icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Susret pod nazivom "Kako prevladati krizu očinstva" održan je 26. siječnja u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču (ustanova koju vode Salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sa sjedištem u Zagrebu). Susret je bio namijenjen za roditelje, odgajatelje i stariju mladež, da bi ih se potaknulo na brak, da budu očevi i majke novim pokoljenjima. Predavači su bili fra Serđo Ćavar i gosp. Marin Periš (teolog). U prepunoj sali bilo je više od 250 ljudi.

 
IMG_9907.jpg
 
Foto: Erna Elčić
 
 U Hecegovini se vjerski odgoj djece uglavnom prepušta samo majkama, no tamo gdje otac ne moli djeca će osjetiti manjkavost za Crkvu, vjeru i za Bogom. Pedagozi posebno naglašavaju očevu ljubav poslije treće godine života, i nadalje. Marin Periš je naglasio manjkavost mladih u nekim gradovima, za primjer je dao Split: „Mnogi mladi okrenuti su drogi. Vidljiv je manjak u prihvaćanju mladih, oni potom traže izlaz na drugoj strani, a ta strana uništava mlade i oni postaju sve više ekstremni. Mnogi očevi koji su otišli u svijet poslije zažale što su mnogo propustili u odgoju svoje djece“. 
 
IMG_9909.jpg
 
 
 
„Mi kao muškarci stavljamo se uvijek u rješavanje problema, a manje kao oni koji trebaju dati savjet djetetu, mladima. Tako se živi neka ideologija da otac nije za odgoj, već je za to više majka. Bez očinske uloge djeca nikad neće biti cjelovita. Djetetu je ključno da mu netko kaže „ne“, a to je najčešće tata koji sam mora to živjeti da stoji iza svoga „ne“. Društvo na Zapadu je kakvo-takvo, djetetu se sve dopušta, stoga se srlja u propast“ kazao je fra Serđo. 
 
"Mnogi muškarci ne žele biti u kontaktu sa svojim osjećajima. Plaše se suočiti sa svojim osjećajima, no tek u susretu sa vlastitim osjećajima čovjek - otac postaje cjelovita osoba. Mi ne volimo pohvaliti ljudske kvalitete, a kad treba kuditi, tu nema granice. Zato lakše govorimo o negativnim stranama osobe, a o pozitivnima vrlo rijetko, to jest nismo skloni osobu pohvaliti a za negativne kritike smo uvijek spremni. Mlade treba odgajati i mijenjati odnos prema djeci. Danas djecu odgaja TV ekran, tablet i mobitel. Ne gledmao jedni druge danas već u mobitele. Trebamo gledati djecu i oni nas. Manjak molitve, zajedničko ne blagovanje, vizualna i audio tehnologija današnjeg vremena umanjuju libido i svaku vrstu želje između bračnih parova, između muža i žene." - zaključio je fra Serđo.
 
IMG_9908.jpg
 
 
Mario Periš je svoje izlaganje više temeljio na don Boskovu odnosu prema odgoju, čije upute mogu doprinijeti u našem odgoju mladih i djece. Odgoj je težak jer moramo na sebi raditi i sebe odgajati. Srednjoškolsku djecu treba usmjeriti više na oca obitelji, na vjeroučitelja i na Crkvu kao instituciju. 
 
Razgovor s djecom će uroditi plodom, jer ona su puno intelegentija nego što mislimo. Žena/majka treba biti osoba predanja, osoba ljubavi i izgaranja za svoju djecu a ne toliko osoba kontrole i kritike. Majka razmišlja kad govori, a otac razmišlja kad šuti. U mnogim situacijama trebamo odgovore tražiti u molitvi a ne preuzetno rješavati situaciju. Čovjek je zreo kad se daje i traži iz ljubavi prema drugome. Čovjek je sretan kad je umoran zbog drugoga, a toga je danas vrlo malo. Trebamo umirati sebi, što je jako lijepo, zbog drugoga. Često moramo riješavati probleme drugoga a svoje zaboraviti, posebno ako smo odgojitelji, a roditelji to i jesu. Kad se osoba više žrtvuje više i može učiniti. Lijepo je bilo vidjeti veliki broj osoba na tribini, jer je to znak da malo više želimo učiniti za svoje mlade i djecu. 
 
 
Izvor: Ivan Ravlić, župnik u Globarici
 
Objavljeno: 28.siječnja 2023. 

Program

08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Gospina krunica - Radosna otajstva - mladi u mob.studiju Villach
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla: Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Svjedočanstvo vjere-genocid današnjeg vremena/Ivan Brkić/R
11:20 Emisija: Svjetlo riječi
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Lauretanske litanije, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu