icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na spomendan svetog Franje Saleškog, objavljena je poruka pape Franje za 57. svjetski dan društvenih komunikacija, a obilježit će se u nedjelju uoči blagdana Duhova, na temiku "Govori srcem: Veritatem facientes in caritate"

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src2eac1b13827dcfa2dca2379743cdb735_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1674572846.jpeg

Izvor: Vatican Media
 

Na spomendan svetog Franje Saleškog, objavljena je poruka pape Franje za 57. svjetski dan društvenih komunikacija, a obilježit će se u nedjelju uoči blagdana Duhova, na temiku "Govori srcem: Veritatem facientes in caritate" (Činiti istinu u milosrđu)

Sveti Otac uputio je poruku svima koji se bave područjem komunikacija da uvijek govore iz srca i pronađu prave riječi u izgradnji boljeg svijeta, piše Vatican News.

Rimski biskup je to učinio u svojoj poruci za 57. svjetski dan društvenih komunikacija, objavljenoj danas, 24. siječnja, na spomendan svetog Franje Saleškog, zaštitnika katoličkih novinara, na temu Govori srcem: Veritatem facientes in caritate (Činiti istinu u milosrđu).

Svjetski dan društvenih komunikacija Vatikan i biskupije diljem svijeta obilježit će u nedjelju uoči blagdana Duhova koji će ove godine biti, 21. svibnja.

Ovogodišnja tema povezuje se s onom iz 2022., pod nazivom Slušaj uhom srca, te poziva komunikatore da komuniciraju srdačno i da nikada ne slijede neprijateljsku komunikaciju.

Dirnuti i najtvrđa srca

U svijetu koji je tako sklon ravnodušnosti i ogorčenosti, ponekad čak i na temelju dezinformacija koje krivotvore i iskorištavaju istinu, Papa ističe da je posebno važno da postoji prostor za naviještanje istine.

Papa poziva na riječi koje su sposobne činiti dobro drugima te dirnuti i najtvrđa srca.

Potiče komunikatore, da čak i u dramatičnim globalnim okolnostima, prenose snagu nježne ljubavi.

Iako je poruka prvenstveno usmjerena prema onima koji rade u komunikacijama, Papa je jednako istaknuo da svatko ima odgovornost komunicirati otvorena srca i ruku.

Benedikt XVI.: „Srce koje vidi“

Podsjećajući na važnost značenja pojma „čuti“ u komunikaciji, Sveti Otac citirao je pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. koji je rekao: Kršćanski projekt, preuzet iz Isusova učenja, je 'srce koje vidi' gdje je ljubav potrebna i djeluje na odgovarajući način.

Nadalje, Sveti Otac je naglasio: U povijesnom razdoblju obilježenom polarizacijama i suprotnostima - na koje nažalost nije imuna ni crkvena zajednica - zauzimanje za komuniciranje - otvorena srca i ruku - ne odnosi se isključivo na one u području komunikacija; odgovornost je na svima.

Svi mi moramo tražiti i govoriti istinu, dobrotvorno, inzistirao je Papa.

Sveti je Otac upozorio na komunikacije koje promiču otrovne odnose i mržnju, a umjesto toga pozvao je na one koje suzbijaju te opasne stavove.

Izvanredni svjedok Božje milosrdne ljubavi - sv. Franjo Saleški

Papa je u poruci istaknuo zaštitnika katoličkih novinara, svetog Franju Saleškog jer je komunikatorima ostavio vrijedne primjere.

Taj crkveni naučitelj, koji je bio ženevski biskup u vrijeme žestokih sporova, rekao je Papa, pokazao je veliku ljudskost i spremnost na strpljiv dijalog sa svima.

Činjenica da je strpljivo razgovarao čak i s onima koji se s njim nisu slagali, napomenuo je Papa, učinila ga je izvanrednim svjedokom Božje milosrdne ljubavi.

Za sveca, rekao je Sveti Otac, komunikacija je odraz duše i očitovanje ljubavi.

Sveti Franjo Saleški, nastavio je Papa, pokazao je da smo mi ono što komuniciramo i ponudio je svjedočanstvo da idemo protiv zrna kada je komunikacija često bila iskorištavana kako bi nas svijet vidio onakvima kakvi bismo željeli biti, a ne ovakvima kakvi jesmo.

Njegovi su spisi, rekao je papa Franjo, ugodno, poučno i poticajno štivo.

Prave riječi mogu pomoći u sprječavanju eskalacije

Papa se ponovno osvrnuo na kontekst globalnog sukoba koji proživljavamo i ponovio koliko je važan oblik komunikacije koji nije neprijateljski u cilju promicanja kulture mira, koja je sposobna nadvladati mržnju i neprijateljstvo.

Eskalacija rata od koje danas strahuje čovječanstvo, napisao je papa Franjo, mora se što prije zaustaviti, također i na razini komunikacije jer se riječi često pretvaraju u ratne akcije gnusnog nasilja.

Potom je dodao: Potrebni su nam komunikatori koji su otvoreni za dijalog, angažirani u promicanju cjelovitog razoružanja i predani poništavanju ratoborne psihoze koja se gnijezdi u našim srcima.

Sva ratoborna retorika se mora odbaciti, kao i svaki oblik propagande koji manipulira istinom, unakazujući je za ideološke ciljeve. Umjesto toga, ono što se mora promicati je oblik komunikacije koji pomaže stvoriti uvjete za rješavanje prijepora među narodima, istaknuo je Papa.

Sveti je Otac svoju poruku zaključio molitvom za novinare i za sve koji komuniciraju, da nam Isus pomogne da naša komunikacija bude jasna, otvorena i srdačna... da nam pomogne da slušamo otkucaje srca, povezujući se kao braća i sestre te da nam pomogne govoriti istinu u ljubavi, kako bismo se osjećali kao zaštitnici jedni drugih.

 

Izvor: KTA

Objavljeno: 24.siječnja 2023.

Program

00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Živjeti je radost/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (radosna)
01:00 Emisija: Radost mladosti/NCM/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju /R
02:30 Komentar dnevnog Evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Primjeri potiču, privlače, hrabre i opominju/fra Petar Ljubičić/Anita Lovrić
04:00 Emisija: Duh sveti - oganj ljubavi/Mihael Baškarad/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Na svetost pozvani/fra Damir Pavić/čitale Antonija Batinić&Darija Fišić/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
world family
Zenica: Susret vjerskih predstavnika Jevrejske i Islamske zajednice, te Katoličke i Pravoslavne crkve

Prigodom obilježavanja Tjedna međureligijskog dijaloga, u ponedjeljak 6. veljače 2023. godine, u Zenici su se okupili vjerski predstavnici Jevrejske i Islamske zajednice, te Katoličke i Pravoslavne crkve.   Izvor: Vatican Media Prigodom obilježavanja Tjedna međureligijskog dijaloga, u ponedjeljak 6. veljače 2023. godine, u Zenici su se okupili vjerski predstavnici Jevrejske i Islamske zajednice, te...

Papina sućut povodom razornog potresa u Siriji i Turskoj

Papa Franjo je poslao brzojave nunciju Zenariju u Siriji i Solczyńskom u Turskoj, u kojima izražava sućut zbog žrtava snažnoga potresa koji je prošle noći pogodio te dvije zemlje   Izvor: Vatican Media Papa Franjo je poslao brzojave nunciju Zenariju u Siriji i Solczyńskom u Turskoj, u kojima izražava sućut zbog žrtava snažnoga potresa koji je prošle noći pogodio te dvije zemlje. Sveti Otac jamči svoje...

Intervent nadbiskupa Vukšića na neka pitanja za kontinetalnu Sinodu

Intervent nadbiskupa Vukšića prenosimo u cijelosti:     U organizaciji Predsjedništva i Tajništva Vijeća europskih biskupskih konferencija, koje je u stalnom kontaktu s Generalnim tajništvom Sinode pri Svetoj Stolici i s Tajništvom Češke biskupske konferencije, u jutarnjim satima u ponedjeljak, 6. veljače 2023. u glavnom gradu Češke Pragu započela je prva faza Europske kontinentalne sinodske...

U Pragu održan prvi radni dan Europske kontinentalne sinodske skupštine

Susret su organizirali Predsjedništvo i Tajništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija uz stalni kontakt s Generalnim tajništvo Sinode pri Svetoj Stolici i s Tajništvom Češke biskupske konferencije.     U ponedjeljak, 6. veljače 2023. u glavnom gradu Češke Pragu započela je prva faza Europske kontinentalne sinodske skupštine koja će trajati do 9. veljače. Od 9. do 12. veljače uslijedit će druga faza...

Papa u bazilici svete Marije Velike zahvalio Gospi za putovanje u Afriku

Na kraju svojega 40. apostolskog putovanja, papa Franjo je otišao u baziliku svete Marije Velike pomoliti se i zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji Salus Populi Romani   Papa u bazilici svete Marije Velike na kraju 40. apostolskog putovanja (Vatican News) Nedugo nakon slijetanja u rimsku zračnu luku Fiumicino, vraćajući se iz posjeta Demokratskoj Republici Kongo i s ekumenskoga hodočašća mira u...

Stijepo Gleđ Markos održao koncert u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju

Međunarodno poznati dubrovački tenor i glumac Stijepo Gleđ Markos održao je, uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe Orašje, u nedjelju, 5. veljače 2023., u crkvi u Orašju koncert kršćanske duhovne glazbe   Međunarodno poznati dubrovački tenor i glumac Stijepo Gleđ Markos održao je, uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe Orašje, u nedjelju, 5. veljače 2023., u crkvi u Orašju...

Obljetnica stradanja sluge Božjega fra Lovre Milanovića

Euharistiju je predvodio vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro, uz koncelebraciju župnika fra Jose Oršolića i još 15-ak svećenika   U petak, 3. veljače 2023., vjernici i hodočasnici su se okupili u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici na misi kako bi još jednom obilježili nadnevak stradanja sluge Božjega fra Lovre Milanovića, piše nedjelja.ba. Euharistiju je...

Papa Franjo razgovarao s novinarima na povratnom letu iz Afrike

Tom prigodom o raznim temama govorili su i anglikanski primas canterburyjski nadbiskup Justin Welby te moderator Opće skupštine Škotske Crkve Ian Greenshields koji su s Papom bili u Južnom Sudanu   Foto: Vatican Media // papa Franjo u Bahreinu - razgovor s novinarima u zrakoplovu Tijekom povratnog leta zrakoplovom u Rim s apostolskog putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Republiku Južni Sudan, u...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu