icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

"Potrebno je suobličiti se Isusu kao što je uspio sv. Ante te bio njegov svjedok i propovjednik. Kao što je on činio, premda je živio u 13. stoljeću, a i tada je bilo puno previranja i hereza u svijetu kao i danas, tako smo i mi pozvani širiti dobro"

beograd

Večernju sv. misu, 13. lipnja 2022. na svetkovinu sv. Ante Padovanskog, zaštitnika župe i samostana sv. Ante u Beogradu, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. Stanislavom Hočevarom, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.

U koncelebraciji su bili župnik fra Ilija Alandžak i svećenici Beogradskog dekanata. Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve, arhimandrit Kleopa Stefanović, prof. Vladimir Vukašinović te sveštenici Mihajlo i Gavrilo, kao i g. Gavrilo Grban iz Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, predstavnici veleposlanstava, predstavnici vojske i policije Republike Srbije, g. Nenad Periš, mnoštvo vjernika i hodočasnika iz cijeloga Grada Beograda.

0030b

Župnik fra Ilija uputio je pozdrav predvoditelju slavlja nadbiskupu Vukšiću, domaćem nadbiskupu Hočevaru, koji je predvodio misno slavlje prethodnoga dana i toga dana te otvorio 13 utoraka, koji su bili posvećeni temi 60-te obljetnice Drugog vatikanskog sabora, kao i svim predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve, predstavnicima veleposlanstava, vojske i policije, g. Gavrilu, g. Perišu i svim hodočasnicima i vjernicima.

U uvodu u misno slavlje nadbiskup Vukšić je uputio pozdrav nadbiskupu Hočevaru i svim nazočnima te potaknuo sve da sudjeluju „u Božjoj milosti koja je izvor čovjekovog spasenja“.

Nadbiskup Vukšić je u propovijedi istaknuo da sveta misa predstavlja čin osobne izgradnje, ponajprije ljudske, a onda i vjerničke. „Isus Krist,  odlazeći s ovoga svijeta, nije prestao biti nazočan u svijetu, a svoju nazočnost ostvaruje po riječi (logos), riječi koja je sadržana u Knjizi spasenja, evanđelju, a koja se naviješta preko njegovih službenika. Osim riječi Isus je prisutan u svijetu i po sakramentima, posebno u euharistiji koja je duhovna hrana, popudbina za vječni život“, rekao je nadbiskup Vukšić.

„Svi mi smo udovi Crkve, kako kaže sv. Pavao, zato svetost ili grešnost Crkve ovisi o nama kakvi smo mi, a sveci su našli način kako život hraniti sokom Božje svetosti. Potrebno je suobličiti se Isusu Kristu kao što je uspio sv. Ante te bio njegov svjedok i propovjednik. Kao što je on činio, premda je živio u 13. stoljeću, a i tada je bilo puno previranja i hereza u svijetu kao i danas, tako smo i mi pozvani širiti dobrotu u svijetu“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup pojasnivši da se ovaj svetac nije ustručavao biti jasan u nauku i zagovarati jednakost svih ljudi unatoč svim različitostima. Tumačeći nužnost obraćenja za bolji svijet nadbiskup Vukšić je istaknuo da se prvo mora dogoditi osobno obraćenje svakog pojedinca, a tek onda očekivati „plemenito društvo“. Progovorivši o tome, tko je zapravo kršćanski svetac, pojasnio je da je to osoba koja je u sebi uspjela ostvariti istine kršćanske vjere koje ustima ispovijeda. „Svetac je ostvareni kršćanin, dobro uspjela ikona Božja, zadatost Božja pretočena u stvarnost“, rekao je nadbiskup Vukšić koji je naglasio da je čovjek slika Božja te da ima zadatost od Boga kako da se ostvari. Pojasnio je pak da je Bog čovjeku dao sakrament ispovijedi da se vrati na pravi put, pogriješi li u tom nastojanju ostvarenja, a da nam sveci koji su se ostvarili mogu pomoći na tom putu.

0011r

Na kraju svete mise župnik fra Ilija zahvalio je u prvom redu nadbiskupu Vukšiću za duhovno bogatstvo koje je podijelio s nazočnima te u znak zahvalnosti darovao mu ikonu sv. Tome Apostola. Zahvalio je i horu „Ars vocalis“ koji je svojom pjesmom uzveličao misno slavlje.

Nadbiskup Hočevar je također zahvalio nadbiskupu Vukšiću za predvođenje svete mise, uputio zahvalu za posjetu ovoj župi, Gradu Beogradu koji je sjedište Beogradske nadbiskupije i Patrijaršije. Nadbiskup Hočevar je rekao da se ovom posjetom „zagrlio istok i zapad“, te da su Beograd i Sarajevo uvijek bili povezani, što će, izrazio je uvjerenje, biti istina i ubuduće te obećao podršku i molitvu za Vrhbosansku nadbiskupiju.

Proslava svetkovine sv. Ante u župe i samostanu sv. Ante u Beogradu počela je u ranim jutarnjim satima 13. lipnja, a svečano euharistijsko slavlje u prijepodnevnim satima predvodio je nadbiskup Hočevar uz koncelebraciju župnika fra Ilije i svećenika Beogradskog dekanata. Na svečanoj svetoj misi osim mnogobrojnih katolika bio je i veliki broj pravoslavnih vjernika, koji već tradicionalno dolaze u ovu crkvu o svetkovini sv. Ante da se pomole i zatraže pomoć od njega.

Tom prigodom nadbiskup Hočevar u propovijedi je naglasio da ovaj svetac ima „poseban osjećaj za naše potrebe“ te uputio čestitku franjevcima potaknuvši ih da žive duhom sv. Ante te imaju poput njega osjećaj za potrebite. Svim svećenicima zaželio je da na njih pređe duh propovjedništva koji je imao ovaj svetac, jer „nema veće radosti od navješćivanja Kristovog evanđelja“. Naš život mora zrcaliti stvarnošću da „smo blizu ljudima koji su u potrebi“, rekao je nadbiskup Hočevar. Osvrnuvši se na Božju riječ iz prvog čitanja koja govori o mudrosti, „pomolih se i primih mudrost“, mons. Hočevar je istakao kako je znakovitost svakog sveca da se otvara tajnama i mudrosti Božjoj. Nabrajajući sve nevolje u svijetu (bolesti, ratovi, ovisnosti…), nadbiskup Hočevar je posvijestio da su one pokazatelj podijeljenosti u društvu koja je posljedica „unutrašnje nejasnoće“ jer nemamo jasan cilj pred sobom. Stoga, danas je potrebno „svim srcem vapiti sv. Anti da primimo milost poslanja koje je Isus dao učenicima, a što smo čuli u današnjem evanđelju: „Idite po svem svijetu“, kako bi poput sv. Ante išli najudaljenijima i najsiromašnijima“, istakao je nadbiskup Hočevar. Ukoliko budemo imali takvu želju kao što je imao sv. Anto da se žrtvuje za druge „da bude mučenik za siromašne“, tada ćemo i mi „otkriti da smo stvoreni na sliku Božju i da smo bića vječnosti“, a „ići najsiromašnijima i nama pomaže da otkrijemo što znači biti kršćanin i živjeti kršćanskim životom“, rekao je beogradski nadbiskup. U nastavku propovijedi nadbiskup Hočevar je ustvrdio da danas manjka misionara zbog promoviranja uživanja i iskorištavanja sadašnjeg trenutka, bez ikakve potrebe za osobnim žrtvovanjem. „Stoga, život može biti plodonosan i uspješan samo ondje gdje je žrtva, to je vidljivo i u euharistiji u kojoj se Isus predao iz ljubavi za nas i neprestano se predaje pa sve do svakodnevne žrtve roditelja za svoju djecu kako bi im učinili život boljim. Na žrtvu nas pozivaju i odluke Sinoda koje možemo ostvarivati između ostalog kroz volontarizam i žrtvu za druge. Tamo gdje je žrtva tu se rađa život, tu ima i zvanja i Božjeg blagoslova“, zaključio je nadbiskup.

Na kraju svete mise župnik fra Ilija je zahvalio nadbiskupu Hočevaru za predvođenje ove svečane euharistije, kao i za predvođenje svete mise prethodnog dana, a na poseban način je izrekao zahvalu g. Stjepanu Glasu iz veleposlanstva Republike Hrvatske, koji redovito dolazi na svetu misu, a sada ide u mirovinu. Također je obavijestio vjernike o svetoj misi na Tijelovo i procesiji koju će u katedrali u četvrtak, 16. lipnja s početkom u 18 sati predvoditi nadbiskup Hočevar.

Izvor: KTA

Objavljeno: 14.lipnja 2022.

 

Program

02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Emisija: Molitva Očenaša/p. Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - KŠC Don Bosco, Žepče
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu