icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Svečano Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u mjestu Srima pokraj Šibenika predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src045334a092d00eaaf8740943c290c1da_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1669637341.jpeg

 

 

Posljednjeg dana 13. Dana kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije, u prvu nedjelju Došašća 27. studenog 2022. nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, predvodio je svečano Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u mjestu Srima pokraj Šibenika.

Pozdrav nadbiskupu Vukšiću i svim okupljenima uputio je župnik don Ante Pavlović. Kazao je da njegova župna zajednica kao i Hrvati katolici podrijetlom iz Bosne i Hercegovine okupljeni u Zajednicu Hrvata BiH Šibensko-kninske županije nisu mogli poželjeti ljepši početak svetog vremena Došašća od ovoga da im u pohod dođe nadbiskup Tomo Vukšić i predvodi Euharistijsko slavlje. Zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos. Posebno je zahvalio za animiranje liturgijskog pjevanja članovima Kulturno umjetničkog društva „Fra Karlo Kujundžić“ iz srednjobosanske župe Brestovsko pokaj Sarajeva predvođenim njihovim župnikom fra Mirkom Majdandžićem, svećenikom Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

 

kjkhgfdsdf.jpg

 

Na početku prigodne propovijedi nadbiskup Tomo je srdačno zahvalio Zajednici Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije za poziv na obilježavanju 13-ih dana kulturne baštine Hrvata BiH te posebno zahvalio šibenskom biskupu Tomislavu Rogiću i župniku don Anti Pavlovići „i svim župljanima za prijateljsku otvorenost i velikodušnost, kojom su nas primili i ugostili“.

„I poseban pozdrav svima vama iz Zajednice i organizacijskog odbora, koji svojim djelovanjem pokazujete koliko živo želite čuvati kulturne i druge veze s krajevima iz kojih potječete. I naravno srdačan pozdrav i zahvala predstavnicima lokalne i županijske vlasti, koji vas podržavaju u vašim plemenitim nastojanjima da, njegujući baštinu svojih rodnih krajeva ili krajeva svojih predaka, obogaćujete kulturni život ove županije i tako povezujete hrvatski narod iz različitih krajeva. To oplemenjuje i obogaćuje i vas, koji ste doselili, i vaše prijatelje, koje ste ovdje našli. I jer je važno i potrebno da se to radi i da u tomu budete otvoreni i ustrajni, zato ponizno molimo: Neka dragi Bog, po zagovoru blaženog Alojzija i svih ostalih hrvatskih blaženika i svetaca, blagoslovi vas i svako vaše nastojanje u tom smislu“, rekao je nadbiskup Vukšić te protumačio misna čitanja prve nedjelje Došašća kojom „cijela Crkva započinje vrijeme priprave za obilježavanje svetkovine Božića“ dodajući da svaki vjernik „ovom nedjeljom započinje razdoblje svoje osobne priprave za duhovni susret s Gospodinom koji mu dolazi“.

jdsfgh.jpg

 

„U odlomcima iz Svetoga Pisma, koji se danas navješćuju vjernicima po cijelom svijetu, dominiraju dvije teme. Jedna je dolazak Gospodinov a druga je budnost čovjeka. I osim što su to dvije vrlo uočljive tematike, istovremeno se radi o dva kretanja. Jedno je dolazak Božji ususret čovjeku a drugo je čovjekov duhovni hod prema Bogu. Svrha tih dvaju kretanja je susret Boga i čovjeka na način da se, po Božjem milosrđu i po svom obraćenju, čovjek oboži, i da se Isus u njemu na duhovan način očovječi. To jest, poruka je da Bog dolazi prema čovjeku ali je poruka također da Bog susreće samo onoga čovjeka koji je 'pripravan'. To jest, onoga čovjeka koji je u duhovnom pokretu obraćenja i želi se susresti s Gospodinom koji dolazi. Ili, kako piše apostol Matej u današnjem Evanđelju, jedno je 'dolazak Sina Čovječjega' (Mt 24,37), a drugo je ostvarenje Isusova poziva učenicima: 'Bdijte…!' i: 'Budite pripravni' (Mt 24,42.44)“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

„Vrijeme je, rekao bi apostol Pavao, da shvatimo ovaj čas. Odnosno, njegove su riječi iz današnje poslanice: 'Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć poodmače, dan se približi! Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti' (Rim 13,11-13). To je izričaj koji samo drukčijim riječima poziva na obraćenje... Osim što je jasan u načelima i književno slikovit u izričaju, Pavao je istovremeno i vrlo konkretan kada iznesena načela tumači kroz čovjekova djela konkretnoga života tako što kaže: 'Kao po danu pristojno hodimo, ne u pijankama i pijančevanjima, ne u priležništvima i razvratnostima, ne u svađi i ljubomoru, nego zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom' (Rim 13,13-14)… Sveti Augustin je možda najpoznatiji od svih grešnika koji se obratio čitajući upravo današnji odlomak iz Poslanice Rimljanima. On, vrlo uspješan kulturni radnik i, prije obraćenja, čovjek s navikama 'hollywooda' starih dana, u svojim spisima svjedoči da se obratio čitajući upravo odlomak koji smo danas slušali. Augustin to opisuje ovako: 'Otvorim i pročitam u tišini poglavlje na koje su najprije pale moje oči: 'Ne živite u gozbama i pijankama, ni u mekušnosti i nečistoći, ni u svađi i zavisti, nego se obucite u Gospodina Isusa Krista, i ne zadovoljavajte tijelu u požudama' (Rim13,13sl). Nisam htio dalje čitati, niti je bilo potrebno. Odmah naime kako dođoh na kraj te rečenice, raspršiše se sve one tmine mojih sumnja kao pred svjetlom sigurnosti koje se razlilo mojim srcem.' (Ispovijesti, 8,12,29)“, kazao je nadbiskup Vukšić dodajući da se „pokušavao Augustin i prije toga probuditi se iz svoga duhovnoga sna i osloboditi se djelâ tame, ali nije uspijevao ustati iz duhovnoga mrtvila i zaodjenuti se Kristom“.

jhfggh.jpg

 

To svoje stanje duhovne uspavanosti i borbe protiv njega Augustin samome Bogu objašnjava ovim riječima: 'Tako me je teret ovoga svijeta, kao u snu, slatko pritiskivao, a misli kojima sam o tebi razmišljao bijahu slične pokušajima onih koji hoće da se probude, ali ponovno zapadaju u san jer ih svlada njegova težina… Uzalud sam se radovao tvome zakonu po unutarnjem čovjeku, kad se drugi zakon u mojim udovima opirao zakonu mojega uma i vodio me u ropstvo zakonu grijeha koji bijaše u mojim udovima (Rim 7,22sl). Zakon grijeha, to je sila navike koja vuče i drži duh i protiv njegove volje istim pravom kojim u nju dragovoljno upada' (Rim 7,24sl). (Ispovijesti, 8,5,12) Vjerojatno bismo mogli prepoznati i sebe u sličnom stanju duhovnoga traženja i pokušaju napuštanja djelâ tame. Nastojali smo i dosada shvatiti svoj pravi čas i pokušavali osloboditi se duhovnoga sna. Pokušavat ćemo to i ubuduće jer nam je iskrena želja zaodjenuti se Kristom Gospodinom i hoditi u svjetlosti. I pri tomu molimo: Neka nam u tim nastojanjima pomogne zagovor svetog Augustina koji je to uspio“, poručio je nadbiskup Tomo na kraju svoje propovijedi.

Nakon Svete mise nastavljeno je druženje uz pjesmu.

Ovim Misnim slavljem završeni su 13. Dani kulturne baštine Hrvata BiH Šibensko-kninske županije koji su započeli 26. studenog u Vodicama svečanom večerom koju su u hotelu Olympia na tradicionalan način pripremili članovi spomenute Zajednice u čije je ime sve nazočne pozdravila predsjednica gospođa Lucija Toprek. Dobrodošlicu nadbiskupu Vukšiću poželio je i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a prigodnu riječi uputili su šibenski župan gospodin Marko Jelić, domaći gradonačelnik gospodin Ante Cukrov i gospođa Borjana Krišto u ime HNS BiH. Prigodnu riječ zahvale i pozdrava svim okupljenima uputio je i nadbiskup Tomo.

Izvor: KTA

Objavljeno: 29.studenoga 2022.

Program

23:05 Emisija: Idi i popravi moju crkvu / Trećari Mostar/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Krunica
01:00 Emisija: Arka/ Dario Vasilj/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Venite adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu