icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U organizaciji Vijeća za bogoslovna i Vijeća za mala sjemeništa BK BiH i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, u petak, 3. ožujka u Sarajevu započeo je Studijski dan za odgojitelje, svećenike, redovnike i redovnice.

image0021

Tema je Nasljedovati Krista u svjetlu susreta, a susret se odvija u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Na Studijskom danu pod vodstvom predsjednika spomenutog Vijeća mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog sudjeluje 40-ak redovnica raznih kongregacija, svećenika i redovnika među kojima odgojitelji u: Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, Franjevačkoj bogosloviji i Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu Redemptoris Mater u Sarajevu te odgojitelji iz Franjevačkog sjemeništa u Visokom i Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku.

Kako javlja KTA, nakon zajedničke molitve riječi dobrodošlice uputili su: generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević, ravnatelj Centra vlč. Šimo Maršić i doc. dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski, voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Sarajevu.

Zajednički i pojedinačni pozdrav i dobrodošlicu "dragoj braći i sestrama“, uputio je biskup Semren koji je istaknuo važnost trajne formacije koja zauzima prvo mjesto u obrazovanju "jer je sav naš život pod znakom formiranja i samo u cjelovitoj trajnoj formaciji smješta se na adekvatan način početna formacija, jer je zajednica (bratstvo) mjesto rođenja i formacije svakog zvanja". Kazao je kako je cilj trajne formacije dovesti Kristu jer "samo s Bogom, Ocem utjelovljenog njegova Sina Isusa Krista, susret između božanstva i čovještva postaje posve obiteljski i odvija se na paradoksalnoj razini jednakosti i tako postaje moguće očinsko lice Boga i stvarno bratsko lice Isusa Krista".

"Bez susreta sa živim Isusom Kristom, nema ni nasljedovanja istog. Usmjerimo svoj hod k Bogu koji je Otac i bezuvjetno ljubi svoju djecu i stvorenja, Bog Otac zove, on je Ljubav, odgovorimo na poziv“, kazao je mons. Semren.

Govorio je zatim o važnosti susreta jer "ne može se postati sretan dok se ne sretne". Susreti su važni i svatko ima susret koji će pamtiti. Imaju ga i svetci; to su događaji iz njihova života ili religiozni datumi. "Prisjetimo se i važnih religioznih datuma u svom životu i susreta s Kristom živim. Onoliko koliko Isusu Kristu dopustimo da prebiva u našim srcima toliko će biti nazočan i u našim životima", poručio je biskup Semren te poželio blagoslovljen Studijski dan.

Nakon pozdravne riječi sudionici su podijeljeni u dvije skupine pa su predavanja zasebno slušali odgojitelji u bogoslovnim i malim sjemeništima dok su u drugoj skupini bile redovnice i svećenici koji djeluju u pastoralu ili obavljaju druge crkvene službe. Uslijedit će zatim radionice i okrugli stol.

Na Studijskom danu prigodna predavanja drže: sestra Družbe Presvetog Srca Isusova iz Zagreba i profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta u Osijeku dr. sc. s. Silvana Fužinato (Govor tišine kao privilegirano mjesto susreta čovjeka i Boga), svećenik Đakovačko osječke nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta u Osijeku vlč. dr. sc. Stanislav Šota (Bogu posvećena osoba u svjetlu kulture susreta) te ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu i voditelj Đakonske pastoralne godine te koordinatora Trajne formacije svećenika vlč. mr. sc. Ivan Lukić (Rast u vjeri i ljubavi u nasljedovanju Krista).

Susret će završiti zajedničkim misnim slavljem koje će u kapeli Centra u večernjim satima predvoditi biskup Semren.

U subotu, 4. ožujka na istom mjestu bit će održan Studijski dan za bogoslove i sjemeništarce iz svih bogoslovnih i malih sjemeništa u BiH.

Donosi: J.M., KT

 

Objavljeno: 3. ožujka 2023

Program

05:15 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica
06:45 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
07:00 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:45 Rubrika: Male priče za dušu/ Ivana Stanić Čović
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:40 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
09:00 Gospina krunica (slavna otajstva)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
10:00 Emisija: Radost mladosti NCM/R
10:55 Duhovna misao

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu