnik u Briješću.

Trodnevna priprava

Samom patronu prethodila je trodnevna duhovna priprava u od 9. do 11. lipnja kada su sv. mise predslavili: vlč. Josip Antukić, župni vikar u Prozoruvlč. Ilija Petković, župnik u Čapljini te vlč. Marko Slišković, župnik u Derventi, Bijelom Brdu i Bukovici. Uz to je u četvrtak bilo organizirano zahvalno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu. U petak je održan duhovni koncert na kojemu su nastupili gosti iz Čapljine te „tri generacije“ župljana iz Novoga Sarajeva. Osobito je svečano bilo na uočnicu koju su animirali nekadašnji članovi zbora mladih iz predratnih, ratnih i poslijeratnih godina koji su se okupili nakon 30 godina.

Vrijedi spomenuti kako je župa Presvetog Trojstva osnovana prije 120 godina odlukom vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera. Danas broji oko 1800 vjernika u 950 obitelji.

Izvor: KT

Objavljeno: 13.lipnja 2022.

Program

21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Isusu po Mariji/Totus tuus/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Krunica
01:00 Emisija: Svijet arheologije /Inga Raos/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu