icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji realizira CRS, i uz domaćinstvo Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene, Centar za mirovno obrazovanje – CMO realizira okrugli stol pod nazivom (O)živimo zajedno ekološku encikliku pape Franje Laudato si' u Bosni i Hercegovini! čime se na simboličan način u javnom prostoru obilježava početak postupne izgradnje Pokreta za ekološko obraćenje u okviru istoimenog projekta koji je ove godine pokrenuo CMO.

 Okrugli stol CMO plakat

Cilj ovog okruglog stola, prvog u nizu ovakvog tematskog karaktera, je postupno stvaranje pretpostavki za sustavno uključivanje raznovrsnih religijskih aktera i na taj način raznorodnih religijskih ekoloških resursa u zaštitu bh. okoliša i ostvarivanje pravedne zelene tranzicije bh. društva u suradnji s civilnim ekološkim organizacijama i aktivistima koji se za to već odvažno bore, a na što hitno i odlučno poziva ekološka enciklika pape Franje Laudato si'. Na tom tragu je i osmišljen Pokret za ekološko obraćenje kao jedinstvena bh. platforma partnerske suradnje civilnih ekoloških aktera i raznovrsnih religijskih aktera u području zaštite bh. okoliša i ostvarivanja pravedne zelene tranzicije bh. društva u čijem će se okrilju na komplementaran način koristiti različiti – umjetnički, znanstveni, religijski… – ekološki resursi.

Naprosto, kako to ističe središnja poruka ekološke enciklike pape Franje Laudato si', sposobnost da čujemo i odvažnost da solidarno odgovorimo na krik Zemlje i vapaj sirotinje mjera je naše vjerničke i građanske, naposljetku ljudske odgovornosti i dostojanstva. Ekološko obraćenje izazov je pred kojim stojimo svi zajedno i svatko od nas pojedinačno, poduhvat o kojem ovisi naša budućnost i u koji se moramo upustiti suradnički svi zajedno! Zbog toga ekološka enciklika pape Franje Laudato si' oslovljava i na ekološko obraćenje poziva svakog čovjeka neovisno o njegovoj religijskoj, svjetonazorskoj, etničkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Pored toga, simbolikom samog izbora datuma i mjesta održavanja okruglog stola želimo bh. društvo podsjetiti na međureligijski susret upriličen u toj istoj dvorani tijekom posjeta Sarajevu pape Franje 6. 6. 2015. godine. Na taj način se želi istaknuti da bi upravo ekologija trebala postati povlašteno mjesto izgradnje mira i vjerodostojnog, odnosno društveno odgovornog dijaloga religija, kultura i svjetonazora.

Na samom početku okruglog stola Pozdravnu riječ svima nazočnim uputit će:

Fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije „Bosne Srebrene“,

Mons. Francis Assisi Chullikatt, apostolski nuncij u BiH i Crnoj Gori,

Mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup,

Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ i član IO MRV-a,

- Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma Federacije BiH,

Lejla Kusturica, aktivistica i direktorica Fondacije „Atelje za društvene promjene – ATC“.

Nakon toga svoja stručna izlaganja nazočnima će izložiti četiri panelista koja će iz svoje perspektive – katoličke, islamske, pravoslavne, ali i ekološkog aktivizma – promišljati o tome na koji bismo način zajedno u bh. društvu, crpeći mudrost iz tradicija i općenito backgrounda iz kojeg dolazimo, mogli (o)živjeti viziju, poruku i vrijednosti na kojima počiva ekološka enciklika pape Franje Laudato si':

Prof. dr. sc. fra Marinko Pejić, Franjevačka teologija Sarajevo,

Prof. dr. sc. Izet Pehlić, Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici,

Prof. dr. sc. Vladislav Topalović, Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu,

Dr. sc. Svjetlana Nedimović, članica udruženja „Eko akcija“ i glavna i odgovorna urednica portala „Riječ i djelo“.

Molimo Vas da svojom nazočnošću, promišljanjima i iskustvima doprinesete razvoju javnog dijaloga i općedruštvene suradnje u području očuvanja bh. okoliša ili, kako bi to rekao papa Franjo, oko brige za naš zajednički dom. Namjera nam je potaknuti razgovor o odgovornosti vjernica/ka za očuvanje okoliša i na taj način doprinijeti stvaranju pretpostavki za postupan razvoj vjerničkog ekološkog aktivizma koji će istodobno biti otvoren i za međureligijsku suradnju i za suradnju s civilnim ekološkim aktivistima jer je ekološko obraćenje naš zajednički izazov.

 

Dvorana sv. Franje, Zagrebačka 18, Sarajevo,

utorak, 6. 6. 2023. u 19:00 sati

 

Donosi: Centar za mirovno obrazovanje

Objavljeno: 2. lipnja 2023

 

 

Program

21:00 Krunica (žalosna otajstva)/KŠC Don Bosco, Žepče
21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Isusu po Mariji/Totus tuus/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Krunica
01:00 Emisija: Svijet arheologije /Inga Raos/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu