icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Svečano misno slavlje predvodio je mr. sc. fra Šimun Markulin s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src4c2bc38c66c831eef2699c66901e580b_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1685431036.jpeg

Foto: Adolf Polegubić

Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) iz Pastoralnog područja Sjeverne Rajne i Vestfalije hodočastili su na Duhovski ponedjeljak (blagdan Marije Majke Crkve), 29. svibnja 2023., 53. put u njemačko marijansko svetište Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije – Kraljice mira u Nevigesu, nedaleko Wuppertala, u organizaciji HKM Wuppertal.

Svečano misno slavlje u Gospinoj katedrali predvodio je mr. sc. fra Šimun Markulin s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu u suslavlju s voditeljem HKM Wuppertal fra Markom Domazetom Lošom, bivšim dugogodišnjim dušobrižnikom u Njemačkoj vlč. Brankom Šimovićem, voditeljem HKM Bielefeld dr. vlč. Jurom Strujićem te s još dvanaestoricom svećenika uglavnom djelatnih u hrvatskim katoličkim misijama u tom Pastoralnom području.

 

90uihjnm.jpg

 

Prije misnog slavlja išlo se u procesiji od sakristije kroz Gospinu katedralu tijekom koje je nošen križ, stjegovi Republike Hrvatske, Svete Stolice, hodočasnička zastava, slika Čudotvorne Gospe Sinjske i hodočasnička zavjetna svijeća. U procesiji je bila i skupina mladih u hrvatskim narodnim nošnjama. Vjernici su i ove godine u velikom broju ispunili svetište i Gospinu katedralu, a misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Düsseldorfa dr. Ivan Bulić s djelatnicima Konzulata. Na početku je sve pozdravio upravitelj svetišta o. Thomas Diradourian, član Redovničke zajednice Svetoga Martina, koja upravlja svetištem od 2020. Zahvalu o. Thomasu na gostoprimstvu uputio je uime organizatora hodočašća voditelj HKM Wuppertal fra Marko Domazet Lošo, koji mu je uime hrvatskih hodočasnika predao sliku Čudotvorne Gospe Sinjske. Potom je pozdravio i sve okupljene i zahvalio im što su se odazvali u tako velikom broju. Fra Šimun Markulin je blagoslovio zavjetnu svijeću, koja je potom položena ispred oltara.

 

56u6tz.jpg

 

U nadahnutoj propovijedi fra Šimun Markulin je istaknuo: „Danas smo ti Majko hodočasnici u crkvi koju vjerni narod posveti tebi u čast, tebi koja si od početka zagovarala i pratila Kristove vjernike, pa tako i nas Hrvate i Hrvatice, koji su prvi među Slavenima primili krštenje i tebe prozvali svojom najvjernijom Zagovornicom, Odvjetnicom. Kako naša braća i sestre u Njemačkoj, tako i moj narod Tebi u čast podiže mnogobrojne crkve, kapele i kapelice - od Umaga do Gospe od Škrpjela, od Sinja do Voćina, od Marije Bistrice do Trsata, od Aljmaša do Majke Božje od Krasna, preko Olova, Kondžila, Širokog Brijega, Tekija i Letnice. Hodočastimo Tebi koja si Bezgrješno Začeta i čiji se pobjedonosni lik u ovom Svetištu čuva već stoljećima. I prekrasno je vidjeti koliko nas se danas okupilo u Hramu Gospodnjem, kako bismo bili blizu Tebi, Majko Crkve. A tko je blizu Mariji, blizu je i njezinom Sinu. Jer ona je – njegova Majka – bila najizvanrednija sljedbenica evanđeoskog puta, ona je bila u potpunosti predana u Božju volju – od Betlehema do Jeruzalema, od božićnih jaslica do krvavog križa, od Velikoga petka do Uskrsa“, kazao je fra Šimun potičući „Gospine hodočasnike“ da uče od Isusove majke te da mole da ih ovaj svijet ne odvuče s prave i istinske hodočasničke staze. „Da ne postanemo tradicionalisti ili folklorni kršćani, koji se Boga i Crkve sjete kada bi trebali slaviti krštenje ili kada organiziraju sprovod. A takvih je sve više među Hrvaticama i Hrvatima u Njemačkoj. I njima nebeska Majka daje priliku da se vrate na pravu hodočasničku stazu, i to upravo preko nas. Naš primjer vjere i morala treba biti svjedočanstvo suvremenom svijetu, svakom čovjeku, a osobito članovima hrvatskih katoličkih zajednica. Očito da je naša odgovornost velika i zahtjevna; i ona nije odgovornost samo svećenika ili časne sestre. To je odgovornost svakog osobno, svih vas koji ste danas okupljeni oko žrtvenika Gospodnjeg. Svi smo mi pozvani danas živjeti i svjedočiti Marijine riječi ´Veliča duša moja Gospodina´“, kazao je, između ostaloga, u propovijedi fra Šimun.

zuičo.jpg

 

Svima je zahvalio na sudjelovanju na hodočašću fra Marko Domazet Lošo, poglavito onima koji su hodočastili pješice i biciklima. Posebno je pozdravio vlč. Branka Šimovića, koji je prije otprilike 53 godine započeo ovo hodočašće u suradnji s fra Đurom Lulićem i vlč. Antonom Szlavichem i to upravo u Gospinoj katedrali, koja je sagrađena koju godinu ranije.

Na kraju misnog slavlja fra Šimun i okupljeni svećenici i vjernici išli su do Gospine kapele u katedrali gdje su Gospi prinijeli hrvatsku zavjetnu svijeću. Fra Šimun je prije toga izmolio posvetnu molitvu Majci Božjoj.

Misno slavlje uveličali su pjevači iz više misijskih zborova uz sudjelovanje okupljenih vjernika u katedrali pod ravnanjem Snježane Peulić i uz orguljsku pratnju pastoralnog suradnika u HKM Wuppertal Marka Peulića.

Prije misnog slavlja bila je pobožnost križnog puta na kalvariji u svetištu. Križni put je predmolio voditelj dušobrižnik u HKM Münster fra Robert Slišković. Nakon križnog puta moljena je krunica u Gospinoj katedrali. Vjernici su imali prigodi na ispovijed, zavjete i osobne molitve. Nakon misnog slavlja bilo je vrijeme za poslijepodnevno druženje i ručak. Folklorna skupina mladih HKM Wuppertal „Zagreb“, koju vodi Anđelka Marić, nastupila je pjesmom i plesom ispred Gospine katedrale

Izvor: KTA
Objavljeno: 30.svibnja 2023.

Program

09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Upoznaj Isusa i živi s Njim/p.Mato Anić
11:20 Kontakt emisija: Kava s Radio Marijom/Ljerka Bralo
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Podnevne molitve: Litanije sv.Antuna Padovanskog, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti dnevnog programa
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu