icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U srijedu, 29. ožujka 2023. u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metodija u Sarajevu upriličena je uskrsna duhovna priprava na kojoj su sudjelovali djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src587e1c445824a5bf3fa91ded38bd6b72_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1680096665.jpeg

Foto: KTA

U srijedu, 29. ožujka 2023. u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metodija u Sarajevu upriličena je uskrsna duhovna priprava na kojoj su sudjelovali djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH s područja vojnih kapelanija svetog Ivana Kapistrana i blaženog Ivana Merza, donosi Katolička tiskovna agencija..

Nakon pokorničkog bogoslužja, koje je predvodio katedralni župni vikar vlč. Domagoj Matijević, na raspolaganju za sakrament pomirenja bila su osmorica svećenika.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju generalnog vikara Vojnog ordinarijata i župnika župe Tarčin mons. Željka Čuturića i vojnog kapelana vlč. Ive Jezidžića. Liturgijsko pjevanje animirao je vlč. Marko Stanušić.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić je podsjetio da se nalaze u vremenu korizme. „Započeli smo ovo razdoblje na dan kad smo se posipali pepelom u znak poniznosti, skromnosti, obećanja da ćemo ići putem obraćenja i tražiti načina kako postati slični vlastitome Spasitelju, Gospodinu Isusu Kristu. Tim obredom pepeljanja započeli smo ovih četrdeset dana priprave s obećanjem da ćemo jače negoli u drugim razdobljima godine moliti, da ćemo više i češće vršiti djela pokore, obično postiti, da ćemo više negoli u drugom razdoblju godine činiti dobra djela. I to su zapravo tri vrste duhovnih vježbi: molitva, post i pokora i dobra djela kojima se kršćani pripravljaju na svetkovinu Uskrsa. I nekako smo naviknuti korizmu promatrati kroz ovo troje.“ poručio je nadbiskup Tomo.

 

oiztfxhgdx.jpg

 

Pojašnjavajući svrhu ova tri oblika duhovnih vježbi nadbiskup Vukšić je rekao: „Svrha ovih tri oblika dobrih djela je osobno obraćenje; osobno obraćenje od zlih sklonosti, od loših navika, od vlastitih grijeha. Velik je to pothvat i zahtjev. Mnogo je lakše riječima izgovarati i moliti; mnogo je lakše čak i u neke dane postiti; mnogo je lakše učiniti poneko dobro djelo nego li izvršiti djelo vlastitoga obraćenja. Ono troje su samo obična sredstva u službi velikog cilja koji se zove obraćenje, velikog cilja zahtjevnoga posla. I svi dobro znademo kako je to posao na kojemu svatko doživljava posrtanje.“ 

„Upravo zbog takvih kakvi jesu ljudi Isus je došao na ovaj svijet. Došao je da nam pomogne na našem putu obraćenja, na našem putu posvećenja i u konačnici na našem hodu prema vječnome spasenju. To obraćenje, taj hod prema vječnome spasenju zove se ono što On danas u odlomku iz Evanđelja naziva - upoznati istinu.“ poručio je nadbiskup Vukšić.

 

bfcfhydfh.jpg

 

„Naravno da bismo i o Isusu kao putu i o Isusu kao životu mogli govoriti, ali danas je naglasak na istini. On je ta Istina koju smo pozvani upoznati. On je ta glavna istina naše vjere. On, naš Spasitelj, naš osloboditelj. On koji pred nama ide na našemu putu spasenja pozivajući nas na obraćenje. Kad On kaže onoj grupi u svoje vrijeme, koja se okupila oko njega, u propovijedi koju bilježi današnji odlomak iz Svetog pisma, da će, kad upoznaju istinu, biti oslobođeni, reagiraju njegovi slušatelji. Židovska grupa slušatelja koja reagira razumijevajući njegov govor skoro pa na politički način odgovaraju: mi nikada nikome nismo robovali. Drugim riječima, što nam govoriš o oslobođenju kad zapravo mi nikad nikome nismo robovali, nikad nismo pristajali na ono što se zove ropstvo. I vrlo lako uočavamo da je Isusov govor o oslobođenju na jednoj razini, a reakcija njegovih slušatelja na drugoj razini. Stoga im tumači dodatno da će oni, koji ne upoznaju istinu, robovati grijehu.“ pojasnio je nadbiskup Tomo.

„Robovi ste grijeha, kaže Isus, ako ne upoznate istinu, odnosno ako ne upoznate mene koji sam Istina sama, ostajete u ropstvu grijeha. Korizma je iznad svega, draga braćo i sestre, vratimo se početnoj misli, nastojanje i pokušaj da se iziđe iz ovoga oblika ropstva, iz ropstva grijehu, iz ropstva sebi samome, iz ropstva vlastitim lošim sklonostima, iz ropstva vlastitim grijesima.“ naglasio je nadbiskup Vukšić.

„Stoga molimo dragoga Boga istinu samu da nas pomogne, prije svega da upoznamo do kraja Njegovu istinu, Njega, kako bismo nasljedujući tu istinu mogli korigirati svoja loša ponašanja, svoje loše navike i ustrajati u dobru koja je također prisutno i, Bogu hvala, da je tako u našem životu. Ispovijed koju ste obavili, draga braćo i sestre, jest oproštenje vlastitih grijeha po Božjem milosrđu. Ali ispovijed je iznad svega izlazak, ostanimo kod riječi Ivanova evanđelja, iz ropstva grijehu u slobodu je upoznavanje istine i postajanje duhovno slobodni.“ nastavio je apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

 

56uzhfhgfc.jpg

 

„Neka nas dragi Bog blagoslovi spremnošću, molitvom, dobrim djelima i svim onom što nosi sa sobom ovo korizmeno vrijeme na našemu putu izlaska u slobodu od ropstva grijehu i od ropstva, ponovimo to, sebi samome, svojim navikama, lošim sklonostima, kvarenju dobrih odnosa s ljudima i kvarenju samim time i dobroga odnosa sa dragim Bogom. Isus je došao samo zato da nas podrži u našemu dobru i da nam pomogne popraviti ono što nije bilo u redu. Neka nas blagoslovi i neka tako bude na našemu putu spasenja.“ završio je svoju nadahnutu propovijed nadbiskup Vukšić.

Na kraju Svete mise nadbiskup Tomo poželio je svim nazočnima blagoslovljene predstojeće svete dane i sretan Uskrs.

U pokorničkoj pripravi za sakrament pomirenja i vlč. Domagoj Matijević se oslonio na evanđeoski odlomak o Isusovoj kušnji u pustinji (Mt 4,1-11) te kazao da i svatko od njih prolazi kroz kušnje, ali i da se na kušnju u Bibliji gleda kao na prigodu za rast u svetosti.

 

7tzoulčjlnm.jpg

 

 

 

 

„Hoćemo li tu priliku iskoristiti ovisi o nama. Svojim suočavanjem s tri kušnje Isus nam je pokazao kako se u kušnji uvijek može pobijediti. Recept za to je jednostavan: uvijek se i u svemu truditi slijediti Očevu, odnosno Božju volju. I ovo korizmeno vrijeme je naša pustinja. Pustinja gdje trebamo razmišljati o sebi i svojim grijesima, o svemu onome što nas odvraća od Boga. Ponekad čovjek zaluta i odvedu ga brige ovoga svijeta u potpuno drugom pravcu. Ako imalo držimo do svoje vjere i do svoje savjesti, prevažno je povući se u onu najtajniju pustinju, a to je pustinja moga i tvoga srca“, kazao je vlč. Matijević dodajući da čovjek u srcu može spoznati i upoznati Boga za što je potrebno također priznanje vlastite grešnosti i slabosti. Poželio je da priprava i pristup sakramentu pomirenja budu prekretnica za njihov duhovni i vjernički život te da uđu u svoje srce i razmisle o svom odnosu s Bogom, sa svojim bližnjima i sa samim sobom.

Izvor: KTA

Objavljeno: 29.ožujk 2023.

Program

01:00 Emisija: S Kristom nositi križ/Ivica Pavlović/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Klanjanje križu/fra Velimir Bavrka/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog Evanđelja
07:00 Misa - kapelica sarajevskog studija RM BiH

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu