icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Skupština dijecezanskih i redovničkih svećenika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije održana je 21. rujna 2022. u duhovno-pastoralnom centru „Emaus“ u Bijelom Polju kod Mostara

phpThumb cache ktabkbih.net src19af3aaf17815d03b8455a739f797a29 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1663779786

Skupština dijecezanskih i redovničkih svećenika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije održana je 21. rujna 2022. u duhovno-pastoralnom centru „Emaus“ u Bijelom Polju kod Mostara, objavljeno je na mrežnoj stranici biskupija-mostar.ba.

Nakon molitve Trećeg časa, generalni vikar don Nikola Menalo pozdravio je biskupa Petra Palića i sve nazočne svećenike koji su se odazvali pozivu na ovu skupštinu. Napomenuvši kako je to prvi susret ovakve vrste u ovim biskupijama, generalni vikar je rekao da se željelo ovim susretom i dnevnim redom progovoriti o temama koje se tiču pastoralnog rada u biskupijama.

cfnjdfhgtjt

Nakon generalnog vikara nazočnima se obratio mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Pozdravivši sve nazočne, zahvalivši za gostoprimstvo ravnatelju Caritasa don Željku Majiću, kojemu je povjerena uprava centrom „Emaus“, biskup Petar je rekao da je „nakon dvogodišnje službe u ovim našim biskupijama, nakon promatranja, osluškivanja svećenika i vjernika laika, razmišljanja, a i na temelju poslanja koje biskupska služba sa sobom nosi u višestrukom odnosu odgovornosti, odlučio da bi bilo dobro, poželjno i svrsishodno, uz ostale naše susrete na biskupijskoj, odnosno dekanatskim razinama ili na razini provincije, upriličiti jedan susret svih svećenika, dijecezanskih i redovničkih, na početku pastoralne godine kako bismo razmijenili iskustva i dotaknuli se tema koje su važne u našem pastoralnom djelovanju.“

Uvodne misli posvetio je važnosti zajedništva s Bogom, zajedništva s drugima, odnosno unutar prezbiterij i služenju drugima.

Govoreći o izazovu zajedništva s Bogom, biskup Petar je rekao da „početak svakog našeg djela, našeg služenja mora započeti našim zajedništvom s Bogom, koje se događa po molitvi, a osobito u euharistiji. Sačuvati i stvoriti prostor u svojem životu, gdje Boga možemo čuti i gdje nam Bog može govoriti veliki je izazov za sve nas danas.

Nužno je potrebno provoditi vrijeme s Bogom, kako bismo uvijek bili svjesni tko smo i kome smo poslani i što Bog očekuje od nas.“

„Da bismo bili sposobni stvarati zajedništvo i raditi na zajedništvu, potrebno je znati da smo ljubljeni i da nismo sami. Živimo u svijetu, u kojemu se, nažalost, ljubav pretvara u nasilje, poljupci u ugrize, slušanje u prisluškivanje, a nježni pogledi postaju zlorabljeni. Ako njegujemo zajedništvo s Bogom i vjerujemo njegovu glasu, onda smo sposobni stvarati zajedništvo. Zajedništvo nije uvijek romantika. Ali u zajedništvu možemo živjeti samo ako nam je srce duboko ukorijenjeno u Bogu“, naglasio je biskup Petar.

jrujti

Podsjetio je da papa Franjo će pobudnici „Radost evanđelja“ podsjeća kako nas „način na koji se odnosimo prema drugima ozdravljuje, umjesto da nas čini bolesnima“. I poziva nas da ne „dopustimo da nam se ukrade zajedništvo“. (EG 92)

Naglasio je da vjernike koji su nam povjereni nećemo moći odgajati za župno ili biskupijsko zajedništvo, ako sami nismo svjesni važnosti zajedništva jednog prezbiterija.

Podsjetivši kako zajednica nije malo sigurno mjesto, u kojemu ću provesti svoj život ugodno i kako je Isus pozvao apostole i osnovao zajednicu da bi ih poslao u svijet da naviještaju Radosnu vijest, biskup Petar je ustvrdio da nismo pozvani samo u zajedništvo s Bogom i međusobno, nego da služimo ljudima.

„Stoga, ovakvi trenuci našega zajedništva, trebaju nam pomoći da sačuvamo prostor za govor s Bogom, prostor za molitvu. Ovi trenuci nam trebaju pomoći da sačuvamo prostor za izgradnju zajedništva, a da ne budemo posesivni“, rekao je biskup Petar.

„Želja mi je da ova naša skupština danas bude prigoda kako bismo sebe učvrstili u svom poslanju i jedni drugima dali podršku u našem služenju ljudima i na našem putu naviještanja Radosne vijesti.

Papa Franjo kaže svima nama, i svećenicima i laicima, da smo poslani biti „kvasac u svijetu“. A to znači „naviještati i nositi Božje spasenje u ovaj svijet, koji se često gubi i koji ima potrebu dobiti odgovore koji ohrabruju, koji daju nadu, koji daju novi polet na putu“ (EG, 114), naglasio je biskup.

Govoreći o percepciji pastorala biskup Petar je progovorio o dvije stvarnosti. Jedna stvarnost je uopće shvaćanje pastorala danas, a druga je shvaćanja župne zajednice danas.

Što se tiče shvaćanja pastorala općenito, podsjetio je na misli profesora i pastoralnog djelatnika don Antonia Fallica, začetnika pokreta za obnovu župnoga pastorala u poimanju župe kao „zajednice zajednica“, a ne samo kao određenog teritorija, koji kaže da ‘slaba točka’ pastorala naših kršćanskih zajednica ima korijene u tradicionalizmu i klerikalizmu, u svojevrsnom spiritualizmu, integrizmu, liturgizmu i ritualizmu odnosno sakramentalizmu, često ‘bez pokrića’ odnosno evangelizacijske podloge. Nemali broj pastoralnih djelatnika – prezbitera i laika troši sve najbolje snage u organiziranju tzv. pastorala hitnosti, koji se iscrpljuje uglavnom u vjeronauku za djecu, dijeljenju sakramenata i obredima, održavanju objekata, uredovanju, asistencijalnom caritasu, služenju misa kojima se ‘pokriva’ svaki događaj, čime se često misa devalvira, zanemarujući pritom bogatstva drugih oblika liturgije, koji imaju izričito evangelizacijski karakter. Drugim riječima, liturgijsko-pobožni pastoral mora se nužno revidirati i obogaćivati evangelizacijskim pastoralom.

jchghds

Što se tiče shvaćanja župne zajednice, biskup Petar je podsjetio da je „mjesna, odnosno partikularna Crkva, utjelovljena u vremenu i prostoru, organizirana na ljudski način, jer uzima svoj povijesni oblik.

Temeljni problem koji danas proizlazi iz promišljanja o župi i župnom pastoralu je dvostruk.

S jedne strane, je li župa još uvijek u svojoj konkretnoj vidljivosti sposobna naviještati i živjeti Kristovo spasenje u njegovoj punini?

S druge strane, je li župa još uvijek institucionalno predstavlja značajan prostorni i vremenski oblik za suvremeni svijet?“, zapitao se biskup Petar.

Govoreći o dokumentu Kongregacije za kler „Pastoralno obraćenje – župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve“ (29. lipnja 2020.), biskup je rekao da u tom dokumentu nalazimo na odgovore na mnoga pitanja suvremene problematike koje se tiču župne zajednice.

„Danas se kontekst potpuno promijenio: povećana mobilnost znači da se “životi ljudi sve manje poistovjećuju s definiranim i nepromjenjivim kontekstom, radije se odvijaju u “globalnom i pluralnom selu”; s druge strane, digitalna kultura je nepovratno promijenila shvaćanje prostora, kao i jezika i ponašanja ljudi, posebice onih mlađih generacija.

Otuda i poziv pape Franje, od samog početka svoje službe, da „traži nove putove“, odnosno „traži put naviještanja Evanđelja“, rekao je biskup Petar.

Govoreći o redovitim i izvanrednim oblicima povjeravanja pastoralne skrbi za župne zajednice, biskup Petar je podsjetio na ono što dokument govori o posvećenim osobama.

Stvarnost posvećenoga života nije izvan i nije neovisna o životu mjesne Crkve, nego „predstavlja poseban način prisutnosti u njoj, koji je označen evanđeoskom radikalnošću i koji posjeduje svoje specifične darove“.

Onim što jesu i onim što čine posvećeni muškarci i žene pridonose evangelizacijskom poslanju župne zajednice, naglasio je biskup Petar.

Nakon uvodnog promišljanja, skupštinu je moderirao generalni vikar don Nikola Menalo.

Svoja su izvješća, svatko za svoje područje, podnijeli: don Ivan Aničić, povjerenik za ministrante, don Branimir Bevanda, povjerenik za mlade i studentski kapelan, don Krešo Puljić, povjerenik za obiteljski pastoral. Svi su oni nazočne svećenike upoznali s dosadašnjim djelovanjem i programima vijeća i odbora kojima su na čelu. Don Stipe Gale, povjerenik za duhovna zvanja i fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije nazočne su upoznali s brojem bogoslova i sjemeništaraca.

Na skupštini se još raspravljalo o temi tečajeva priprave za brak, slavlju sakramenta Svete potvrde u župama, župnim ekonomskim vijećima, kanonskim vizitacijama i primopredajama župa. Uslijedila je otvorena i konstruktivna rasprava sudionika.

S obzirom na tečajeve priprave za brak naglašeno je kako je potrebno ujednačiti trajanje tečaja i definirati teme koje se obrađuju na tečajevima.

Što se tiče slavlja sakramenta Svete potvrde bilo je govora o materijalima za pripravu za sakrament, dobi krizmanika i o izazovima s kojima se svećenici na župama susreću s obzirom na aktualne odredbe Zakonika kanonskoga prava o kumstvu i stvarnog stanja.

Župna ekonomska vijeća su prema odredbama Zakonika kanonskoga prava obvezatna za svaku župu, te će se čim prije pristupiti osnivanju i imenovanju ekonomskih vijeća u župnim zajednicama gdje još uvijek ne postoje.

Biskup Petar je s nazočnim svećenicima podijelio razmišljanje o kanonskim vizitacijama, s kojima će započeti tijekom Korizme sljedeće godine. Nazočni svećenici su se, također, osvrnuli na primopredaje župa i s onim što je potrebno promijeniti kako bi primopredaje župa ubuduće protekle uredno.

Na kraju susreta nazočnim svećenicima na dolasku, na razmišljanju i interventima zahvalio je biskup Petar, a generalni vikar don Nikola Menalo je nazočne upoznao s važnim događajima u životu ovih biskupija. Na kraju Skupštine napomenuo je da su pred nama i Opći izbori, koji će se održati 2. listopada 2022. te kako bi bilo dobro potaknuti vjernike da iziđu na njih.

Susret je završio zajedničkim objedom

 

Izvor: KTA

Objavljeno: 22.rujna 2022.

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Cenakul- svećeničkog marijanskog pokreta
11:20 Rubrika: Mala svjedočanstva/ Milan Stančić
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Molitve: podnevne litanije, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji/Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti / dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/
13:30 Emisija: Sacro ritam/ Hrvatski katolički radio/ ur. i vod. Slavko Nedić
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/ Maja Rotim
world family
Proslavljen sv. Jeronim, zaštitnik Papinskoga hrvatskog zavoda i hrvatske crkve u Rimu

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak, 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Foto: IKA Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih Zavoda te tridesetak hrvatskih...

Zemni ostatci Bl. Alojzija Stepinca ostaju u katedrali

Rektor katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren se je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u petak 30. rujna, osvrnuo na tijek obnove zagrebačke prvostolnice. Mons. Koren izvijestio je da su dosad napravljena 22 projekta i više od 40 elaborata analiza i istraživanja određenih segmenata...

Novi članovi i konzultori Dikasterija za komunikacije

Papa Franjo je 29. rujna imenovao nove članove Dikasterija za komunikacije te nove konzultore istoga tijela kojemu je na čelu katolički laik Paolo Ruffini. Kako je obznanio Tiskovni ured Svete Stolice, novi članovi Dikasterija za komunikacije su: biskup brazilske biskupije Campo Limpo mons. Valdir José de Castro, S.S.P., i nadbiskup talijanske nadbiskupije Perugia-Città delle Pieve mons. Ivan...

Proslavljen sveti Mihovil, zaštitnik Vojne kapelanije Vojarne „Božan Šimović“ u Čapljini

U sjećanju i molitvi za pokojnog narednika Borisa Krstića, njegovu suprugu Marijanu i njihova sina Roberta U četvrtak, 29. rujna 2022. u kapeli sv. Mihovila arkanđela proslavljen je nebeski zaštitnik vojne kapelanije u vojarni „Božan Šimović” u Čapljini. Misno slavlje predslavio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Jure u Viru, uz koncelebraciju: vojnog kapelana u vojarni u Livnu fra Marija...

Proslavljen Dan provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri

Dan Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri svečano je proslavljen u srijedu 28. rujna 2022. u Samostanu sv. Frane u Zadru. Foto: IKA/ Franjevačka provincija sv. Jeronima/ Dan provincije u Zadru Dan provincije je nakon više godina okupio braću u zajedništvu koje je bilo obogaćeno prikladnim programom. Okupljanje braće i pozdrav provincijskog ministra Proslava je počela...

Proslavljen sv. Mihovil u Prenju

Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe Blagaj-Buna. Izvor: Crkva na kamenu U župnoj crkvi u Prenju 29. rujna svečano je proslavljen sv. Mihovil, nebeski zaštitnik ove župe. Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe...

Papa: Škole i sveučilišta prostori integracije za najranjivije

Sveti Otac u audijenciju primio sudionike konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ Papa Franjo sa sudionicima konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ (Vatican Media) Na kraju trodnevne konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana o...

Proslavljena 9. obljetnica beatifikacije Miroslava Bulešića

Misno slavlje povodom 9. obljetnice beatifikacije Miroslava Bulešića, u srijedu 28. rujna u župnoj crkvi sv. Martina u Vrsaru, predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Misu su suslavili kancelar Porečke i Pulske biskupije mons. Sergij Jelenić, domaći župnik vlč. Lino Zohil te drugi svećenici, a prigodnu propovijed izrekao je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl....

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu