icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Tradicionalni Križni put na rimskom Koloseju održao se na Veliki petak 7. travnja, a središte njegovih meditacija, koje je izabrao Papa Franjo, bila je patnja čovječanstva.

phpThumb_cache_nedjelja.ba__srcb821c6f8f84ced585d9905d9a3c8c134_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1680947816.jpeg

Foto: Vatican Media

Sveti Otac nije mogao biti fizički prisutan zbog iznenadnog zahlađenja u Rimu, a i s obzirom da je nekoliko dana prije Velikog tjedna proveo u bolnici A. Gemelli gdje se liječio od bronhitisa.

Ovogodišnje meditacije sadržavale su svjedočanstvo i molitve žena i muškaraca današnjice koje je Papa imao priliku susresti i slušati tijekom svojih apostolskih putovanja, a koji su iskusili rat, siromaštvo, raseljavanje i nepravdu u gotovo svakom dijelu zemaljske kugle, piše Vatican News.

U nazočnosti oko 20 000 vjernika, prva postaja započela je molitvom za prosvjetljenje, glasom iz Svete zemlje koja još pati zbog nedostatka mira u svijetu.

 

rim1.jpg

Svečana procesija odvijala se u noći, dajući glas onima koji su prisiljeni migrirati, koji trpe nasilje trgovaca ljudima i poniženje pritvorskih centara; koji riskiraju svoje živote u opasnim putovanjima morima; koji gledaju kako njihove obitelji i prijatelji ginu od vatrenog oružja, projektila i mina; koji imaju poniznosti moliti Gospodina da ih izbavi od ishitrenih sudova i lake osude bližnjega.

Mladi iz Srednje Amerike zamolili su Isusa za snagu da preuzmu kontrolu nad svojim životima i odbace kompromise korumpiranog društva, dok se južnoamerička majka prisjetila nasilja u gerilskom napadu tijekom kojeg je ozlijeđeno njezino dijete, a što ju je navelo na razmišljanje o tome zašto "mora bili poput Marije koja je vidjela Isusovo lice izranjavano i krvavo". "U unakaženim licima onih koji trpe, daj da te prepoznamo, Gospodine Isuse!", molila je majka.

Migranti iz Afrike, Južne Azije i Bliskog istoka opisali su sebe kao "ranjene mržnjom" i tražili oprost, a na šestoj postaji svećenik s Balkanskog poluotoka prisjetio se strahote koju je proživio kao ratni zarobljenik, a kada mu je tamošnja muslimanka "bila ono što je Veronika bila za Isusa": providnost u obliku pomoći, hrane i nade. "Sada do kraja života svjedočim strahotama rata i kličem: Nikad više rata!", kazao je svećenik.

Raseljeni tinejdžeri molili su za snagu za izgradnju mostova bratstva i svjedočenje evanđelja, dok su vjernici iz jugoistočne Azije molili za obraćenje onih koji trguju oružjem i troše novac na oružje umjesto na hranu.

Sestra misionarka iz središnje Afrike prisjetila se dana kada su teroristi napali, ubijajući članove njezine obitelji, prijatelje i kolege. Jedna od njezinih sestara je nestala i više se nije vratila, ostavivši "dolinu suza" i mnogo pitanja. “Bože moj, zašto si me ostavio?”, upitala je prije nego što je shvatila da je Isusova ljubav svjetlo u tami. “Ozdravi nas, Gospodine Isuse”, zazivala je iz straha da ne bude voljena, neshvaćena, zaboravljena.

 

rim-2.jpg

 

Na X. postaji čuo se glas dvojice mladića iz Ukrajine i Rusije. Prvi je govorio o tuzi što je morao napustiti svoj dom i što je odvojen od oca koji je morao ostati i boriti se u Ukrajini. Mladić iz Rusije je govorio o tuzi zbog gubitka brata koji je poginuo na frontu i strahu od rata. Govorio je o "osjećaju krivnje" koji ne razumije, te kazao: "Pomolimo se zajedno da bude mir u svijetu, budimo svi braća i sestre."

Mladić s Bliskog istoka prisjetio se svoje kalvarije dok su on i njegovi roditelji bježali od nasilja i suočavali se s opasnim putovanjima sve dok nas "mještani nisu dočekali raširenih ruku, shvaćajući naše poteškoće". Zatim je jedna majka iz zapadne Azije posvjedočila o napadu terorista na njezinu zajednicu u kojem su ubijeni njezin mladi sin, njegov rođak i njezin susjed. Kazala je kako "nastoje oprostiti svom agresoru". "Nauči nas", bila je njezina molitva, "da učinimo prvi korak prema pomirenju".

Na XIII. postaji glas je dan časnoj sestri iz istočne Afrike gdje su pobunjenici ubili jednu od njezinih sestara misionarki, a na XIV. postaji mlade djevojke iz južne Afrike govorile su o svojoj nevolji kada su ih oteli naoružani ljudi koji su ih "lišili odjeće i dostojanstva". "Naša je provincija i danas mjesto suza i boli", rekle su. "Molimo Gospodina za milost mirnog ljudskog suživota."

Križni put završio je molitvom 14 zahvala Gospodinu Isusu što je pobijedio smrt i što je pomirio sve podjele, čineći nas braćom i sestrama, djecom istoga Oca.

Izvor: RV

Objavljeno: 08.travnja 2023.

Program

19:30 Emisija: Uvijek nedjeljom/ Ivica Ursić
21:00 Sveta Krunica (radosna otajstva)
22:30 Božasnki časosolov - Povečerje
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
23:05 Emisija: Radost mladosti NCM/R
00:00 Kraljice neba + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:15 Sveta Krunica (slavna)
01:00 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu