icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U župnoj crkvi drevne trapističke opatije Marija Zvijezda u predgrađu Banja Luke, uoči blagdana Marije, Majke Dobroga savjeta, započela je, 17. travnja devetnica u znak zahvalnosti Presvetoj Djevici i Bogorodici Mariji za svu njenu zaštitu, pomoć i utjehu

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src3e3501d6c3bc5f34cdee8ecb43538b8b_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1681825161.jpeg

Foto: Tabb

U župnoj crkvi drevne trapističke opatije Marija Zvijezda u predgrađu Banja Luke, uoči blagdana Marije, Majke Dobroga savjeta koji se slavi 26. travnja, započela je u ponedjeljak 17. travnja 2023. devetnica u znak zahvalnosti Presvetoj Djevici i Bogorodici Mariji za svu njenu zaštitu, pomoć i utjehu. Svetu misu u večernjim satima tom prigodom predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica koji je tim činom službeno otvorio početak štovanja „Gospe, Majke dobroga savjeta“ u župnoj crkvi Marija Zvijezda, odnosno u Banjolučkoj biskupiji, čije je svećenike, redovnice i vjernike o tome ranije obavijestio u svom dopisu o „javnom štovanju čudotvorne slike Marije, Majke dobrog savjeta“.

trzwzz.jpg

 

Uz biskupa Komaricu koncelebrirali su: domaći župnik vlč. Zvonko Topić, župnik iz Presnača mons. Ivica Božinović, župnik iz Mrkonjić Grada vlč. Darko Anušić i biskupov tajnik vlč. Ilija Kelić.

Započinjući Misno slavlje, biskup Franjo je nazočnim vjernicima, pristiglim iz banjolučkih župa Marije Zvijezde, Budžaka, Pohoda BDM i Petrićevca, zahvalio za njihov odaziv njegovu pozivu. Protumačio je da je konkretan povod započinjanja ove pobožnosti i čašćenje Gospinog lika ponovni „pronalazak“ među onim duhovnim „unikatnim“ dragocjenostima, koje su prije stoljeće i pol redovnici trapisti sa sobom donijeli, za duhovnu korist svoju i svih vjernika u banjolučkom kraju – čudotvorne slike „Marije, Majke dobrog savjeta“.

Podsjetio je nazočne da njega osobno „brojni dragi doživljaji“ tijekom njegovog svećeničkog i biskupskog služenja vežu s ovom Gospinom crkvom, u kojoj je prije 51 godinu primio sakrament svetog reda. Zahvalan je Bogu, koji mu je omogućio da u toj istoj crkvi podari Kristovim vjernicima i Gospinim štovateljima – uz dragi lik „Gospe, Majke svih naroda“ - također i lik „Marije, Majke dobrog savjeta“.

 

mkzgkuz.jpg

 

U propovijedi je biskup Komarica podsjetio najprije na, vjernicima omiljenu molitvu Gospinih, odnosno Lauretanskih litanija, u kojima se nalazi i zaziv „Majke dobrog savjeta“. Ovaj naziv, podsjeća biskup Komarica, uvrstio je u te litanije papa Lav XIII., malo pred svoju smrt 1903. godine. Pročitao je dio iz Papina dekreta uvođenja ovog zaziva u litanije, gdje Papa navodi tadašnje mnogostruke vidove ugrožavanja katoličke vjere i zavođenja mnogih na krive putove i u svakovrsne duhovne pomutnje. Papa je potakao kršćanstvo da se u ondašnje „vrijeme tjeskobe i nemira“ s pouzdanjem obrate Gospi, Majci dobrog savjeta, kako bi Kristove vjernike ona dobro posavjetovala i pokazala im ispravne korake na njihovom putovanju zemaljskom suznom dolinom prema sretnoj vječnosti.

Biskup Franjo je podsjetio da se Gospa - pod nazivom „Marija, Majka dobrog savjeta“ – štovala i tijekom više stoljeća prije unošenja toga zaziva u litanije. Kršćanska predaja navodi da je poznati i, po svemu svijetu, rašireni lik Gospe s Isusom naslonjenim na njeno lice kao najprije štovanu u albanskom gradu Skadru. Davne 1467. godine, pojašnjava biskup Komarica, ta je slika preko Jadranskog mora sklonjena pred otomanskim osvajačima u brdski gradić Genazzano blizu Rima. Tu su redovnici augustinci proširili njeno štovanje, te su u Gospino svetište odasvud dolazili hodočasnici i događala se čudesna uslišana. Mnoge pape su također pohađale to Gospino svetište. Ta čudotvorna Gospina slika se tijekom kasnijih stoljeća proširila među brojne narode Srednje i zapadne Europe, da bi stigla s iseljenicima i u obje Amerike te u Australiju.

Redovnici trapisti iz više zemalja Srednje Europe, vele zaslužni za svekoliko dobro duhovno, kulturno i civilizacijsko banjolučkih katolika i drugog pučanstva, dolaskom na teritorij Bosne, pred kraj Otomanske vlasti, ponovno su, nakon više od 4 stoljeća, vratili ovaj dragi Gospin lik na ovu stranu Jadranskog mora gdje je bila njegova kolijevka.

 

fetzgrzu5.jpg

 

 

 

Biskup Komarica napomenuo je da su tijekom svoga blagoslovljenog djelovanja, prije nasilnog uništavanja i pustošenja, koje su im prije osam desetljeća priredile domaće vlasti, redovnici pred ovom čudotvornom Gospinom slikom, „Majkom dobrog savjeta“, „sigurno izmolili nebrojene molitve“. Citirao je i velikog duhovnog učitelja trapista, sv. Bernarda, velikog promicatelja štovanja Marije: „Ako budeš slijedio Mariju nećeš zalutati na stranputice; ako ju budeš zazivao nećeš očajavati; ako na nju budeš mislio nećeš upasti u zabludu; ako te Gospa drži ti nećeš pasti; ako te ona štiti, ne trebaš se ničega bojati; ako te Gospa vodi stići ćeš na svoj cilj!“

Zatim je potaknuo vjernike da se okoriste moćnom Gospinom ulogom, koju je ona i do sada odigrala u životu brojnih katolika ne samo banjolučkog kraja nego i cijele biskupije, te da dolaze često i do nje s djetinjim pouzdanjem „Mariji, Majci dobrog savjeta, koja pomaže u svim potrebama i poslovima“, kako to i piše ispod Gospine slike.

Po završetku Misnog slavlja svi su se uputili u pokrajinu kapelu pred postavljenu čudotvornu sliku „Marije, Majke dobrog savjeta“. Tu je biskup Komarica, zajedno sa svim nazočnima, izmolio posebne molitve Mariji, Majci dobrog savjeta i litanije njoj u čast!

Kao i tijekom Mise i ovdje su otpjevali prikladne pjesme radosnice.

Biskup Franjo ohrabrio je sve da nastave dolaziti i sudjelovati na pobožnostima devetnice, i zajedno, ali i pojedinačno, vapiti Gospi, Majci dobrog savjeta, da ih ona pravo i na vrijeme posavjetuje i pomogne u svim njihovim nevoljama i poslovima.

Spomendan Blažene Djevice Marije, Majke dobrog savjeta, svečano će se u toj crkvi proslaviti u srijedu, 26. travnja.


Izvor: tabb
Objavljeno: 18.travnja 2023.

Program

05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/radosna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:50 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 KRUNICA - (slavna otajstva) - nakana (za mlade)

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu