icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu, 21. rujna 2022. održan je 26. susret svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Uz nadbiskupa metropolita vrhbosanskog miru kardinala Vinka Puljića sudjelovalo je više od stotinu dijecezanskih svećenika na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem.

phpThumb cache ktabkbih.net srcc35a076210b6221cee504b7899db23fb par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1663766600

Susret je započeo zajedničkim Euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metodija predvodio nadbiskup Vukšić u zajedništvu s kardinalom i uz koncelebraciju svećenika. Asistirali su bogoslovi, a liturgijsko pjevanje animirao je vlč. Ivan Rako.

Prije početka sve je pozdravio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić. Napomenuo je da je u tijeku vanjska i unutarnja obnova ovog zdanja kao i vitraja u sjemenišnoj crkvi te zahvalio svim dobročiniteljima među kojima su i svećenici Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi naslovljenoj „Živite dostojno poziva kojim ste pozvani“ nadbiskup Vukšić podsjetio je da po liturgijskim propisima na današnji blagdan sv. Mateja Božja providnost šalje za razmatranje najprije odlomak iz Poslanice Efežanima naslovljen „Poticaj na jedinstvo“ koji predstavlja dio velike teme apostola Pavla o novom životu kršćana, a kasnije, u odlomku iz Evanđelja, okupljeni vjernici slušaju o tome kako je Isus pozvao Mateja među svoje sljedbenike a ovaj se vrlo spremno odazvao.

fdggrgrr

„Iz teške situacije, u kojoj se našao u zatvoru, Pavao u ovom dijelu svetoga teksta piše moralne poticaje prvim kršćanskim zajednicama. Potiče ih da, sa strpljivošću, žive dostojno poziva kojim su pozvani. Istaknuo je da se kršćani moraju truditi da bi sačuvali „jedinstvo Duha Božjega“ koji im se daje unaprijed, „kao nepovratni kredit“ te „strpljivo donositi plod života u Duhu“ i „u ljubavi slijediti sjedinjujuću snagu Duha, podnositi jedni druge i čuvati svezu mira“ budući da kršćani tvore „jedno tijelo ili jednu zajednicu“ jer „po krštenju svaki kršćanin biva uključen i postaje dio tijela koje postoji prije bilo kojega od krštenika, to jest prije svih pozvanih i sazvanih“.

Posvijestivši da „jedinstvo Kristova tijela prethodi i nadilazi volju sazvanih pojedinaca“, pojasnio je da „njihov voljni pristanak nije početak toga jedinstva ali jest u službi izgrađivanja tijela Kristova, koje je jedno po tomu što mu je Krist jedina glava“. Dodao je da Krist „dade jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje“ (Ef 4,11). „Među ovim posljednjima, koje je Krist pozvao za pastire i učitelje, smo i mi koji smo se danas okupili na 26. susretu dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. I dok ponizno zahvaljujemo Gospodinu za njegov poziv u službu pastira i učitelja, molimo Ga za blagoslov kako bismo se u svom dušobrižničkom služenju, koje nam je Isus dao i povjerio, mogli odlikovati oznakama što ih je apostol Pavao nabrojio: poniznošću, blagošću i strpljivošću, jer znamo da ćemo samo takvi biti dostojni poziva kojim smo pozvani“, riječi su nadbiskupa Vukšića koji se potom osvrnuo na pročitani odlomak iz Matejeva evanđelja odnosno o izvještaju o Isusovu pozivu cariniku Mateju da pođe za njim te o Matejevu spremnu odgovoru.

ggdggg

„Draga braćo, Isus je prvi i jedini pastir i učitelj svoje Crkve. U toj svojoj ulozi On je učitelj i pastir također svih nas koje je pozvao i koji smo u njegovo ime pastiri i učitelji. On je to svojim riječima i još više svojim primjerom i načinom. Stoga, u svom dušobrižničkom ophođenju prema svima kojima smo poslani, a posebice prema onima koji su se udaljili od pravoga puta, odlikujmo se poniznošću, blagošću i strpljivošću jer samo te oznake svakoga pastira i učitelja, kojega je Isus dao, čine dostojnim poziva kojim je pozvan“, potaknuo je okupljene svećenike nadbiskup Tomo pozvavši da, poput Isusa, podržavaju pravedne te uvijek, kao svjedoci Božjega milosrđa, imaju spreman i ispružen pojas za spašavanje prema onima koji su žrtve svojih unutrašnjih slabosti i vanjskih okolnosti.

Nakon Svete mise uslijedio je radni dio susreta u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije koji je moderirao kancelar preč. Mladen Kalfić.

Nakon što je nadbiskup Vukšić još jednom pozdravio sve nazočne misnike i poželio blagoslovljen rad, središnje predavanje u povodu 30 godina katoličkog vjeronauka u Vrhbosanskoj nadbiskupiji održao je predstojnik Katehetskog ured Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Tomislav Mlakić. Predložio je da se ovom temom pozabave „barem na jednom studijskom danu i da se u govor o katoličkom vjeronauku u školama uključe sve naše institucije koje se bave odgojem i obrazovanjem i da naša mjesna Crkva odgovorno i hrabro podvuče crtu ispod tridesetogodišnjeg prijeđenog puta, da vidimo što i kako dalje“. „Dok mi ovdje danas sjedimo i u tjednu koji je pred nama, 114 vjeroučitelja će ući u 79 osnovnih (ovdje nisu ubrojene područne škole) i 51 srednju školu u kojima će ih dočekati 8317 osnovaca i 4044 srednjoškolca“, kazao je vlč. Mlakić koji je potom progovorio o pravnom okviru u koji je smješten katolički vjeronauk u Bosni i Hercegovini.

gffff

Ravnatelj Mlakić je potom iznio statističke podatke o broju vjeroučenika u školskoj 2022/2023. godini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji prema pojedinim županijama odnosno kantonima. Sa žalošću je konstatirao da se u svim županijama broj djece smanjuje osim u Brčko Distriktu gdje je ove godine broj učenika neznatno povećan. „U cijeloj nadbiskupiji, u zadnjih pet godina, broj učenika se smanjio za 2717 učenika... Pronašli smo podatak iz 2012. godine – točno deset godina prije – tada smo imali 194 vjeroučitelja i 28.428 vjeroučenika – 21.546 u osnovnim i 6882 učenika u srednjim školama. Djeluje nestvarno i zastrašujuće ali statistika pokazuje da smo u deset godina na području naše nadbiskupije izgubili ili ostali bez 16067 vjeroučenika i 80 vjeroučitelja“, konstatirao je ravnatelj Mlakić koji je potom prikazao redovite aktivnosti nadbiskupijskog Katehetskog ureda. Spomenuo je i podatak da nema nijednog vjeroučitelja koji ne bi imao zaposlenje u školi. Sa žaljenjem je ukazao na nedostatak solidarnosti i zajedničkog djelovanja na razini Biskupske konferencije BiH od nemogućnosti organiziranja zajedničkih stručnih usavršavanja preko Vjeronaučne olimpijade do bilo kakvog događanja pa i zajedničkog obilježavanja 30. obljetnice uvođenja vjeronauka u škole.

Govoreći o pojedinim problemima ukazao je na potrebu još bolje suradnje vjeroučitelja i župnika te istaknuo da ima puno primjera lijepe i plodonosne suradnje. Spomenuo je potrebu bolje uvezanosti školskog vjeronauka i župne kateheze i nužnost stalnog traganja za boljim putovima. Završio je s pojedinim znakovima nade među kojima su: Božji blagoslov da uspijevaju započeti nove školske godine, roditelji koji prijavljuju svoju djecu na vjeronauk iako su njihovi dječaci i djevojčice, skoro pa jedini koji u školi pohađaju katolički vjeronauk, vjeroučitelji koji, da nijedno dijete ne bi ostalo bez vjeronauka, putuju od škole do škole, svećenici koji neumorno odlaze u svoje male područne škole i svojim dolascima hrabre preostale vjeroučenike i njihove roditelje.

gggggggggg

Uslijedila su izvješća središnjih ustanova Vrhbosanske nadbiskupije. Najprije je rektor preč. Zdenko Spajić izvijestio o stanju u Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Kazao je da će, uz jednog kandidata za đakonat, novu akademsku godinu započeti s deset bogoslova od kojih su sedmorica Vrhbosanske nadbiskupije, dvojica Mostarsko-duvanjske i jedan Trebinjsko-mrkanske biskupije. Zahvalio je svećenicima koji su dali svoj doprinos za obnovu vitraja koji je uništen tijekom rata napominjući da je iznad ulaza u crkvu napravljen novi vitraj slavenskih apostola s likovima graditelja bogoslovnog sjemeništa nadbiskupom Josipom Stadlerom i jedinim papom koji je boravio u ovom zdanju svetim Ivanom Pavlom II. Zahvalio je svim župnicima koji lijepo primaju poglavare i bogoslove tijekom njihova pohoda župama te podsjetio da je prošlo 50 godina otkako su dijecezanski svećenici preuzeli upravu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa od članova Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Ravnatelj Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u svome je izvješću, između ostalog, iznio podatak da Vrhbosanska nadbiskupija ima 218 svećenika od kojih su 48 umirovljeni te žive u Domu (19) ili izvan Doma (6) odnosno primaju druge mirovine (19).

O stanju Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu sa sjedištem u Vogošći ukratko je izvijestio preč. Michele Capasso. Podsjetio je da je ovo sjemenište osnovano 2011. godine i da su od tada sedmorica svećenika zaređeni za Vrhbosansku nadbiskupiju. Kazao je da su ove godine primili jednog bogoslova iz Njemačke i jednog iz SAD te da su četvorica bogoslova na pastoralnoj praksi u raznim zemljama. Kazao je i da su bogoslovi uključeni u neokatekumenski put te da sjemenište u potpunosti živi od Božje providnosti odnosno dobrote brojnih ljudi.

Rektor Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barabrić“ u Travniku preč. Željko Marić u svom je izvješću spomenuo da u njihovom zdanju ima nekoliko institucija koje su međusobno povezane u skladnu cjelinu što pomaže da sve dobro funkcionira. Rekao je i da imaju pet sjemeništaraca kao i da se broj učenika smanjuje. Spomenuo je i velik broj hodočasnika koji se okuplja oko groba časnog sluge Božjega Petra Barbarića u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage. Rekao je da i da su osnovali jednu zakladu pod imenom spomenutog časnog sluge Božjega iz koje pomažu jedno sjemenište u Ugandi, a pomoći će i sjemeništarce na Haitiju. Kazao je i da svakog četvrtka imaju klanjanje za nova zvanja te zahvalio župnicima za otvorenost i suradnju. Rekao je i da je nadbiskupiji, nakon puno poteškoća, ustupljen na korištenje i preostali dio zdanja koji će trebati obnoviti i osmisliti.

Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić u svom je kratkom izvješću kazao da ova institucija ima 36 zaposlenih od kojih većina radi u Predškolskoj ustanovi „Sv. Obitelj“ – Sarajevo s podružnicama. Progovorio je o raznim projektima među kojima su: „jelo na kotačima“, kućna njega starih i bolesnih osoba, „Dobri Pastir“ kojim pomažu ljudima na selu, socijalizacija romske djece… Kazao je i da su radovi na zgradi Doma za stare i nemoćne „Dr. Ivan Evanđelist Šarić“ u završnoj fazi.

csdff

O stanju u Nadbiskupijskom centru za mlade „Ivan Pavao II.“ Izvijestio je vlč. Ivan Matijević koji je kazao da su i tijekom prošle godine održavane brojne aktivnosti, unatoč koronavirusu, uz sudjelovanje manjih skupina mladih. Dodao je da je nedavno završeno sedam kampova mladih uz sudjelovanje oko 250 osoba kao i formacija animatora što je od posebne važnosti. Zahvalio je u ime ravnatelja vlč. Šime Maršića i u svoje im svim župnicima za potporu Centru i spremnosti na suradnju.

Urednik Katoličkog tjednika i mrežne stranice Nedjelja.ba vlč. Josip Vajdner progovorio je o radu Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije podsjetivši da ravnatelj Centra vlč. Miroslav Ćavar i on već 15 godina djeluju u ovoj instituciji. Podsjetio je da Katolički tjednik ove godine obilježava sto godina od izdanja prvog broja te da je dva puta zabranjivan kao i da je ponovno pokrenut prije 20 godina. Izrazio je žaljenje što nemaju veći broj suradnika na terenu i zahvalio svim svećenicima koji daju svoju potporu.

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakulteta Univerziteta u Sarajevu vlč. Oliver Jurišić ukratko je progovorio o stanju u ovoj instituciji koja će imati 34 studenta. Spomenuo je pojedine programe poput master studija kojeg izvode zajedno s Fakultetom islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Pravoslavnim bogoslovskim fakultetom „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ekonom preč. Vladimir Pranjić izvijestio je svećenike o ekonomskim pitanjima Vrhbosanske nadbiskupije.

Nadbiskup Vukšić je na kraju susreta zahvalio svima koji su izlagali i svim svećenicima za dolazak i za njihovo djelovanje i ljubav prema Kristovoj Crkvi. Potaknuo je na savjesno obavljanje povjerenih službi te istaknuo da svojom zadaćom smatra obnovu i uspostavljanje lijepe suradnje između raznih ureda i institucija pri čemu će mu pomoći konačni dokument Sinode Vrhbosanske nadbiskupije čija izrada je u tijeku.

Susret je završen zajedničkim objedom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Izvor: KTA

Objavljeno: 21.rujna 2022.

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Cenakul- svećeničkog marijanskog pokreta
11:20 Rubrika: Mala svjedočanstva/ Milan Stančić
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Molitve: podnevne litanije, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji/Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti / dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/
13:30 Emisija: Sacro ritam/ Hrvatski katolički radio/ ur. i vod. Slavko Nedić
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/ Maja Rotim
world family
Proslavljen sv. Jeronim, zaštitnik Papinskoga hrvatskog zavoda i hrvatske crkve u Rimu

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak, 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Foto: IKA Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih Zavoda te tridesetak hrvatskih...

Zemni ostatci Bl. Alojzija Stepinca ostaju u katedrali

Rektor katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren se je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u petak 30. rujna, osvrnuo na tijek obnove zagrebačke prvostolnice. Mons. Koren izvijestio je da su dosad napravljena 22 projekta i više od 40 elaborata analiza i istraživanja određenih segmenata...

Novi članovi i konzultori Dikasterija za komunikacije

Papa Franjo je 29. rujna imenovao nove članove Dikasterija za komunikacije te nove konzultore istoga tijela kojemu je na čelu katolički laik Paolo Ruffini. Kako je obznanio Tiskovni ured Svete Stolice, novi članovi Dikasterija za komunikacije su: biskup brazilske biskupije Campo Limpo mons. Valdir José de Castro, S.S.P., i nadbiskup talijanske nadbiskupije Perugia-Città delle Pieve mons. Ivan...

Proslavljen sveti Mihovil, zaštitnik Vojne kapelanije Vojarne „Božan Šimović“ u Čapljini

U sjećanju i molitvi za pokojnog narednika Borisa Krstića, njegovu suprugu Marijanu i njihova sina Roberta U četvrtak, 29. rujna 2022. u kapeli sv. Mihovila arkanđela proslavljen je nebeski zaštitnik vojne kapelanije u vojarni „Božan Šimović” u Čapljini. Misno slavlje predslavio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Jure u Viru, uz koncelebraciju: vojnog kapelana u vojarni u Livnu fra Marija...

Proslavljen Dan provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri

Dan Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri svečano je proslavljen u srijedu 28. rujna 2022. u Samostanu sv. Frane u Zadru. Foto: IKA/ Franjevačka provincija sv. Jeronima/ Dan provincije u Zadru Dan provincije je nakon više godina okupio braću u zajedništvu koje je bilo obogaćeno prikladnim programom. Okupljanje braće i pozdrav provincijskog ministra Proslava je počela...

Proslavljen sv. Mihovil u Prenju

Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe Blagaj-Buna. Izvor: Crkva na kamenu U župnoj crkvi u Prenju 29. rujna svečano je proslavljen sv. Mihovil, nebeski zaštitnik ove župe. Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe...

Papa: Škole i sveučilišta prostori integracije za najranjivije

Sveti Otac u audijenciju primio sudionike konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ Papa Franjo sa sudionicima konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ (Vatican Media) Na kraju trodnevne konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana o...

Proslavljena 9. obljetnica beatifikacije Miroslava Bulešića

Misno slavlje povodom 9. obljetnice beatifikacije Miroslava Bulešića, u srijedu 28. rujna u župnoj crkvi sv. Martina u Vrsaru, predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Misu su suslavili kancelar Porečke i Pulske biskupije mons. Sergij Jelenić, domaći župnik vlč. Lino Zohil te drugi svećenici, a prigodnu propovijed izrekao je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl....

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu