icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Ovogodišnji spomendan Bl. Ivana Merza obilježen je, 10.svibnja, u Banjoj Luci, njegovom rodnom gradu, na dva mjesta: u katedrali i u župnoj crkvi Pohoda BDM

phpThumb_cache_nedjelja.ba__src9118d5d75ffc9e5d125fd88773f3fad0_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1683804710.jpeg

Fotot: KT

Svečano misno slavlje u katedrali predvodio je domaći sin, Vinko kard. Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru uz koncelebraciju domaćeg biskupa mons. Franje Komarice i 20-ak svećenika iz različitih dijelova biskupije, piše Katolički tjednik. Na početku sv. mise biskup Franjo izrazio je dobrodošlicu kardinalu, svećenicima, redovnicama i svim štovateljima Bl. Ivana Merza, a napose mladim pjevačima i njihovim voditeljicama, imenujući poimence njihove župe. Čitanja i pripjevni psalam izveli su mladi pjevači, a evanđelje je otpjevao fra Tomislav Svetinović, župni i samostanski vikar na Petrićevcu. Blaženik kao svijetli primjer U prigodnoj homiliji kardinal Vinko je najprije izrazio svoju radost zbog brojnih nazočnih štovatelja ovoga blaženika, a zatim je prikazao njegov život – od rođenja i stasanja u Banjoj Luci, do njegova vjerničkog i intelektualnog zrenja tijekom Prvog svjetskog rata i poraća u europskim velegradnim krajevima. Posebno je govorio i o njegovom, kao profesora u Zagrebu, vrlo zauzetom apostolskom djelovanju, ne samo diljem Hrvatske nego i u BiH. Potaknuo je nazočne da se ugledaju u njegov svijetli primjer i razmisle, kako bi ga mogli slijediti u svojim životnim prilikama. Molitvu vjernika predmolili su pjevači, moleći za crkvene redove, za odgovorne u društvu, za djecu, mlade, napuštene, bolesne i umiruće. Na kraju misnog slavlja, predstavnici jedne od župa iz livanjskog kraja – Podhum, darovali su kardinalu Vinku i mons. Komarici fotografije njih dvojice tijekom liturgijskih slavlja koja su imali u njihovoj župi.

ft.jpg

 

Brojni pjevači

Biskup Komarica je zatim s nazočnima izmolio molitvu Bl. Ivanu Merzu pred njegovom slikom i relikvijama te podijelio zahvalnice svim zborovima za njihovo aktivno sudjelovanje u liturgijskom pjevanju kod tog svečanog bogoslužja. Zahvalio je svim mladim pjevačima što redovito dolaze na probe i radosno pjevaju kod mise u svojim župama. Pohvalio je njihove roditelje, vjeroučitelje i voditeljice njihovih zborova za iskazanu ljubav prema Kristu i njegovoj Crkvi. Ohrabrio ih je sve neka nastave tako, kako bi se ispravno vjernički spremali za svoju budućnost i oduševljavali i druge svojim primjerom. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i okrjepa u dvorištu katedrale. Specifičnost ovogodišnjeg slavlja bila su djeca, članovi dječjih župnih zborova iz osam župa, njih oko dvije stotine. Zahvaljujući dobrohotnosti upravā školā, ta su djeca dobila slobodan dan i sa svojim voditeljima, sestrama redovnicama ili laikinjama, a iz nekih od župa i sa župnikom, hodočastili u katedralu, baš na blagdan njihovog nebeskog zaštitnika. Sve je organizirala s. Julijana Dijaković, biskupijska koordinatorica crkvenog pjevanja.

rgtz6ui6789okiu.jpg

 

Drugo slavlje

U poslijepodnevnim satima u župnoj crkvi Pohoda BDM u centru grada, biskup je prevodio misu za djelatnike i učenike Katoličkog školskog centra Bl. Ivan Merz. uz koncelebraciju ravnatelja KŠC- a iz Banje Luke, Bihaća, Sarajeva, Tuzle, Zenice i Travnika te domaćeg župnika i dekana preč. V. Žarko Ošap. Pjevanje su predvodili učenici Gimnazije, koji su pročitali liturgijska čitanja i molitvu vjernika. Biskup Franjo je u prigodnoj propovijedi podsjetio najprije na povijesni dan prije 20 godina, kada je tadašnji papa Ivan Pavao II., u međuvremenu svetac Katoličke Crkve, u Banjoj Luci "uzdigao na čast oltara i na obavezu čašćenja rođenog Banjolučanima Blaženog Ivana Merza".

 

tzutu.jpg

 

Citirao je izabrane dijelove Papinih govora tom prigodom. Također je citirao pisana svjedočanstva školskih drugova Ivana Merza, jednog pravoslavca i jednog muslimana. Citirao je također i Ivanove riječi o važnosti uvažavanja "jasnih načela, koje nisu plod mode i uskogrudnih i kratkoročnih interesa". "Ta načela i vrijednosti nudi jedino Katolička Crkva preko svoga učiteljstva – pape i "onih kojima je povjerio sam Duh Sveti da ravnaju Crkvom Božjom". Pojasnio je to odlomkom nezaboravnog govora pape Ivana Pavla II. 1979. pred Generalnom Skupštinom UN-a o obavezi svih odraslih prema djeci i mladima, a naveo je i svoje jasne upute "onima kojih se tiče" prigodom osnivanja KŠC i Opće gimnazije 2005.

 

o.jpg

 

Školska svečanost Zahvalio je svim dosadašnjim i sadašnjim djelatnicima, učenicima i dobročiniteljima za njihov dragocjeni doprinos općem dobru i izgradnji mira i zajedničkog života u gradu i cijeloj okolini. Zazvao je na sve Božji blagoslov. Slijedila je zatim velika svečanost u samom Centru gdje su glavnu riječ imali gimnazijalci i njihovi profesori i odgojitelji, javlja TABB. Tom prigodom je potpredsjednik RS-a dr. Davor Pranjić svečano uručio donaciju KŠC-u, a tu se i biskup obratio nazočnima, zahvalivši Bogu i svima za proteklih vrlo uspješnih 18 godina postojanja i djelovanja Centra i gimnazije.

Izvor: KT

Objavljeno: 11.svibnja 2023.

Program

18:50 Vijesti radio Vatikan
19:15 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
19:30 Dom molitve - Evangelizacijski susret, Slavonski Brod
21:00 Krunica Duhu Svetomu
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti radio Vatikan /R/
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan/ Dražen Janko/ R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
23:05 Emisija: Katolička crkva u BiH za vrijeme Jugoslavije/Dražen Janko/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (radosna)

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu