icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Večernju svetu misu u crkvi sv. Jakova u Međugorju, koju su svojim pjevanjem uveličali članovi župnog zbora „Kraljica Mira”, predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, uz koncelebraciju više svećenika

 

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srcee914af662113de4ec13768c780820ad_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1677137342.jpeg

Izvor: Radiopostaja Mir Međugorje / Mateo Ivanković

 

U srijedu 22. veljače 2023., na Čistu srijedu ili Pepelnicu kojom Crkva započinje četrdesetodnevno sveto korizmeno vrijeme molitve, posta i djela milosrđa, večernju svetu misu u crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić uz koncelebraciju više svećenika.

Misu su svojim pjevanjem animirali su članovi župnog zbora „Kraljica Mira”, a nakon svetih misa upriličen je obred pepeljenja.

U prigodnoj propovijedi župnik fra Zvonimir progovorio je o početku korizme, odnosno četrdesetodnevnog posta pred svetkovinu Kristova uskrsnuća.

 

pe357658.jpg

 

 

„Korizma nam je uistinu vrijeme milosti i spasa ako se na početku izmirimo s Bogom, ako se pokajemo za svoje grijehe i ako odlučimo s Bogom graditi svoj život. Upravo nas na to poziva i prorok Joel kada kaže „razderite srca, a ne halje svoje”. Naime, u Starom Zavjetu kada bi netko započinjao pokoru onda bi razderao svoje haljine i tako hodao kako bi drugi vidjeli da on čini pokoru i da je spreman za jedan novi i bolji život. No ta se gesta očito počela iskorištavati i mnogi su je koristili kako bi se pokazali pred drugima, te je poprimila samo jedan društveni, izvanjski govor o pokori, a više nije doticala čovjekovu nutrinu, čovjekovo srce. I Bog preko proroka govori kako se njega ne može zavarati jednom gestom, jer Bog vidi čovjekovo srce, vidi ono što je u dubini njegovoga bića i zato poziva i govori 'razderite srca'. Srce je simbol života, srce koje kuca daje život. No Bog nas nije stvorio kako bismo živjeli bilo kakav život. On nas je stvorio iz ljubavi i poziva nas da živimo u toj ljubavi. Život bez Boga, život u grijehu, možemo slobodno reći, jest promašen život. Ako se u srcu nagomilao grijeh, onda je potrebno razderati to srce, prekinuti takav način života, a Bog će nam onda dati novo srce, srce od mesa, srce koje kuca za vječni život”, kazao je fra Zvonimir Pavičić koji je potom citirao riječi sv. Petra Krizologa koji je rekao da su molitva, post i milosrđe jedna zbilja, te primaju život jedno od drugoga: "Post je duša molitve, a djelo milosrđa je životnost posta. Neka ih nitko ne dijeli jer ne mogu živjeti odvojeni. Onaj tko ima samo jedno od ovo troje, a ne sve troje zajedno, nema ništa. Stoga, tko moli neka posti, a tko posti neka pokazuje milosrđe."

 

pepelnica-medjugorje24.jpg

 

 

Nazočne je potaknuo da ne zaborave da "Bog vidi u našu skrovitost, u naše srce, ali to nije neka negativna i teška opomena, nego upravo suprotno, pozitivna opomena". "Pozitivna jer nas poziva da se popravimo i budemo bolje. A pozitivne su i riječi koje ćemo u obredu pepeljenja po završetku mise „Sjeti se, čovječe, da si prah i da se u prah vraćaš”. Ta nas rečenica, braćo i sestre, vraća na početke, na stvaranje kada je Bog stvorio čovjeka i upravo ga je tako prozvao čovjek – Adam, što znači zemlja, prah. Bog nas je u svojoj ljubavi stvorio iz praha, a prah je ništavilo. Zato su se starozavjetni vjernici posipali pepelom kad bi spoznali svoj grijeh. Spoznali su i da je život u grijehu ravan ništavilu, da nema smisla, ali isto tako da ih Bog može nanovo roditi iz praha, iz pepela. Tako, braćo i sestre, ovo posipanje pepelom označava u jednu ruku i stvaranje, a to je obraćenje. Jer obraćenje je, zapravo, novo stvaranje i novo rađanje. Rađanje za bolji život, za život s Bogom. Zato vrijeme pokore nije jedno strašno i mučno vrijeme, nego vrijeme milosti i vrijeme spasa”, kazao je, između ostaloga, fra Zvonimir Pavičić, te propovijed završio riječima: „Zato, braćo i sestre, uđimo kroz ova vrata korizme, kroz pepelnicu, u veliku duhovnu obnovu svoga života. Dopustimo korizmenoj šutnji da u nama progovara Božja riječ. Molimo, ali 'ne blebećimo kao pogani,' nego molimo srcem, znajući da nas Bog ljubi i da je potrebno darovati mu čitav svoj život. I vrijeme molitve, i vrijeme rada, i vrijeme samoće, i vrijeme zajedništva. Sve treba biti obnovljeno i zahvaćeno Božjom ljubavlju. Zato danas u skrovitosti svoga srca, u tom svetištu našega bića, odlučimo biti Božji u svemu. Amen.”

Istoga dana za za župljane Međugorja započela je i dvodnevna duhovna obnova. U crkvi sv. Jakova će prije svetih misa u 18 sati biti upriličena molitva krunice u 17 sati. Nakon mise u dvorani "Ivana Pavla II." fra Josipa Vlašić, kapelana Polja i voditelj Franjevačke kuće molitve Masna Luka održat će prigodni duhovni nagovor.

 

Izvor: Radiopostaja MIR Međugorje

Objavljeno: 23.veljače 2023.

Program

00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (slavna otajstva)
01:00 Informativne minute/R
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Emisija: Da progledam, Gospodine/Krešimir Stjepan Pećar/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:15 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica
06:45 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
07:00 Božanski časoslov/jutarnja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu