icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Redoviti provincijski kapitul održan je od 15. do 20. svibnja u „Kući Navještenja“ u Gromiljaku na temu „Autentičnost karizme sestara Služavki Maloga Isusa na sinodalnom putu Crkve – razlučivanje i hod u nadi

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src3abf70fa11b6011308221bca1b14e58a_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1684832171.jpeg

Izvor: KTA

Od 15. do 20. svibnja 2023. u „Kući Navještenja“ u Gromiljaku održan je XVII. Redoviti provincijski kapitul sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije na temu „Autentičnost karizme sestara Služavki Maloga Isusa na sinodalnom putu Crkve – razlučivanje i hod u nadi“, izvijestili su iz spomenute Provincije.

Kapitul je slavljen o 180. obljetnici rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera i 125. obljetnici osnutka kuće matice Družbe i prve ubožnice za djevojčice „Betlehem“ u Sarajevu.

U ponedjeljak 15. svibnja, kapitul je započeo duhovnom obnovom koju je za sestre kapitularke predvođene vrhovnom glavaricom Družbe s. Marijom Banić predvodio svećenik Banjolučke biskupije vlč. Vladislav Žarko Ošap.

Rad kapitula započeo je svečanim Euharistijskim slavljem koje je, 16. svibnja predslavio fra Franjo Radman OFM iz Visokog. Kapitul je otvorila vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić. Prigodnu pozdravnu riječ sestrama kapitularkama uputila je provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten. Uslijedilo je biranje važnih tijela za rad kapitula, izvješće provincijske glavarice s. M. Ane Marije Kesten o trogodišnjem životu i djelovanju Provincije i Provincijske uprave i ekonome provincije s. M. Admirate Lučić ujedno i pročelnice Vijeća za gospodarske poslove u Provinciji.

 

er2dwe.jpg

 

U večernjim satima sestre kapitularke nazočile su promociji dviju knjiga autora dr. Milenka Krešića o prvom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru i utemeljitelju Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, održanoj na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Knjigu „Nadbiskup Stadler i financije: gradnje, nekretnine i poslovi“, koja iz tiska je izišla u veljači 2021., predstavio je mons. Franjo Topić, a drugu knjigu „Il servo di Dio Josip Stadler, primo arcivescovo di Vrhbosna“, tiskana u ožujku 2023., predstavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Rad kapitula nastavljen je 17. svibnja izvješćima sestara pročelnica pojedinih Vijeća koja su djelovala u Provinciji kroz protekle tri godine. Izvješća su dala uvid u život i djelovanje Provincije na raznim poljima gdje su sestre živjele svoje posvećenje i karizmatsko poslanje. Iako je djelovanje sestara bilo otežano zbog pandemije konronavirusa, ipak nisu izostale sve redovitosti programa koji su bili važni za život ove redovničke zajednice, zaključeno je. Euharistijsko slavlje potom je predslavio fra Josip Mrnjavac, OFM, profesor u Klasičnoj Gimnaziji u Visokom.

 

3fegbgf.jpg

 

Na blagdan Uzašašća Gospodinova, 18. svibnja, kapitul je pod vodstvom Duha Svetoga izabrao novo vodstvo Provincije kako slijedi:

s. M. Ana Marija Kesten, provincijska glavarica
s. M. Kristina Adžamić, prva savjetnica i zamjenica provincijske glavarice
s. M. Ljilja Mariničić, druga savjetnica
s. M. Genoveva Rajić, treća savjetnica

s. M. Suzana Malešić, četvrta savjetnica.

 

6zhrf.jpg

 


U večernjim satima, u kapelici Navještenja Gospodinova, svečanu Svetu misu zahvalnicu za sve udijeljene milosti slavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nadbiskup Francis Assisi Chulliakatt koji je uputio i prigodnu propovijed.

U petak, 19. svibnja radni dio kapitula nastavljen je u jutarnjim satima predavanjem koje je sestrama kapitularkama na temu „Autentičnost karizme sestara Služavki Maloga Isusa ma sinodalnom putu Crkve – razlučivanje i hod u nadi“ održao dr. sc. vlč. Mario Bernadić, generalni tajnik Sinode i profesor na KBF-u u Sarajevu. Uslijedio je rad u skupinama, a potom zajednički osvrt na temu kapitula na kojem je nazočio i sam predavač.

U podne je Svetu misu u kapelici kuće predslavio fra Josip Ikić, OFM misionar milosrđa.

 

76uzhgfthd.jpg

 

Kapitul je u poslijepodnevnim satima nastavio rad na Statutu Provincije, Pravilniku kapitula i Pravilniku pojedinih Vijeća.

Posljednjeg dana održavanja kapitula u subotu, 20. svibnja donesene su Odluke i zaključci kapitula. Po završetku rada na ovim važnim dokumentima kapitula, nastavilo se raditi na drugim otvorenim pitanjima važnim za život Provincije.

U večernjim satima Euharistijsko slavlje u kućnoj kapelici predslavio je mons. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sl. Božjega Josipa Stadlera. Nakon zajedničkog druženja kod obiteljskog stola, uslijedila je zahvalna riječ novoizabrane provincijske glavarice s. M. Ane Marije Kesten svim sudionicama kapitula i završna riječ uz zatvaranje kapitula vrhovne glavarice Družbe s. Marije Banić.

Zahvalne Bogu za sve primljene milosti, sva nadahnuća, za nastavak sinodalnog puta sestara Služavki maloga Isusa u Crkvi i sestrinsko zajedništvo koje su dijelile kroz tjedan dana slavlja i rada kapitula, sestre su u nedjelju 21. svibnja, pohodile grob svoga utemeljitelja sl. Božjega Josipa Stadlera u sarajevskoj katedrali Srca Isusova i sudjelovale na svečanoj Svetoj misi koju je predslavio sati vlč. Bernadić u koncelebraciji katedralnog župnika vlč. Olivera Jurišića.

Po završetku Mise sestre su se, zajedno sa svećenicima, uputile k grobu sl. B. Stadlera gdje su svi zajedno s narodom Božjim izmolili molitvu za njegovo što skorije proglašenje blaženim.

 

er3wdfwe.jpg

 

Nakon zajedničke i osobne molitve uz grob njihova utemeljitelja, sestre su se uputile u samostan „Egipat“, sjedište svoje Provincije, gdje su nastavile slavlje završetka kapitula kod obiteljskog stola. Radost i sestrinstvo ovog dana obogatila su svojom nazočnošću djeca i mladi iz Stadlerovog dječjeg „Egipta“. Posebnost zajedništva bilo je darivanje Provincijalne kuće lijepim darom kipa Blažene Djevice Marije s Djetetom Isusom koji je stigao iz austrijske biskupije Željezno.

„Zahvalne Bogu za dar zajedništva i vodstvo Duha Svetoga kroz protekle dane, sestre su se uputile svojim zajednicama gdje će nastaviti živjeti svoj poziv na svetost i povjereno im karizmatsko poslanje u Svetoj Crkvi, na osobit način u Mjesnoj crkvi u kojoj žive i služe pod zaštitom Bezgrješne Djevice Marije 132 godine“, ističu iz Provincije.

Izvor: KTA
Objavljeno: 23.svibnja 2023.

Program

03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Dom molitve - Evangelizacijski susret, Slavonski Brod/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + Sveta Krunica (žalosna)
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
07:30 Jutarnja molitva - Božanski časoslov
07:50 Najave i obavijesti, vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu