icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Danas je župa Međugorje proslavila blagdan svoga zaštitnika sv Jakova apostola. Sveti Jakov zaštitnik je i hodočasnika, a Međugorje je jedina župa koja je stavljena pod zaštitu ovoga sveca, a stavljena je 1892. godine kada je župa osnovana.

phpThumb cache ktabkbih.net src1b26829d5fd7231b41b32f91b72d61b5 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1658752084

Izvor: Radiopostaja Mir Međugorje

Danas je župa Međugorje proslavila blagdan svoga zaštitnika sv Jakova apostola. Sveti Jakov zaštitnik je i hodočasnika, a Međugorje je jedina župa koja je stavljena pod zaštitu ovoga sveca, a stavljena je 1892. godine kada je župa osnovana. Svečanu svetu misu, kojoj je prethodila procesija od međugorske crkve do Gaja, gdje se tradicionalno proslavlja ovaj blagdan predslavio je međugorski župnik fra Marinko Šakota uz koncelebraciju brojnih svećenika, izvijestila je mrežna stranica Radiopostaje Mir Međugorje.

Uvodeći u misno slavlje i pozdravljajući župljane i hodočasnike fra Marinko je kazao kako ”i jedni i drugi danas slavimo svoga zaštitnika”.

Na početku svoje propovijedi fra Marinko je kazao kako pred nama stoji jedan snažan lik – sv. Jakova. Naglasio je potom kako je geslo svih ovogodišnjih duhovnih obnova u Međugorju ‘Učite od mene i naći ćete mir’ (Mt 11, 28-30). Kazao je kako puno toga možemo naučiti od Isusa, ali da je ”najvažnije od svega što trebamo od Isusa naučiti njegovo srce. Upoznavati njegovo srce, jer on kaže: Učite od mene jer sam krotka i ponizna srca”.

”Da bi smo upoznali Isusovo srce, potrebno je imati otvoreno srce, a otvoreno srce je ono koje je spremno čuti i primiti nešto novo, nešto neočekivano, nešto za što smo mislili da je nemoguće”, kazao je fra Marinko i dodao kako sveti Jakov nije odmah upoznao Isusa, iako je išao za njim jer žele prva mjesta zauzeti, a Isus govori o služenju.

svetijakov5

”Mi smo pozvani upoznavati Isusov srce. Ako želimo upoznavati Isusovo srce, susrećemo se s paradoksom. S tim se i mi trebamo susresti. To je trebalo i apostolima susresti se s paradoksom. Trebalo je i svetom Jakovu da se susretne s paradoksom i prihvati ga. Ljubite neprijatelje, to je paradoks. Praštajte, to je paradoks. Nemoguće je takvo nešto tražiti kada mi je učinjena nepravda. Prihvatiti križ, to je paradoks, ali upravo u tom neočekivanom krije se nešto važno, krije se biser…”, kazao je fra Marinko stavivši pred nas i prispodobu o izgubljenom i nađenom sinu, naglašavajući kako je otac imao svoje razloge da ga prihvati i napravi slavlje, ali to može kazao je fra Marinko ”shvatiti samo otvoreno srce, koje prihvaća paradoks”.

”Zato nas ovdje u Međugorju Gospa poziva da molimo srcem. Ne samo da molimo – jer u molitvi možemo ostati na površini i ništa ne shvatiti – nego nas poziva da molimo srcem, kako bismo srcem razumjeli Isusa, kako bismo srcem upoznali Njegovo srce, Njegove razloge, Njegovu ljubav… Zato nas poziva da ljubimo, zato nas poziva da postimo… Sve je to paradoksalno! Zato nas poziva da molimo, a to je za zapadni svijet, nešto paradoksalno, to je za njih nadiđeno, to je za njih nepojmljivo da se netko može ispovijedati, moliti, ići na misu… Srce nije poznalo Isusovo srce. I srce ima svoje razloge, koje razum ne poznaje”, kazao je fra Marinko Šakota i dodao kako su ”u današnjem vremenu međugorski župljani hodočasnici pozvani biti alternativa”.

svetijakov44

”Pozvani smo postiti, to je biser, to je nešto jako potrebno. To je ono što može spasiti ovaj svijet, koji se guši u smeću, guši u izobilju, guši u višku… Jedini način je post! Da mi treba manje, nego što mislim, da mogu živjeti jednostavnije i slobodnije u ljubavi Božjoj.

Pozvani smo ljubiti pa i one koji nas ne vole. Gospa nas na to poziva. To je paradoks, ali to je pravi put. Pozvani smo praštati, to je paradoks, ali tu se krije biser, tu se krije prava sloboda. Pozvani smo prihvaćati križ! I to je paradoks, ali tu se krije pravi lijek našim bolima. Pozvani smo vjerovati. To nas Gospa na početku odmah poziva. I ovdje su ljudi vjerovali i bili su kao kamen živac, ne kao onaj kojega se može pomaknuti, nego kao kamen živac s Podbrda i Križevca kojega nitko nije mogao pomaknuti i zato komunizam nije mogao uništiti Međugorje”, kazao je fra Marinko Šakota, a onda na kraju još jednom pred sve stavio primjer sveca čiji spomendan danas slavimo – svetog Jakova apostola, starijeg zaštitnika župe Međugorje: ”Sveti Jakov apostol je jedan od Isusovih učenika kojemu je trebalo vremena da upozna Isusa i Isusovo srce. Taj paradoks o kojemu sv. Pavao tako snažno govori kad govori o križu: ‘Ništa neću da čujem bez križa’, jer je shvatio taj paradoks, tu Božju ljubav koja se tu krije. I zato nas danas sveti Jakov poziva da i mi krenemo tim putem, da upoznajemo Isusovi srce, Božju ljubav…”, istaknuo je fra Marinko u svojoj propovijedi. 

Izvor: KTA

Objavljeno: 25.srpnja 2022.

 

Program

15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)
16:55 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:00 Rubrika: Mala svjedočanstva/Milan Stančić
17:30 Božanski časoslov - Večernja
18:00 Misa - Katedrala Marije Majke Crkve Mostar
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Emisija: U Božjoj prisutnosti nema straha/Davorin Jerkić
21:00 Obiteljska krunica

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu