icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Molitva krunice sve više iščezava iz života suvremenih obitelji. U pretežito katoličkim zemljama, stoljećima su se obitelji okupljale uvečer moleći Gospinu krunicu. Danas, kada je sve veći broj razvoda, dok mnoga djeca odrastaju bez očeva, kada je pobačaj smatra ljudskim pravom, a prava žena svode se među ostalim i na pobačaj, važno je isticati mušku ulogu u obitelji, društvu i Crkvi.

FotoJet 27 696x406

Foto: narod.hr
 
Važnost krunice u oživljavanju muževnosti i obiteljskog života prepoznale su mnoge laičke i vjerske zajednice. U Irskoj i Sjevernoj Irskoj posljednjih godina, bilježi se trend ovakvog javnog iskazivanja pobožnosti i isticanje uloge muškaraca u društvu, obitelji i odgoju djece. 
U Irskoj i Sjevernoj Irskoj na trgovima većih gradova svake prve subote u mjesecu katolički muškarci klečeći mole Gospinu krunicu.
Tako se recimo muškarci okupljaju na trgu u Derryju u Sjevernoj Irskoj kako bi molili krunicu kao naknadu za uvrede Bezgrešnog Srca Marijina.Katolički mediji diljem svijeta, međutim, javljaju kako se slične molitvene inicijative javljaju i u SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Australiji…Oni koji se okupljaju na ove javne krunice čine to u različite nakane: zaštitu života i tradicionalne obitelji, obnovu vjere u sve sekulariziranijim društvima, iscjeljenje društvenih podjela i prestanak pandemije COVID-19.
5. veljače skupina muškaraca okupila se u javnom parku u Austinu u Teksasu na gradskom inauguracijskom ‘skupu krunice’ 

Sve je počelo u Poljskoj

No, trend je započeo u katoličkoj Poljskoj.

Maciej Maleszyk, s Instituta Piotra Skargi u Varšavi, rekao je da je institut organizirao javnu krunicu još 2009. godine u vrijeme homoseksualne parade.

Zatim, 2017., povodom 100. obljetnice ukazanja Djevice Marije u Fatimi, ovaj Institut koji je povezan s konzervativnim pokretom Tradicija, obitelj i vlasništvo, ponovno je organizirao javne krunice.

Otac Marius O’Reilly, svećenik u Corku u Irskoj, okupio je tim i pokrenuo sličnu inicijativu ‘Krunica na obali’. Ljudi su bili potaknuti da odu u obalna područja, ili ako su predaleko od mora, do jezera ili rijeka, i, na neki način, okruže Irsku krunicom, moleći Boga da zaštiti zemlju od sila sekularizacije.

Zatim je prošle jeseni Patrick McCrystal, direktor Human Life Internationala (HLI) u Irskoj, inspiriran fotografijama na društvenim mrežama stotina muškaraca u Poljskoj koji javno mole krunicu, započeo projekt pod nazivom Muška javna krunica odštete i pokajanja.
‘Kada bi muškarci u Irskoj u početku preuzeli odgovarajuću odgovornost za žene u svojim životima, ne bi bilo krize s pobačajem’, rekao je McCrystal za Angelus. ‘Abortus je u jednom smislu manifestacija muške neodgovornosti. Zato samo muškarci mogu ispravno učiniti odštetu i pokajanje. Žene to ne mogu učiniti umjesto nas.’

‘Dio našeg problema u društvu je to što muškarci ne obraćaju pažnju na svoj molitveni život ili uključenost u crkvene aktivnosti ili duhovni život”, rekao je pokretač krunice muškaraca u američkom Teksasu, koji je inače maronitski kršćanin.

U Libanonu, koji ima najveći udio kršćana na Bliskom istoku, sada postoji oko 100 mjesta na kojima se moli krunica srijedom, obično ispred kuća, a ne na javnim prostorima poput trgova.

Australska krunica muškaraca

U australskom Sydneyu 4. lipnja grupa hrvatskih katoličkih muškaraca iz udruge Vitezova Predragocjene Krvi Kristove predmolila je krunicu ispred tamošnje katedrale.

Muška krunica na koljenima moli se svake prve subote u mjesecu, ova lipanjska je šesta po redu, a sama ideja je pokrenuta nakon što su se u katoličkim medijima širom svijeta pojavile slike javne molitve krunice u Poljskoj, pa u Irskoj. Australija, tj. Sydney treće je takvo mjesto na svijetu koje je počelo javnom muškom molitvom krunice na koljenima.
 

‘Ova naša šesta krunica je dosad najposjećenija, riječ je o možda i dvjesto molitelja, a potaknuti našim primjerom u krunicu ovoga tipa pridružit će se i šest zemalja iz Južne Amerike. Također rečeno nam je da su tri slike s našeg zadnjeg moljenja krunice od 7. svibnja koje je sydneyska nadbiskupija objavila na svom službenom Facebook profilu najgledanija objava katoličkih medija u Australiji uopće ikada’, rekao je Ivica Kovač, jedan od organizatora molitve u Sydneyju za portal domovina.info.

‘Također hrvatske zajednice u Melbourneu, Perthu i Brisbane su također održale, potaknuti našim primjerom, takve molitve po prvi put u svojim gradovima. Također dobili smo upite i iz biskupije u Canberri te vjerujemo da će se i oni uključiti u molitvu…Htio bih još jednom podsjetiti da ova naša molitva nije nikakav protest ili vrsta prosvjeda. Ovo je naše mogao bih to tako reći, javno ‘izlaženje iz ormara’, tj. ohrabrenje, poziv i podsjetnik svim katolicima u Australiji – da je molitva uz post jedini način i put kojim idemo i vodimo naše obitelji u svijetu kojem živimo’, zaključno poručuje Kovač.

Izvor: NAROD.HR

Objavljeno: 22.lipnja 2022.

 

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv. Mihaelu arkanđelu - nakana (Za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Na proputovanju života/Ivana Knezović
11:20 Prigodna reportaža-Tinker Labs/Ivana Knezović
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Presvetog Srca Isusova, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu