icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na Novu godinu, 1. siječnja 2023. godine, Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src7f360df5024dba4f18c002623c78fb3e_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1672580902.jpeg

 

 

Na Novu godinu, kada Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice i obilježava Svjetski dan mira, 1. siječnja 2023. Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s nadbiskupom u miru kardinalom Vinkom Puljićem i uz koncelebraciju četvorice svećenika.

Uvodeći u Euharistijsko slavlje nadbiskup Vukšić je napomenuo da počinju novu kalendarsku godinu. „Novo vrijeme je pred nama, nove mogućnosti su pred nama, mogućnosti za pozitivno i dobro kao i mogućnosti za posrtanje i za loše. Molit ćemo dragoga Boga pod ovom Svetom misom da nas blagoslovi kako bismo uvijek bili na strani dobra, kako bismo uvijek bili njegovi svjedoci i njegovi navjestitelji i kako bismo uvijek znali na pravi način izbjeći ono što je loše i ono što nas udaljava od Njega“, kazao je nadbiskup Tomo uvodeći u pokajnički čin na početku Misnog slavlja.

 

zrzzsr.jpg

 

U svojoj propovijedi pod naslovom „Svi trebaju zajedno uspostaviti putove mira“, nadbiskup Vukšić je podsjetio da prvi dan u kalendarskoj godini ljudi obično nazivaju Nova Godina te da je tema novoga početka vrlo prikladna za razmišljanje. „Kao katolici pak istoga dana slavimo svetkovinu blažene djevice Marije Bogorodice, a to je u vjerskom i teološkom smislu najvažniji Gospin blagdan jer njime ispovijedamo vjeru da je ona rodila Bogočovjeka Isusa Krista, Spasitelja svijeta, pa i tema Spasiteljeve Majke bila također od velike koristi. No na današnji dan cijela Katolička crkva obilježava i svjetski dan mira. Ustanovio ga je papa Pavao VI. proglasom, koji je bio datiran na blagdan Bezgrešnoga začeća blažene djevice Marije, 8. prosinca 1967., a prvi put je svjetski dan mira bio obilježen 1. siječnja 1968. Pa se tako ove godine on obilježava po 56. puta. Od onoga vremena pa do danas pape svake godine redovito, u povodu Svjetskoga dana mira, svim katolicima i cijelomu svijetu upućuju posebnu poruku. Tako je učinio i papa Franjo ove godine, a svoju poruku naslovio je 'Nitko se ne može spasiti sam. Krenuti od Covida-19 i zajedno uspostaviti putove mira'. A s obzirom na okolnosti u svijetu, tema i potreba mira se u ovom času nameće kao posebno suvremena i važna pa ćemo upravo toj temi posvetiti naredne minute tako što ćemo se zadržati upravo na sadržaju njegove poruke za 56. svjetski dan mira“, kazao je nadbiskup Vukšić.

Napominjući da je papa Franjo započeo riječima apostola Pavla: „A o vremenima i trenucima nije, braćo, potrebno pisati vam. Ta i sami dobro znate da Dan Gospodnji dolazi baš kao kradljivac u noći“ ističući da je tim riječima apostol Pavao pozvao zajednicu u Solunu da, u iščekivanju susreta s Gospodinom, ostane postojana, s nogama i srcem čvrsto na zemlji, sposobna pažljivim pogledom promatrati stvarnost i događaje povijesti. Nastavio je citirati Poruku pape Franje: „COVID-19 nas je bacio u tamnu noć, izbacivši nas iz kolotečine našeg svakodnevnog života, poremetivši naše planove i navike, narušivši prividan mir čak i najprivilegiranijih društava, uzrokujući nesnalaženje i patnju i prouzročivši smrt velikog broja naše braće i sestara. (…). Osim tjelesnih simptoma, (…) izazvao je opću slabost koja se ukorijenila u srcima mnogih pojedinaca i obitelji, s nezanemarivim posljedicama, pojačanim dugim razdobljima izolacije i raznim vrstama ograničenja slobode“.

 

zukzjutz.jpg

 

„ I baš kad smo se usudili nadati da je najgore u noći pandemije (…) iza nas, nova strašna nesreća zadesila je čovječanstvo. Svjedoci smo izbijanja još jedne pošasti: još jednog rata, (…) Rat u Ukrajini odnosi nevine žrtve i širi neizvjesnost, ne samo među onima koji su njime izravno pogođeni, već, na širi i neselektivan način, i među onima koji tisućama kilometara daleko trpe njegove kolateralne posljedice. (…) Sigurno da je virus rata teže pobijediti od virusa koji pogađaju ljudsko tijelo, jer ne dolazi izvana, nego iznutra, iz srca čovječjega nagrđena grijehom (usp. Mk 7,17-23).Što se, dakle, od nas traži? Traži se, prije svega, da dopustimo da nam se srce promijeni izvanrednom situacijom koju smo proživjeli, to jest da dopustimo Bogu da (…), preobrazi naše uobičajene kriterije tumačenja svijeta i stvarnosti. Ne smijemo više misliti samo na to kako čuvati svoje osobne ili nacionalne interese, nego se moramo voditi idejom općeg dobra, s istančanim osjećajem za zajednički život, odnosno da kao 'mi' budemo otvoreni sveopćem bratstvu“, podsjetio je vrhbosanski nadbiskup na riječi pape Franje upućene u Poruci za Svjetski dan mira te zajedno sa Svetim Ocem poželio „svim muškarcima i ženama dobre volje da uzmognu izgrađivati iz dana u dan, kao mirotvorci, dobru godinu“ i da „Marija Bezgrješna, Isusova Majka i Kraljica mira, zagovara nas i čitavi svijet!“.

Tijekom Euharistijskog slavlja liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a ceremonijama je ravnao vlč. Ivan Rako.

 

Izvor: KTA

Objavljeno: 01.siječnja 2023.

Program

14:30 Informativne minute
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane i preporuke
16:00 Vijesti iz života Crkve - HKR
16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Primjeri potiču, privlače, hrabre i opominju/fra Petar Ljubičić/Anita Lovrić
17:30 Božanski časoslov - Večernja
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - Katedrala Marije Majke Crkve, Mostar
18:50 Vijesti radio Vatikan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu