icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Ovogodišnji susret održan je od ponedjeljka popodne, 10. listopada pa do četvrtka ujutro, 13. listopada 2022. god.

phpThumb cache ktabkbih.net src87bebf7f20f1026437d9ed2de149900b par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1665603646

Godišnji susret predsjednikâ, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u BiH i u Hrvatskoj održan je od ponedjeljka popodne, 10. listopada pa do četvrtka ujutro, 13. listopada 2022. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci. Susretom su predsjedali predsjednici Caritasa Bosne i Hercegovine i Hrvatskog Caritasa nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić i varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Sudjelovala su dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i fra Tomislav Glavnik kao i veći broj ravnatelja ili predstavnika nad/biskupijskih Caritasa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Domaćin ovogodišnjeg susreta Caritas biskupije Banja Luka na čelu s ravnateljem mons. Miljenkom Aničićem ugostio je karitativne predstavnike iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske bogatim i raznovrsnim sadržajem, objavila je mrežna stranica Caritasa BiH.

Iako je praksa je da se svake godine održava ovaj godišnji susret, zbog prisutne pandemije COVID-a 19 čekalo ne na pogodno vrijeme zakazivanja i održavanja novog sastanka. Nakon što je ranije usuglašen cjelokupni program temeljem svih prijedloga, posebno domaćina Caritasa biskupije Banja Luka vezano za karitativni život i rad Biskupije Banja Luka, ali i kroz druge sadržaje koji krase ovaj dio crkvenog i društvenog bosanskohercegovačkog podneblja, Banja Luka je ovih dana bila sjedište karitativnog razmišljanja, govorenja i predlaganja Crkve u hrvatskom narodu, ali i šire.

DSC04814

Ponedjeljak, 10. listopada 2022. godine, bio je dan dolaska u Banja Luku, a za Caritas Bosne i Hercegovine važan zbog dva važna sadržaja: održavanje redovite sjednice Upravnog vijeća Caritasa BiH od 10,00 do 13,00 sati i popodne godišnji susret s voditeljima/cama Regionalnih ureda Nacionalnih Caritasa koji još uvijek djeluju u Bosni i Hercegovini od 14,00 do 16,00 sati: Caritas Italije, Caritas Sjedinjenih Američkih Država: CRS (Catholic Relief Services)https://www.crs.org/, Caritas Švicarske i Caritas Belgije. Na kraju je upriličeno zajedničko druženje uz kavu kojemu su se priključili pristigli gosti Caritasâ u Republici Hrvatskoj. Bio je ovo susret upoznavanja i razmjene razmišljanja s obzirom na karitativno djelovanje važno kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za Republiku Hrvatsku.

Ovogodišnji susret započeo je večernjim Euharistijskim slavljem u banjolučkoj katedrali uz predsjedanje nadbiskupa Vukšića i propovijed banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice, uz koncelebraciju nazočnih biskupa, zatim nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u BiH i u Republici Hrvatskoj i drugih nazočnih svećenika. Prvi dan sastanka završio je večerom u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Utorak, 11. listopada 2022. god., imao je dva dijela: središnji sastanak prijepodne, a popodne obilazak srednjobosanskog kraljevskog grada Jajca. Sastanak je započeo molitvom predsjednika Caritasa BiH mons. Vukšića. Nazočne su zatim pozdravili dvojica predsjednika nadbiskup Vukić i biskup Radoš kao i dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i fra Tomislav Glavnik. Nazočnima riječi dobrodošlice uputio je domaćin biskup Komarica.

Zatim su ravnatelji kratko predstavili nacionalni i nad/biskupijske Caritasi u BiH vezano na vrijeme minule pandemije COVIDA 19 i karitativno djelovanje istih tijekom pandemijskog vremena. Za vrijeme kratke pauze slijedilo je obraćanje medijima dvojice predsjednika i dvojice nacionalnih ravnatelja sa željom da mediji budu produžena karitativna ruka Caritasa kako u BiH tako i u Republici Hrvatskoj.

Slijedile su središnje teme susreta vezane za poznatu Akciju Crkve u Republici Hrvatskoj povjerene Hrvatskom Caritasu „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH uz završnu diskusiju“: „O pripremi i projektnoj provedbi Tjedna solidarnosti u RH: iskustva i nove mogućnosti“ (fra Tomislav Glavnik), „O provedbi Tjedna solidarnosti u BiH“ (mons. Tomo Knežević) i „Kako Tjedan solidarnosti učiniti uočljivijim“ (gđica Sanja Horvat). Druga tema uz završnu diskusiju bila je „Ugovor o Caritasu Katoličke crkve između HBK i Vlade Republike Hrvatske“ (fra Tomislav Glavnik). Slijedila je treća završna tema sa završnom diskusijom „Suradnja na prekograničnim ili EU projektima“ (gosp. Miroslav Valenta). Na kraju je dogovoreno da sljedeći sastanak u listopadu 2023. godine bude u Dubrovniku, uz dogovor i koordinaciju dvaju nacionalnih Caritasa (Caritasa BiH i Hrvatskog Caritasa), a domaćin će biti Caritas biskupije Dubrovnik.

Na koncu susreta naglašena je zahvalnost za sve do sada učinjeno te podsticaj u narednom periodu svatko na svom području, od župe do nacionalnog Caritasa, iznaći način kako unaprijediti postojeću suradnju Caritasa i Crkve u Hrvata.

Popodne je bio predviđen odlazak u srednjobosanski kraljevski grad Jajce. Gosti su prvo posjetili oce franjevce i franjevačkim samostan, zatim muzej s kraljevom grobnicom, razgledali stari grada s crkvom sv. Marije i tornjem sv. Luke, poznati vodopad, mlinice i nadaleko poznata prelijepa jezera.

DSC04795

U srijedu, 12. listopada 2022. god., započelo se Euharistijskim slavljem, a nakon doručka krenulo se u posjetu poznatom Trapističkom samostanu i odlazak u župu Presnače mjesto mučeništva vlč. Filipa i s. Cecilije. Nakon ručka slijedila je posjeta projekata Caritasa biskupije Banja Luka: SEC (Socijalno-edukativni centar), Dom za starije osobe, Dječji vrtić, Farma, zatim Mahovljane s biskupijskim vinogradom. Bila je i mogućnost obilaska pravoslavne crkve, Ferhadije i Kastela.

U četvrtak, 13. listopada 2022. god., nakon Euharistijskog slavlja i doručka odgovorni karitativni djelatnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske obogaćeni brojnim sadržajima i dojmovima krenuli su svojim kućama i u svoje Caritase. 

Izvor: KTA

Objavljeno: 13.listopada 2022.

Program

07:50 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv.Mihaela arkanđela, nakana - za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:15 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar
11:20 Nota o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Presvetog Srca Isusova, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu