icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Redovnice Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog proslavile su u subotu 29. listopada 150. obljetnicu dolaska sestara u Derventu u Bosanskoj Posavini.

phpThumb cache nedjelja.ba srce69747546eb9f1dddfd9cf654ebeab2e par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1667119012

Foto: Olgica Cerović

Program je u župnoj crkvi Sv. Jurja u Derventi započeo zahvalnim misnim slavljem koje je u prepunoj crkvi predvodio fra Mirko Filipović župnik župe Sv. Franje Asiškog u Žeravcu. Uz domaćeg župnika Marka Sliškovića koncelebriralo je još 13 svećenika. Uz brojne vjernike na misu su sudjelovale domaće sestre milosrdnice te milosrdnice iz Osijeka, Siska, Zagreba, Mostara i Sarajeva. Neke od njih odjenule su i odjeću koje su nekada nosile njihove prve sestre.

U prigodnoj homiliji fra Mirko je naglasio kako tim slavljem zahvaljuju Gospodinu za sve milosti, za Njegovu podršku, brižnost, za milosrđe koje im je kroz stoljeće i pol davao. Dodao je kako smo kao vjernici pozvani zahvaljivati i sestrama koje su taj projekt ostvarivala naglasivši kako je to veliko čudo.

 „Ovo je Božje čudo i ljudske suradnje s Božjom voljom. Toliko je godina likova, ljudskih sudova i pitanju. Predugačak bi bio popisa čitanja samo imena, a tek života“,  istaknuo je fra Mirko u homiliji i naveo tek neka od najvažnijih imena sestara. Na početku je zahvalio utemeljitelju te Družbe Sv. Vinku Paulskom koji je pomagao ljudima u nevolji te prvim sestrama koje su mu pomagale, naglasivši kako je danas to najbrojnija ženska  zajednica u cijeloj Katoličkoj Crkvi jer oko 20 000 sestara milosrdnica u 12 kongregacija različitih zajednica sestara vinkovki djeluje u 90 zemalja

sestre2

Spomenuo je i prve milosrdnice koje su u Hrvatsku došle u Zagreb 1845. iz kojega je niklo puno blagoslova za naš narod te su iz njihove zajednice 1971. prve sestre došle u Sarajevo i bile jedine sestre u BiH što je u to vrijeme turske vlasti bio hrabar pothvat, za razliku od danas kada u BiH ima 17 redovničkih zajednica u kojima djeluje oko 480 redovnica.

Zahvalio je fra Mirko Gospodinu za te prve redovnice za sve svećenike koji su im bili podrška u njihovom djelovanju.

„Zahvaljujemo danas i prvom Vrhbosanskom nadbiskupu sluzi Božjem Josipu Stadleru koji je tada kupio zemljište u danas glavnoj sarajevskoj ulici i dao ga sestrama pomažući da grade, crkvu, samostan, školu, bolnicu… i tako im dao krila, prvi zamah njihove čudesne aktivnosti. Zahvaljujemo za sestre koje su gradila ogromne školske zgrade po BiH. U prvih 27 godina izgradile su 12 škola u 12 gradova BiH. Njihovih prvih 48 učenica u Sarajevu temelj su povijesti BiH školstva. Četrdesetih godina u prosvjeti u BiH radilo je 166 sestara milosrdnica. Bez njih se povijest školstva u BiH ne da zamisliti. Zahvaljujemo za sestre koje su radila u bolnicama. Fascinantno je da je u jednom trenutku u bolnici na Koševu u Sarajevu radilo 96 sestara milosrdnica. Bez njih se povijest zdravstva u BiH ne da zamisliti“, rekao je, uz ostalo, fra Mirko.

IMG 20221029 WA0035

Na kraju je naglasio da ta zahvalnica na poseban način za sestre milosrdnice koje od 1872. došle u Derventu i tu polagale svoje živote za svoje poslanje među Dervenćanima svih vjera i nacija. Istaknuo je pri tom prve tri sestre s. Genovevu Horvatins. Jukundu Belktičević i s. Makrinu Povijač.

„One su, i ne sluteći postale temelj čuda koje su sestre milosrdnice stvorile u ovom našem gradu i našem kraju: - Slijedilo je, naime, za njima 65 drugih sestara, uglavnom učiteljica, koje su svoje živote utkale u ovu derventsku milosrdnu priču. Osnovale su prvu osnovnu školu u našem dijelu Posavine, prvu strukovnu školu, izgradile velebnu zgradu škole i samostan, koji su im oduzeti, pa još jedan, ovaj sadašnji samostan, zdušno radile u bolnici, pomagale sirotinji….Za sve njih zahvaljujemo! Iz toga roja izrojilo se 17 sestara milosrdnica koje su rođene i odrasle u derventskom kraju i djelovale svuda po svijetu: jedna je stigla čak do Argentine. I za njih zahvaljujemo! I konačno: zahvalnost Božjem nadahnuću dugujemo i za odvažnost i odlučnost sestara milosrdnica, njih 8 do sada, da se nakon ovog zadnjeg rata u kojem im je i taj drugi samostan devastiran, ponovno vrate, sve obnove i rade ono što je u temelju njihove povijesti: služba bolesnima i siromašnima. One su, ne zaboravimo to, prve i jedine do sad časne sestre koje su se vratile u ovaj dio Bosanske Posavine. Hvala im za to“, rekao je fra Mirko.

 DSC7364

Ustvrdivši da iza svih tih brojki stoje čitavi životi, ljudske sudbine, duge godine, mučni i radosni dani, minute koje odlučuju o sudbini… čitava dramatika ljudskih života poručio je kako Bogu trebamo zahvaljivati za njih da im bude milosrdna.

Zaključio je kako nije dovoljno da se tim velikim ženama i njihovim djelima divimo, nego da poput njih osluškujemo Isusov poziv te ga tražimo u najmanjoj braći i sestrama te budemo zainteresirani i angažirani svaki put kad nekom može pomoći konkretnim djelima koja moraju biti pretvorena u molitvu.

Program je poslije mise nastavljen u Napretkovom domu u Derventi svečanom akademijom i izložbom fotografija i dokumenata o dosadašnjem djelovanju sestara milosrdnica u Derventi. Program je vodio vlč. Vlado Vrebac. Prigodnim riječima obratila se na početku poglavarica Provincije Majke Divne iz Sarajeva s. M.  Vinka Bilješko.

O povijesti Družbe sestara milosrdnica koje je osnovao Sv. Vinko Paulski napose o djelovanju sestara milosrdnica u Derventi kroz stoljeće i pol govorila je s. M. Zorislava Katić, koja trenutno djeluje u Derventi uz još dvije milosrdnice s. M. Augustinu Matijević i s. M. Gabrijelu Katić. Sestrama je na svemu što čine u njegovoj župi zahvalio i župnik Slišković podsjetivši ih na četiri kreposti koje je im je na srce stavio njihov utemeljitelj Sv. Vinko, a bile su toga dana ispisane na bijelom križu: ljubav i poniznost, strpljivost i poslušnost.

Program je pjevanjem obogatio zbor sestara milosrdnica i  Zbor umirovljenika Mozaik iz Dervente, a čitane su i prigodne pjesme. Nazočni su također mogli pogledati dokumentarni film o djelovanju sestara milosrdnica u Derventi danas kao i izložbu - Vijek i pol ljubavi, posvećenu 150. obljetnici djelovanja Družbe sestara milosrdnica u Derventi. Na izložbi je dokumentima i fotografijama prikazan rad sestara milosrdnica u Derventi kroz 150 godina njihova djelovanja. Prigodnom njezina otvorenja 29. srpnja ove godine njezini organizatori Internacionalni multireligijski i interkulturni centar Zajedno iz Dervente ovogodišnju  su nagradu Derventsko srce  dodijelili su upravo sestrama milosrdnicama.     

Programu su nazočili i predstavnici društveno-političkih vlasti: Josip Jerković, dosadašnji dopredsjednik RS, gradonačelnik Dervente Milorad Simić te predstavnici hrvatskog naroda u BiH: Davor Čordaš,  Zoran Piličić i Marijan Kljajić sa suprugom Ankicom, čija je obitelj posebno povezana i pomaže sestrama milosrdnicama u Derventi.

Druženje su uz zajedničku okrjepu nastavili u prostorijama Napretkova doma. 

 

Izvor: KT

Objavljeno: 30.listopada 2022.

Program

21:00 Krunica Duhu Svetomu
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti radio Vatikan /R/
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan/ Dražen Janko/ R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
23:05 Emisija: Katolička crkva u BiH za vrijeme Jugoslavije/Dražen Janko/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (radosna)
01:00 Emisija: Radost mladosti NCM/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog Evanđelja

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu