icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U sedmu uskrsnu nedjelju, 21. svibnja 2023. u župnoj i samostanskoj crkvi u Kreševu, nadbiskup vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano Euharistijsko slavlje i krizmao 62 krizmanika i krizmanica.

20230521_123611.jpg

Izvor: Katolička tiskovna agencija

 

U sedmu uskrsnu nedjelju, 21. svibnja 2023. u župnoj i samostanskoj crkvi u Kreševu, pedesetak kilometara zapadno od Sarajeva, nadbiskup vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano Euharistijsko slavlje i krizmao 62 krizmanika i krizmanica. Osim župnika i gvardijana drevnog franjevačkog samostana u Kreševu fra Josipa Tomasa, koncelebrirali su: fra Marko Cvitković, fra Drago Perković, fra Juro Miletić, fra Vjeko Matić, fra Ivan Stanić i nadbiskupov tajnik vlč. Dino Mustafi, piše Katolička tiskovna agencija.

 

 

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srcb8d400520edd5c0bbb781f457d365564_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1684677869.jpeg

 

 

Krizmanici i krizmanice sa svojim kumovima, kumama i roditeljima, predvođeni župnikom Tomasom priredili su kardinalu Vinku svečani doček. Kardinal Vinko se zadržao u razgovoru s krizmanicima provjeravajući njihovo znanje vjeronauka i dajući im savjete za svakodnevno življenje i svjedočenje vlastite vjere.

Na početku Svete mise župnik i gvardijana fra Josip poželio je srdačnu dobrodošlicu kardinalu Vinku te mu, nakon pročitanog misnog evanđeoskog odlomka, predstavio mladiće i djevojke i zamolio da im uputi svoju pastirsku riječ i podijeli sakrament potvrde.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je podsjetio da su članovi prve Crkve, koja je nastala Isusovom smrću i uskrsnućem te na Veliki petak rođena iz Kristova probodenog boka, dobila nalog od Isusa Krista, koji je uzašao na nebo, da se ne razilaze. Kazao je da upravo pročitani odlomak iz prvog poglavalja Djela apostolskih prikazuje jedanaestoricu apostola koji su, vjerojatno u dvorani posljednje večere u Jeruzalemu, bili „jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom“.

 

20230521_114100.jpg

 

„Oni su u toj dvorani molili najstariju devetnicu u Crkvi Katoličkoj, devet dana molitve Duhu Svetom prije njegova silaska. Važno je shvatiti da je prva Crkva bila jednodušna u vjeri i ustrajna u molitvi. Mi kao Crkva moramo sačuvati jedinstvo vjere i ustrajnost u molitvi. Čim zapustimo molitvu, vjera se gasi, jer plamen vjere zapravo gori iz naše molitve i žrtve. Zato na poseban način Crkva uči moliti“, kazao je kardinal Vinko te podsjetio na riječi iz misnog odlomka Evanđelja po Ivanu. Napomenuvši da je Isus molio Oca za one koje mu je dao jer su njegovi, kardinal Vinko je pojasnio da je Isus molio i za one koji danas vjeruju u Krista. „Isus je i za nas molio da nitko od nas ne propadne. Jer Isusu je stalo do spasenja svakog čovjeka“, rekao je kardinal Puljić dodajući da Isus podnio muku, poniženje i smrt kao cijenu čovjekova spasenja i odnio pobjedu nad grijehom i smrću te donio nadu kršćanima koji ga slijede. Istaknuo je da se primanjem Duha Svetoga u apostolima dogodio preokret pa su postali neustrašivi navjestitelji Krista uskrsloga.

 

20230521_114414.jpg

 

„U ovom vremenu, kad se gotovo sve gleda kroz materijalno, kroz korist i kroz užitak, važno je shvatiti da je Duh Sveti nešto drugo. Danas Duh Sveti ne dolazi u ognjenim jezicima, ni u šumu vjetra nego se kroz sakramentalne vanjske znakove dijeli nevidljiva milost po polaganju ruku, molitvi i mazanju svetom krizmom“, pojasnio je kardinal Vinko ističući da se sakramentom krizme potvrđuje krsno opredjeljenje za Isusa Krista. Podsjetio je da su u zbornoj misnoj molitvi ispovjedili vjeru da je Spasitelj ljudskog roda sada s Ocem u slavi. „Uslišaj nam molitvu: daj da iskusimo njegovu prisutnost s nama do svršetka svijeta, kako je obećao. Molimo da nas Gospodin utvrdi u vjeri da Isus s nama stalno prisutan. Iako je uzišao dušom i tijelom na nebo, On ostaje s nama. I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta (Mt 28, 20). I mi moramo shvatiti. Isus je s nama. Ali velik je problem to što nismo mi s Njim. Radije se priključimo materijalizmu, svjetovnom duhu, onome što kaže politika, ideologija, mitologija... Zaboravili smo da je rekao: Tražite stoga najprije kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati (Mt 6,33) Ako čovjek ne traži kraljevstvo Božje, ostaje prazne duše“ rekao je kardinal Puljić.

 

20230521_121849.jpg

 

„Dragi krizmanici, na poseban način, vama želim kazati: Vi danas Duha primate. Neka On u vama napravi takav zaokret kao što je napravio kod apostola da budete hrabri vjernici, da budete prepoznatljivi, Kristovi, da se nikad ne stidite svoje vjere, da se ponosite što ste Kristovi. Drugo, da ne sramotite svoju vjeru, ne sramotite Crkvu, ne sramotite Isusa Krista. Zato vas, dragi krizmanici, hrabrim: budite ustrajni u molitvi i neka ta molitva jača vašu vjeru. Jer molitva je disanje vjere. Neka vas Duh Sveti prosvjetljuje, jača i drži vas ustrajnima na putu Kristovu“, poručio je kardinal Puljić krizmanicima napominjući da na tom putu nisu sami.

„Na vašem životnom putu prevažni su roditelji. Slobodan sam vama, dragi roditelji, progovoriti. Nitko ne može zamijeniti ulogu roditelja. Tako je to Bog htio. Htio je oca i majku imati za suradnike. Dao im je dar života da rode dijete, odgajaju ga. To je povjerenje Božje. Htio je po vama darovati život. A vidite što se danas događa. Ljudi ne vole život, ubijaju nerođenu djecu, a starci postaju smetnja. Kakva je to kultura danas? Dragi roditelji, volite život i ne bojte se žrtvovati jer vaš život vrijedi koliko uložite u odgoj svoje djece. Ne odgaja se galamom ni mobitelom niti internetom nego srcem. Djetetu treba djetinji život. Zato želim, dragi roditelji, da shvatite svoju odgovornost. Vi odgajate onim što jeste. Srcem. Oni će to razumjeti. Oni u vaših očima čitaju što je vama sveto, zašto ste se spremni žrtvovati, što vam znači nedjelja, Sveta misa, sakramenti… Tu je vaša propovijed. To je jače nego sve moje propovijedi. Neka vas krijepi obećanje Isusovo: Ja sam s vama u sve dane života“, poručio je kardinal Vinko koji je pozvao također kumove i kume da krizmanicima budu potpora na putu vjere.

20230521_121833.jpg

 

„Obično se našalim s krizmanicima riječima kako se nadam da su tražili kumove i kume po srcu, a ne po džepu. Važno je kakvog je tko srca, kakve duše. Vi, dragi kumovi i kume, preuzimate danas odgovornost biti ovim mladima podrška. Vaš znak na krizmi jest da ćete držati desnu ruku na desnom ramenu. A znate što to znači? To znači stati iza nekoga, dati potporu i sigurnost. Budući da sam dijete sa sela, sjećam se da bih se ponekad naslonio na donekle urušeni plot i pao zajedno s njim. Nemojte biti takva urušena sigurnost. Pitanje je vašeg dostojanstva, vašeg stava, primjera da ovim mladima budete podrška, da ne zalutaju, da ne postanu prodane duše. Nije se lako oduprijeti javnom pritisku kojim se preko pojedinih medija i na druge načine izruguje ono kršćansko, katoličko. Zato im treba biti podrška“, kazao je kardinal Puljić koji je pozvao krizmanike i sve prisutne da obnove svoju vjernost Isusu Kristu kako bi u ovom svijetu živjeli s Bogom i s njim gradili svoju budućnost.

Na kraju Svete krizmanici i župnik fra Josip prigodnim riječima i darovima zahvalili su kardinalu Vinku za njegov pohod i podjelu sakramenta potvrde.

Izvor: KTA
Objavljeno: 22.svibnja 2023.

Program

03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Dom molitve - Evangelizacijski susret, Slavonski Brod/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + Sveta Krunica (žalosna)
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
07:30 Jutarnja molitva - Božanski časoslov
07:50 Najave i obavijesti, vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu