icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na blagdan Sv. Josipa Radnika, 1. svibnja 2023., u Svetištu Gospe Olovske, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić svečanom misom otvorio je svibanjsku pobožnost

dfrgthzjuk.jpg

 

Foto: Nedjelja ba

 

Na blagdan Sv. Josipa Radnika, 1. svibnja 2023., u Svetištu Gospe Olovske, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić svečanom misom otvorio je svibanjsku pobožnost, izvještava nedjelja.ba.

 

IMG-20230501-WA0011.jpg

Prema višegodišnjoj tradiciji nakon vremena za svetu ispovijed, blagoslova pristiglih vjernika i hodočasnika te procesije s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu krunice, započelo je misno slavlje.

 

IMG-20230501-WA0010.jpg

 

Jaki temelji vjere

Uz nadbiskupa Vukšića koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, čuvar olovskog svetišta fra Ilija Božić te 20-ak svećenika. Euharistija je okupila i veliki broj hodočasnika iz okolnih župa, ali i iz cijele BiH.

Nazočne je prije početka mise pozdravio i riječi dobrodošlice uputio, posebice nadbiskupu Vukšiću, provincijalu fra Zdravku, svećenicima i redovnicima, štovateljima Gospe Olovske te vjernicima koji svečanost prate preko medija, upravitelj svetišta fra Ilija.

Potom se nazočnima obratio provincijal i pitao «tko bolje može okupljati svoju djecu nego majka koja ih voli, a njezina djeca tu ljubav mogu osjetiti?». Istaknuo je zatim da «ovdje majka ima svoje ime i zove se Gospa Olovska». «Sretan sam da smo danas ovdje kako bismo u zajedništvu kao Crkva proslavili otvorenje svibanjske pobožnosti ispred ove prekrasne crkve oko koje se godinama radilo. Njezini su temelji bili ugroženi, baš kao i nama ljudima kao što temelji mogu biti nestabilni. Mi izgrađujemo s ljubavlju te temelje da bi ova crkva i dalje na ovom mjestu stajala. Želimo da i vi kao kršćani imate čvrsta uporišta kako biste u ovom svijetu svjedočili vjeru», rekao je i dodao «da se najbolje 'utemeljujemo' kada smo okupljeni oko BDM i oltara».

 

gkz.jpg

 

 

Na kraju je potaknuo na molitvu za nova duhovna zvanja.

Tko su sluge Božje?

U prigodnoj homiliji, čiji je naslov bio Službenica Božja Marija i Josip radnik, dostojanstvo rada i prava radnika, nadbiskup je podcrtao kako je ona «prihvatila ono što je Bog od nje očekivao i poslušno izvršila ulogu majke Božjega Sina, a ljudima je svojim porodom i majčinstvom posredovala Spasitelja svijeta i tako postala službenica svakoga čovjeka, posebice onoga koji se nada svome vječnom spasenju». Na tragu toga potaknuo je da se na početku svibnja kada je i blagdan njezina zaručnika Svetoga Josipa «prepustimo njihovim riječima i primjerima da nas vode i nadahnjuju».

Potom je naglasio kako se Marija priznaje službenicom Božjom i u Lukinu evanđelju kada dva puta sebe samu izravno naziva tim imenom. «'Evo službenice Gospodnje! Neka mi bude po tvojoj riječi!' (Lk 1,38). To su bile Marijine riječi kojima je s povjerenjem odgovorila na poziv s nebesa nakon što je u tom glasu prepoznala volju Božju i kojima je na veličanstven način ušla u povijest spasenja. A malo kasnije, u odgovoru na radosni pozdrav, koji joj je uputila majka Ivana Krstitelja, sveta Elizabeta, uzvraćajući svojoj rođakinji za iskazano gostoprimstvo (...) Gospa je klicala: 'Veliča duša moja Gospodina što pogleda na neznatnost službenice svoje!' (Lk 1,49)», kazao je mons. Vukšić obrazloživši značenje toga pojma, njegovu snagu, dubinu i poruku.

 

ičoćpo.jpg

 

Nadalje je protumačio svetopisamska čitanja o sluzi Gospodnjemu Izaiji kojega je Gospodin u pravdi pozvao i čvrsto ga za ruku uzeo; oblikovao ga je i postavio za Savez narodu i svjetlost pucima (usp. Iz 42,6-7). Prigodnim citatom istaknuo je u čemu se sastoji poslanje sluge Božjega: «Gospodin mi dade jezik vješt da znam riječju krijepiti umorne. Svako jutro on mi uho budi da ga slušam kao učenici. Gospodin mi uši otvori: ne protivih se niti uzmicah. Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od uvreda ni od pljuvanja. Gospodin mi pomaže, zato se neću smesti. Zato učinih svoj obraz kao kremen i znam da se neću postidjeti (Iz 50,4-7).»

IMG-20230501-WA0014.jpg

 

 

Na kraju je posvijestio da ime «sluge Božjega» valja tražiti u duhu onoga što je činio i naučavao Isus Krist koji, kao posvema uspio i ostvaren lik sluge Gospodnjega, koji je za sebe rekao: „Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“ (Mk 10,43-45).

U drugom dijelu propovijedi istaknuo je kako je 1. svibnja dan kada cijeli civilizirani svijet časti i naglašava vrijednost ljudskoga rada i dostojanstva radnika.

«Sluga Božji je svaki onaj tko vrši volju Božju, tko misli i radi ono što Bog hoće, tko izvršava Božje naume i tako, kao što mu priliči, ostvaruje svoju sličnost s Bogom. Neke od svojih slugu, istina, Bog izabire i povjerava im posebnu čast i ulogu, kao što je na primjer bila Isusova majka Marija», kazao je te, analizirajući Knjigu postanka, podcrtao kako je rad jedna od oznaka čovjekova izvornoga stanja, a vrhunac biblijskoga naučavanja o radu je dan počinka koji je također volja Božja.

 

IMG-20230501-WA0012.jpg

 

 

U tom duhu, glede dostojanstva radnika i poštivanja njihovih prava, ponovio je stalan nauk Katoličke Crkve da svaki poredak radniku treba omogućiti pravo na rad iz kojega proizlaze obveze državnih sustava i privatnih poslodavaca da radnicima osiguraju: „pravo na pravednu plaću, pravo na odmor, pravo na takav radni ambijent i proizvodne procese koji ne ugrožavaju zdravlje niti vrijeđaju i ne ranjavaju njegov moralni integritet».

Na kraju je zaželio da «po zagovoru službenice Gospodnje Marije, koja je vjerno vršila volju Božju, i svetoga Josipa radnika, Gospodin Isus, koji je poštivao ljudski rad i svojim ga riječima i djelovanjem blagoslovio, učini da svi mi budemo sluge i službenice Božje, da se sve nepravde isprave, da svi ljudi imaju prikladan posao i da radom svojih ruku mogu osigurati dostojanstven život sebi i svojim obiteljima».

 

IMG-20230501-WA0009.jpg

 

Nastavak građevinskih radova u svetištu

Pred kraj mise upravitelj svetišta fra Ilija zahvalio je hodočasnicima na dolasku i to, između ostaloga, iz: Uskoplja, Bistrice, Skopaljske Gračanice, Bugojna, Sarajeva, Novog Šehera, Kraljeve Sutjeske, Viteza, Hecegovine... Također je novinarima zahvalio na izravnom prijenosu mise, policiji na osiguranju, općinskoj administraciji na čelu s načelnikom te anonimnoj obitelji iz Busovače koji su darovali novu vezenu misnicu s likom Gospe Olovske koju je nadbiskup Vukšić prvi obukao. Istaknuo je kako su u olovskom svetištu urađeni mnogi građevinski poduhvati, ali i da predstoji još mnogo posla a neki ugovori su već potpisani te će započeti uskoro.

IMG-20230501-WA0008.jpg

 

 

Liturgijsko slavlje skladnim pjevanjem animirao je Zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu.

Na kraju je za sve nazočne upriličena podjela vojnoga graha u režiji pripadnika OS-a BiH.

Spomenimo da je euharistijsko slavlje, i ove godine, izravno prenosio Radio Bobovac Vareš kako na svojim valovima tako i na Youtube kanalu. Misu su izravno prenosili i Radio Marija BiH te ostale radio postaje

 

Izvor: Nedjelja ba
Objavljeno: 01.svibnja 2023.

 

Program

12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Crtice iz povijesti(1992.1995.)/mons.Ivo Tomašević
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa/s.Milosrdnog Isusa, N.Travnik
15:30 Otvoreni program: Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života crkve /HKR
16:15 Sveta Krunica (radosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00)
17:10 Rubrika: Marijanska svetišta u svijetu/Marija Garić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu