icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu započeo je niz korizmenih propovijedi koje tijekom Misnih slavlja drže profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Franjevačke teologije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

 

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src16e0a15487e1e1144651bf0215a7e96f_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1677266632.jpeg

Foto: KTA

 

U skladu s višegodišnjom praksom, u prvi korizmeni petak 24. veljače 2023. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu započeo je niz korizmenih propovijedi koje tijekom Misnih slavlja drže profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Franjevačke teologije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, objavila je Katolička tiskovna agencija.

Nakon pobožnosti Križnoga puta, koji je predvodio vikar katedralne župe vlč. Domagoj Matijević, Misno slavlje u večernjim satima prvog korizmenog petka predvodio je docent na sarajevskom KBF-u vlč. dr. sc. Josip Knežević, profesor patrologije i kršćanskog nauka, uz koncelebraciju četvorice svećenika.

 

6u54.jpg

 

Prije početka Svete mise sve je pozdravio kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog mons. dr. sc. Pavo Jurišić, redoviti profesor na KBF-u, te pojasnio da će propovjednici tijekom korizmenih petaka u svojim propovijedima govoriti na temu sedam duhovnih djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grješnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvrjedu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi te za žive i mrtve Boga moliti. Kazao je da prakticiranje duhovnih djela milosrđa pomažu svakom vjerniku u stvaranju ispravne slike o Bogu koji je milosrdan i pun ljubavi prema svakom čovjeku.

 

gfhfh.jpg

 

Svoju propovijed profesor Knežević utemeljio je na riječima proroka Izaije„Ovo je post koji mi je po volji“ (Iz 58, 1-9a). „Započeli smo vrijeme korizme, vrijeme u kojem želimo preispitivati svoju nutrinu i vrijeme autentičnog obraćenja. Na ovome korizmenom hodu svakako od velike pomoći bit će nam molitva, dobrohotnost i milosrđe prema onima koji su u bilo kakvoj potrebi, ali i osobni post. Post je nešto najčešće koje se vezuje uz korizmu: post od hrane, odricanje od hrane koje najčešće bude praćeno ciljem vitkosti tijela i dobre linije. Takav post je zapravo uvreda siromaštvu. No, post ne mora biti samo od hrane.. U prvom čitanju Bog progovara svojem narodu preko proroka Izaije: Objavi mom narodu njegove zločine i njegove grijehe. Dan za danom oni mene prozivaju: 'Zašto postimo i trapimo se ako ti ne vidiš? I Bog im poručuje kako imaju krivu predodžbu posta, te kaže: Postite, a u isto vrijeme svađate se međusobno…Zato Bog poručuje svojem narodu, ali i nama: Ne postite mi više tako! Kao da im želi reći: Mrzak mi je takav vaš post! Trapite se i postite a ne možete smisliti svojega bližnjega! Zato Bog objavljuje kakav mu je post po volji… Poučava kakvi trebamo biti jedni prema drugima i posebno prema onima koji se nalaze u nekoju poteškoći, ali isto i ako se sami mi nađemo u sličnim poteškoćama“, kazao je vlč. Knežević te se ukratko osvrnuo na svih sedam djela milosrđa.

 

htrtzh.jpg

 

 

„Dvoumna savjetovati – znači pomoći bližnjemu dobrim savjetom kad se nalazi u nekoj dvojbi. Neuka poučiti – koliko dobrih i Bogu ugodnih djela možemo učiniti ako svoga bližnjega poučimo u istinama svete kršćanske vjere i privedemo na pravi put kreposna i spasonosna života!? Grešnika ukoriti – znači pokazati mu pravi put; nastojati ga odvući od grešnog puta i privesti spasenja... Žalosna i nevoljna utješiti – dužni smo odabrati onu utjehu koja bližnjega može ne samo osloboditi od žalosti nego koja će ga i potaknuti na ljubav prema Bogu i pobožnom životu. Uvredu oprostiti – po Gospodinovu primjeru – koji je s križa sve oprostio svojim mučenicima – dužni smo i mi opraštati… Nepravdu strpljivo podnositi – znači opet biti poput Isusa i strpljivo podnositi svake oblike nepravde pazeći da se u našim srcima ne bi rodile nesklonosti, mržnja, zlo, osveta; ne osvećivati se, nego moliti za progonitelje. Za žive i mrtve Boga moliti – ovo je zanimljivo jer u toku dana svako je vrijeme pogodno za molitvu – bilo za žive bilo za mrtve – dok se ostala duhovna djela milosrđa mogu vršiti samo u određeno vrijeme i u određenim okolnostima… Eto takav je Bogu post po volji: vršiti djela milosrđa – i duhovna i ona tjelesna. To znači podijeliti s osobom koja je u potrebi ono što posjedujemo – bilo duhovno bilo materijalno. Divno je to što smo prošle nedjelje imali prilike u crkvi pomoći sve one koji su ostali bez ičega u nedavnim potresima u Siriji i Turskoj“, rekao je vlč. Josip podsjećajući na riječi sv. Jeronima da više trebaju postiti od grijeha negoli od hrane.

 

ooooog.jpg

 

Liturgijsko pjevanje animirala je Milosrdnica s. Petronila Kovačević s članovima katedralnoga župnog zbora.

 

Izvor: KTA

Objavljeno: 25.veljače 2023.

 

 

Program

01:00 Informativne minute/R
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Emisija: Da progledam, Gospodine/Krešimir Stjepan Pećar/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:15 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica
06:45 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
07:00 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:45 Rubrika: Male priče za dušu/ Ivana Stanić Čović
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu