icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U subotu, 18. lipnja, organizirano je tradicionalno godišnje hodočašće štovatelja Gospe čudotvorne medaljice u Šumanovce, Majci dobre nade, skrovitoj Gospi šumanovačkoj, u sjeni spačvanske šume.

gh

Foto: Višnja Mikić

U subotu, 18. lipnja, organizirano je tradicionalno godišnje hodočašće štovatelja Gospe čudotvorne medaljice u Šumanovce, Majci dobre nade, skrovitoj Gospi šumanovačkoj, u sjeni spačvanske šume. Nakon dvogodišnje pauze, izazvane pandemijom, vjerni Gospini štovatelji, praćeni Marijinim sestrama, ponovo su se našli zajedno, molili, pjevali, častili Gospu i klanjali se njezinom Sinu Isusu.

U šumanovačkom svetištu, koje će bogatim programom slijedeće godine obilježiti čak 650-u godišnjicu, sve je dočekao i pozdravio vlč Ivan Živić, župnik župe sv Jakova apostola u Gunji i čuvar svetišta. Srca šireg od Slavonije, pozdravio je prečasnog Gorana Mitrovića, dekana Novokapelačkog dekanata u Požeškoj biskupiji, zatim sve Marijine sestre, a posebno hodočasnike, štovatelje Gospe čudotvorne medaljice iz Zagreba, Osijeka, zatim iz novokapelačke i štivičke župe te iz Bolnice sv Rafaela na Strmcu i iz Žepča u Bosni i Hercegovini.

Nakon pozdrava i okrjepe (na slavonski način), vlč Ivan Živić upoznao je hodočasnike s bogatom poviješću svetišta, a č.s. Magdalena Barešić, koordinatorica, pozdravila je okupljene u ime Vijeća štovatelja Gospe čudotvorne medaljice. Zahvalila je župniku Živiću i sestrama iz osječke regije na organizaciji hodočašća i za svu otvorenost, vrijeme i trud koji su uložile u pripremu ovog događaja. Među ostalim, rekla je: „Neka ovo i sva naša hodočašća budu izleti naše duše prema bližnjemu. Sigurna sam da ste današnju žrtvu prikazali na mnoge nakane. Putujemo kroz ovaj život prema konačnom cilju, punini i vječnoj sreći. Na tom putu vrlo često prolazimo kroz razne kušnje „sudaranja“ s našim bližnjima, koji su potrebni srca u ovom modernom vremenu. Pozvala je na korak dalje, na veću ljubav. „Pokažimo vedro lice u sivilu svakidašnjice. Prešutimo tuđu pogrješku, pohvalimo bližnjega za dobro djelo, učinimo sitnu uslugu onome koji nas je ponizio, stisnimo ruku za ohrabrenje tužnome. Okupili smo se ovdje, oko Majke dobre nade. Vas i sve koje nosite u srcu, stavljam u ruke Majčice. Neka nas ona preporuči, izruči i prikaže svom Sinu“, kazala je.

ttttt

Slijedila je zajednička krunica uz meditacije, a prečasni Mitrović bio je kroz to vrijeme na raspolaganju hodočasnicima za svetu ispovijed.

Svečanu euharistiju slavio je, u koncelebraciji s prečasnim Mitrovićem, domaćin, vlč Živić. Uvodeći u misno slavlje, naglasio je kako šest i pol stoljeća hodočasnici dolaze u Šumanovce, utječu se Mariji koja rukama pokazuje prema svom Sinu i prema nebu na koje je uznesena, a ondje je i naš cilj.

"Svaka euharistija je najsnažnija molitva i najveća zahvala koju možemo uputiti Bogu. Ona je centar i srce svijeta. Ostanimo okupljeni oko Isusa Krista i njegove Majke, koja će nas uvijek usmjeravati prema svome Sinu“, pozvao je Živić.

Č.s. Kaja Ljubas pročitala je na kraju mise pismo sestre provincijalke, Samuele Markanović, koje je uputila iz afričkog Benina svim sudionicima hodočašća. U pismu, između ostalog, piše: „Došli ste svojoj Majci koja s ljubavlju sluša vaše molitve, osjeća vaše boli, vidi vaše suze, poznaje vaše potrebe. Zato se danas usudite i ohrabrite moliti da Gospodin izlije svoje nebeske milosti na vas, vaše obitelji, prijatelje, na one koji su se preporučili u vaše molitve, na našu domovinu, svetu Crkvu, na cijeli svijet.“

Č.s. Samuela pozvala je u pismu na molitvu i za Svetog Oca, za mir u Ukrajini i cijelom svijetu, za obraćenje grješnika, za naše misionare i na nova duhovna zvanja.

ttttttt

Poslije mise i okrjepe, slijedilo je euharistijsko klanjanje koje je vlč Ivan Živić pripremio uz pjesmu i meditacije o Bogu Ocu, prema dijelovima „Očenaša“. Štovatelji Gospe čudotvorne medaljice, praćeni Marijinim sestrama, molili su zatim, uz kapelicu u staroj hrastovoj šumi, Vječnu devetnicu, prije koje je č.s. Magdalena Barešić progovorila o medaljici, o Katarini Laboure, o snazi pouzdane i čvrste molitve nebeskoj Majci, koja štiti nositelje medaljice kroz moćni zagovor kod svog Sina. Hodočasnici su zatim svog domaćina darivali prigodnim darovima, a na gotovo cjelodnevnom programu i slavonskom gostoprimstvu, zahvalila mu je Marijina sestra, Danijela Jukić.  

Izvor: KTA

Objavljeno: 21.lipnja 2022.

 

Program

11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije lauretanske, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti /dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Sacro ritam/ Hrvatski katolički radio/ ur. i vod. Slavko Nedić
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (radosna otajstva)

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu