icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Biskupijska sinoda održava se pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (Ef 2,20), s aluzijom na zaštitnika svetog biskupije sv. Kvirina koji je svoje mučeništvo podnio tako što je bačen u rijeku u Sabariji (Szombathelyju) najvjerojatnije 308. godine

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src60f61e5595117cd0b0ac3fc4fe7cd214_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1669541280.jpeg

Svečano otvorenje Sinode Sisačke biskupije održano je u subotu 26. studenoga u bazilici sv. Kvirina u Sisku molitvom I. Večernje. Molitvu je predvodio sisački biskup Vlado Košić zajedno s kanonicima Stolnog kaptola sv. Križa, priopćili su iz Sisačke biskupije.

Slavlju su nazočili i brojni svećenici, članovi Biskupijskog pastoralnog vijeća predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, ravnatelji biskupijskih ustanova, predstavnici pjevačkih borova, voditelji i članovi župnih Caritas kao i predstavnici udruga i pokreta.

Obrativši se okupljenima biskup je poručio kako je danas radostan dan za cijelu Sisačku biskupiju. „Sada zapravo započinje prava priprema za Sinodu jer Tajništvo očekuje prijedloge koji će dolaziti iz župa, iz samostana i od naših vjeroučitelja i crkvenih pokreta. Potičem i sve pojedince, kako svećenike, redovnike, redovnice, đakone i bogoslove, sjemeništarce i redovničke kandidate i kandidatice, kao i sve vjernike dobre volje da u Tajništvo na istaknutu adresu bilo internetskim putem bilo poštom kroz ovu pastoralnu godinu 2022./2023. šalju svoje prijedloge“, rekao je biskup te dodao kako je tema zapravo jedna: „naša Crkva, naša Biskupija, naša župa, naše zajedništvo“.

Biskup je zamolio da se nitko ne ustručava poslati i kritike i dobronamjerne primjedbe ali uvijek sa željom da se naš ukupni crkveni život popravi i učini boljim. „Biskupijske sinode nisu česte, ali su zato važne i mjerodavne. U Zagrebačkoj nadbiskupiji održana je nedavno, i ove godine zaključena Druga nadbiskupijska sinoda. Prva je pak bila 1925. Dakle, zaključci koji se donesu na biskupijskoj sinodi imaju karakter mjesnog prava koje obvezuje svećenike i vjernike. Za razliku od prijašnjih sinoda, koje su do Drugog vatikanskog sabora imale samo klerike za članove, današnje biskupijske sinode trebaju uključiti i predstavnike klerika i predstavnike laika u članove Sinode. No, da bi došlo do tog, drugog dijela tj. samog zasjedanja Sinode, potreban je ovaj prvi korak, a to je priprema. To je vrijeme savjetovanja i prijedloga. Svi članovi Božjeg naroda imaju pravo i dužnost iznositi svoje prijedloge. To će biti s jedne strane moguće individualno, da svaki član naše Biskupije šalje našem Tajništvu svoje prijedloge, a s druge strane tako što će svećenici organizirati međusobom tzv. korone i sastanke različitih crkvenih krugova koji će raspravljati o odabranoj temi i dati svoje prijedloge u pismenom obliku i poslati ih Tajništvu. Imamo prve 3 od 10 kateheza pa neka se uzme: 1 za svećeničku koronu, 1 za ŽPV i 1 za mlade ili neku drugu zajednicu ili pokret. To treba proći do Božića, a onda 2023. do ljeta mogu se uzeti i ostale kateheze koje će stići – sveukupno u svakoj župi barem 5. Tajništvo će uzeti u obzir sve prijedloge i svrstati ih u pojedine tematske skupine te pripremiti završni dokument koji će biti polazište na samom zasjedanju“.

gccxQW.jpg

 

U nastavu rekao je i kako Mi kao Crkva nemamo drugu svrhu nego naviještati Isusa Krista, koji je doista naš „Zaglavni kamen“, onaj naš oslonac bez kojega ne možemo. „Mlinski kamen bio je obješen našem svetom zaštitniku biskupu i mučeniku Kvirinu oko vrata i tako je on posvjedočio svoju vjernost Kristu. Očito Krist mu je bio važniji i od vlastita života. Neka nas on usmjeruje i uči kako ostati vjerni Kristu, kako svojim vjerničkim životom biti svjedoci Božjeg hrama, koji je utemeljen na čvrstom temelju Kristu i kojega Krist kao kamen zaglavni povezuje, drži i čuva. Na srcu nam je obnova naših obitelji, prihvaćanje brojnije djece, odgoj djece i mladih u vjeri, prihvaćanje i nadvladavanje teškoća – poput potresa koji nas je sve pogodio prije gotovo dvije godine, suočavanje s potrebom obnove naših oštećenih crkava i kapela, kuća i stanova, naših domova koje gradi i drži zajedno samo Bog. Ali i mi smo dužni pomoći i sve učiniti da se porušeno obnovi i izgradi, no to može samo ljubav, samo zajedništvo i međusobna upućenost jedinih na druge“, zaključio je biskup pozvavši na molitvu

Na kraju okupljenima se obratio i tajnik Sinode dr. sc. Ivan Petrović poručivši kako molitvom I. Večernje započinje nešto novo i značajno za Sisačku biskupiju, ali i za svakog vjernika kojem ova Sinoda daj mogućnost da se čuje njegov glas. „Kada smo birali geslo isto tako željeli smo pokazati da svatko od nas svojim životom, koji posvećuje Kristu, zna da se bez Krista ne može i da je on zaglavni kamen bez kojeg se sve urušava. Zato nam je važno da oko svih naših aktivnosti tijekom sinode imamo pred očima Krista kamen zaglavni“, poručio je dr. Petrović.

fyfgsDYv.jpg

Molitvu je animirao Zbor bazilike uz vodstvo Katarine Mandić i orguljašku pratnju mo. Roberta Jakice.

Biskupijska sinoda održava se pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (Ef 2,20), s aluzijom na zaštitnika svetog biskupije sv. Kvirina koji je svoje mučeništvo podnio tako što je bačen u rijeku u Sabariji (Szombathelyju) najvjerojatnije 308. godine. Psalam 118 uzet je za himan, a glazbu je za tu prigodu napisao maestro preč. Robert Jakica, rektor bazilike sv. Kvirina, dok je tekst pripredio prof. Zlatko Vidulić.

Plan je da pripremni dio Sinode traje do jeseni 2023., a zatim bi se izabrali i imenovali članovi Sinode koji bi kroz 2024. održali potrebne sjednice kako bi biskup mogao iz svih prijedloga donijeti zaključke koje bi proglasili 2025. godine. Biskupija otvorila i posebnu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. na koju se može slati osobne prijedloge i zajedničke prijedloga koje će donijeti razne skupine vjernika na župama. Njih je moguće slati i poštom na adresu župe Popovače: Župa sv. Alojzija Gonzage, „Za Sinodu“, Kutinska 8, 44317 Popovača.

Izvor: KTA

Objavljeno: 27.studenoga 2022.

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv. Mihaelu arkanđelu - nakana (Za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Prikladna rubrika: Povijest križnog puta/Ivana Knezović
10:30 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar
11:20 Meditacija: Spas u molitivi krunice/Gordana Fumić
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Isusove muke i smrti, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu