icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U nizu marijanskih blagdana i svetkovina koje slavi Katolička Crkva, za Beogradsku nadbiskupiju i sam grad Beograd posebno je važna svetkovina posvećena Gospi ‒ Bogorodici Beogradskoj

phpThumb cache ktabkbih.net src614e6f091855073d5969103d52db0466 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1666337399

U nizu marijanskih blagdana i svetkovina koje slavi Katolička Crkva, za Beogradsku nadbiskupiju i sam grad Beograd posebno je važna svetkovina posvećena Gospi ‒ Bogorodici Beogradskoj.

Svečano euharistijsko slavlje u srijedu, 19. listopada 2022. u crkvi sv. Petra u Beogradu tom prigodom predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika p. Smiljana Milićevića i svećenika grada Beograda, objavljeno je na mrežnoj stranici Nadbiskupije.

Župnik Milićević na početku misnog slavlja uputio je pozdrave i dobrodošlicu nadbiskupu, beogradskim svećenicima i svim prisutnim vjernicima, istaknuvši da nadbiskup „s velikom ljubavlju brine za vjernike kao mjesni pastir“ i redovito slavi misu u ovoj crkvi o blagdanu Beogradske Bogorodice.

Nadbiskup Hočevar je zahvalio župniku i isusovcima što duhovno brinu ne samo za župnu zajednicu sv. Petra nego i za sve vjernike koji dolaze u ovu crkvu, jer je u središtu Beograda, i dobivaju duhovnu okrepu, bilo kroz razgovor, molitvu ili kroz sakramente (posebno kroz sakrament svete ispovijedi). Nadbiskup je poželio obilatu zaštitu Gospe Beogradske, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i vjernicima.

ftiid

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi istaknuo kako se od njegovog dolaska svečanije slavi ovaj blagdan, a i odaziv vjernika je sve veći, što pokazuje da je prihvaćen. Govoreći o našem iskustvenom doživljaju nazočnosti Bogorodice baš ovdje, nadbiskup je naglasio kako nas baš ona upozorava na našu nemoć i siromaštvo, ali nas i upućuje na Krista od kojeg možemo primiti savršenu ljubav, upravo preko euharistije. Istakavši da u Beogradu Mariju vjernici nazivaju i „Gospa Beogradska“, nadbiskup je rekao kako je Marija prava Gospa poradi tri razloga. „Prvi razlog je što je uvijek bila bez grijeha, od samog začeća a i poslije u životu uvijek je bila u suradnji s Bogom i nikad se nije odmaknula od Njega. Drugi razlog je što je u svim situacijama sačuvala odanost Božjem planu. Tu je bilo i teških situacija, ponajprije sam navještaj rođenja Isusa, a poslije i samo proživljavanje majčinske patnje zbog svega što je njen sin Isus podnio. Treći razlog je što je ona i naša Majka. Majka koja je preuzela pod križem, a i prije, brigu za Kristovu Crkvu. Tako je ona Majka u službi svih ljudi za opće dobro“, kazao je nadbiskup potom pojasnivši da naziv „Beogradska“ potiče iz specifičnosti života u tom gradu u kojem im ona želi pomoći.

„Osim toga i mi u ovom gradu moramo živjeti svjesno. Upravo mi katolici moramo biti svjesni koje su potrebe ovoga grada i koje su naše dužnosti kako bi brinuli za opće dobro“, potaknuo je nadbiskup Hočevar. Govoreći o katolicima Grada Beograda, nadbiskup je potakao sve da je važno da se međusobno poznaju, „s jedne i druge strane rijeka“. Podsjetio je na povijest Beograda koji je imao čak trideset različitih imena, a 878. godine Papa ga je nazvao slavenskim imenom. Također je podsjetio na položaj ovoga grada koji je „na međi Istoka i Zapada“, te da su katolici tu uvijek imali „velike i dominantne zadaće“. „Neizostavno ime u velikom doprinosu je sv. Ivan Kapistran pod čijim vodstvom je oslobođen Beograd 1456., a papa Kalikst III. je u zahvalu za taj događaj 1457. odredio da se u svim crkvama u podne zvoni i moli Anđeo Gospodnji kao i proglašenje novog blagdana Preobraženja Gospodnjeg koji će se slaviti 6. augusta u cijeloj Crkvi. Upravo je nedavno na zvoniku katedrale blagoslovljen mozaik Preobraženja Gospodnjeg, a mi katolici bi trebali još više zahvaljivati Bogu za taj blagdan i biti svjesni tih činjenica“, kazao je nadbiskup Hočevar.

Bogorodica Beogradska

Na kraju propovijedi naglasio je da je prisutnost Katoličke Crkve u Beogradu oduvijek bila značajna, te da bi tako trebalo biti i danas, „unatoč tome što je brojčano mala, mora biti glavni akter u društvu, kao sol i kvasac kojeg treba malo da bi se osolilo puno hrane ili da uskvasa puno tijesta“.

Na kraju mise riječi zahvale svima koji su sudjelovali u ovom slavlju kao i svima koji su bili u pripremi ovog događaja uputio je župnik Milićević, a vlč. Mihael Sokol, rektor Marijanuma je ukratko obavijestio vjernike o nadolazećim važnim događajima u Nadbiskupiji.

Nakon svete mise nadbiskup Hočevar je predmolio molitvu Majci Božjoj pred slikom Beogradske Bogorodice te sa svećenicima i vjernicima ophodio iza glavnog oltara gdje se nalazi slika.

Po tradiciji, svake se godine prije same svetkovine slavi svečana trodnevna duhovna priprema, koju je ove godine kroz sva tri dana ‒ 16, 17. i 18. listopada  ‒ uz molitvu krunice, svete mise i euharistijsko klanjanje u crkvi Svetog Petra u Beogradu predvodio pater Stanko Perica, SJ, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu, koji je predvodio i pučku misu na sam blagdan.

 

Izvor: KTA

Objavljeno: 21.listopada 2022.

Program

02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Venite adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa: župa Svih Svetih, Livno
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu