icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U večernjim satima posljednjeg dana kalendarske 2022. godine, 31. prosinca nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski i upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio je Svetu misu zahvalnicu

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src003cfeabcf19b6388ba32f73aa637091_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1672512642.jpeg

 

 

U večernjim satima posljednjeg dana kalendarske 2022. godine, 31. prosinca nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski i upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio je Svetu misu zahvalnicu u zajedništvu s nadbiskupom u miru kardinalom Vinkom Puljićem i uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića i još četvorice svećenika.

Napominjući da završavaju jednu kalendarsku godinu te sutra započinju drugu, nadbiskup Vukšić je u uvodu u Misno slavlje pozvao sve da zahvale Gospodinu za sve blagoslove kojima ih je pratio na njihovu putu obraćenja i posvećenja kako bi pravim putem išli prema kraljevstvu nebeskom. „Molimo Boga da nam oprosti sve naše slabosti koje smo iskazali na tom svom putovanju. Neka nam oprosti sve naše grijehe, mane i sve naše stranputice; neka nam pomogne vratiti se i ostati na pravome putu. Molimo i za sve one koji će noćas slaviti. Neka ih dragi Bog blagoslovi kako bi sve prošlo sretno, na slavu Božju i njima na korist u svakom smislu“, kazao je nadbiskup Tomo.

zstjj.jpg

 

 

Nakon što je tajnik Dino navijestio evanđeoski misni odlomak s početka Evanđelja po Ivanu, nadbiskup Vukšić je u prigodnoj propovijedi je kazao da će za samo nekoliko sati započeti novo vrijeme. „Prilika je to da prije svega zahvalimo dragome Bogu za darovano vrijeme, za godinu dana koje smo imali na raspolaganju i za godine koje ćemo imati na raspolaganju. Unaprijed hvala mu za sve prilike u tom vremenu, za posvećenje, za obraćenje, za služenje, za prijateljstvo, za biti brat i sestra svim ljudima koje susrećemo u svome životu. Hvala Crkvi za njezin kalendar, odnosno za svece svakoga dana koje nam nudi. S jedne strane, kao primjere za nasljedovanje i druge strane i kao zagovornike u našim potrebama kojima preporučujemo svoje potrebe, svoje želje i svoje nakane, svoje posvećenje i svoje obraćenje kako bi se zaista dogodili i ostvarili za naše dobro i za slavu Božju“, rekao je vrhbosanski nadbiskup.

 

vv.jpg

 

 

„U tom nizu svetaca je i današnji sv. Silvestar, papa. Umro je 335. godine, a njegovu službu na prijestolju apostola Petra obilježilo je mnogo važnijih stvari, među kojima se na osobit način ističu dvije. Jedna, i njegovom zaslugom kršćanstvo je u ondašnjom Rimskom carstvu dobilo pravo slobode ispovijedanja. Stoga je ovo prilika da zahvalimo dragome Bogu što je po njegovom djelovanju obdario kršćane slobodom ispovijedanja i slobodom vjerovanja i molimo da po njegovu zagovoru i zagovoru svih svetaca svim kršćanima i svim ljudima bude omogućena sloboda vjere i pravo ispovijedanja gdje god da žive i koja god uvjerenja slijede sve dok su u skladu s pravilima Božje volje. S druge strane, službu ovoga pape obilježilo je i događanje Prvoga općeg crkvenog sabora 325. godine koji je upamćen kao sabor koji je obranio pravu vjeru u Presveto Trojstvo i Kristovo božanstvo. Stoga je današnji blagdan istovremeno prigoda da zahvalimo dragome Bogu što nas je blagoslovio trajanjem u pravoj vjeri u ispovijedanju vjere u Presveto Trojstvo i uz ispovijedanje vjere u Kristovo božanstvo i molimo Boga da nas blagoslovi i ubuduće i u budućim našim danima i godinama da ostanemo na putu prave vjere, pravoga svjedočenja i naviještanja na putu svoga posvećenja“, rekao je nadbiskup Vukšić te pozvao na molitvu za papu emeritusa Benedikta XVI. koji je danas preminuo.
 
 
jjf.jpg
 
 

„Ovo je prigoda i da zahvalimo za pokojnog papu Benedikta XVI., nasljednika u nizu desetaka nasljednika koji je danas otišao na bolji svijet. Ovo je prigoda također da zahvalimo za dar pape Franje koji sretno kao Benediktov nasljednik predvodi zajednicu Kristovih vjernika. Zapravo, molimo da Bog papu Benedikta nagradi vječnom svojom blizinom u raju, a za sretno vladajućeg Franju da ga blagoslovi ustrajnošću u pravoj vjeri i u poučavanju i utvrđivanju braće i sestara na putu naviještanja i svjedočenja prave vjere na putu trajanja i ustrajnosti u vjernosti pravoj vjeri. Zahvaljujemo dragome Bogu i za sve ljude koje smo tijekom ove godine susreli na svojim životnim putovima. Velik je to dar i velika je to milost jer je to istovremeno, osim što je susret s drugima prigoda za svjedočenje naše kršćanske vjere, za naviještanje Kristovih sadržaja, morala i istina vjere. To je prigoda da svjedočimo ljudsko bratstvo, da budemo na Isusovu putu koji nas uči da su svi ljudi između sebe braća i sestre. Zahvaljujemo, naravno, dragome Bogu i za sve kušnje, makar nam nisu bile drage. Ali i to je na osobit način milost Božja i jer su to prigode u kojima se testira proba naša vjernost i dokazuje naša vjernost. Kušnje su dio ne samo ljudskoga života, nego i vjerničkog života. Također, stoga valja biti zahvalan i za kušnju takvu, osobito ako smo u njoj ustrajali u vjernosti i ostali na neki način duhovni pobjednici nad kušnjama koje nam život, prilike i zdravlje, drugi ljudi, okolnosti, društvo donosi, a mi ih ne možemo izbjeći“, kazao je nadbiskup Tomo.

 

Na kraju Svete mise svi prisutni su otpjevali hvalbeni i zahvalni himan „Tebe Boga hvalimo“.

Tijekom Svete mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbroj „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. 

 

Izvor: KTA

Objavljeno: 01.siječnja 2023.

 

Program

14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane i preporuke
16:00 Vijesti iz života Crkve - HKR
16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Primjeri potiču, privlače, hrabre i opominju/fra Petar Ljubičić/Anita Lovrić
17:30 Božanski časoslov - Večernja
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - Katedrala Marije Majke Crkve, Mostar
18:50 Vijesti radio Vatikan
19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu