icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Nakon prošlogodišnjeg redovitog Kapitula i izbora za provincijala Bosne Srebrene, provincijal fra Zdravko je nakon pohoda članovima Provincije na Kosovu, Albaniji i Srbiji, pohodio i dio braće angažirane u inozemnoj pastvi u Austriji i Njemačkoj

 phpThumb_cache_ktabkbih.net__src3f2703c8a22368bb12f980d5c24d93a5_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1686032627.jpeg

Foto: KTA

Nakon prošlogodišnjeg redovitog bratskog Kapitula i izbora za provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu, provincijal fra Zdravko Dadić je nakon pohoda članovima Provincije na Kosovu, Albaniji i Srbiji, pohodio i dio braće franjevaca angažiranih u inozemnoj pastvi u Austriji i Njemačkoj, kako bi se osobno upoznao sa stanjem svećenika, vjernika i članova u Hrvatskim katoličkim misijama, župama i centrima, i njihovoj zauzetosti na pastoralnom, kulturnom i humanitarno-karitativnom planu.

U Austriji se prvo susreo s fra Pavom Dominkovićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije Klagenfurt, koji je provincijala Dadića informirao o osobnom dobrom tjelesnom i duhovnom stanju i raspoloženju, i kako u zajedništvu s vjernicima i članovima misije Klagenfurt rado i aktivno sudjeluje u redovnim i izvanrednim projektima i obvezama, počevši od liturgijskih slavlja, vjeronaučnih i obiteljskih susreta, priprema za sakramente kako u sjedištu misije u Klagenfurtu, tako i u susjednim filijalama Villach, Spital, Wolfsberg i Hermagor. S posebnim ponosom ističe zadovoljstvo i zahvalu Bogu i vjernicima povjerenih mu misija za višegodišnje nesebično i ustrajno prihvaćanje i prikupljanje posebne kolekte s nakanom za potrebite i siromašne osobe u okviru „Kruha sv. Ante“, koja je još početkom 2000. godine pokrenuta i ustanovljena od prethodnog voditelja HKM Klagenfurt, sada pokojnog fra Mate Pranjića.

Veći dio subraće u Provinciji na službi u gornjoj Austriji i u njemačkoj pokrajini Bavarskoj provincijal je susreo u sjedištu Udruge bosanskih franjevaca u Njemačkoj (Gemeinschaft der Bosnischen Franziskaner e.V.) u Trauenreutu, koju vode predsjednik fra Mato Oršolić i ekonom i član Uprave fra Vislav Krijan i uz bratsko druženje i raspoloženje zajednički razgovarali o pitanjima i stanju braće u inozemstvu i u Provinciji s područja pastorala, materijalne gradnje i obnove, uzdržavanja odgojnih ustanova Provincije, ekonomskog i humanitarnog i karitativnog djelovanja. Susretu i sastanku s provincijalom odazvali su se franjevci Provincije iz gornje Austrije fra Marko Stjepanović i fra Mirko Bobaš (Kufstein - Sparchen), fra Pavo Filipović (Mauterndorf) i iz njemačke pokrajine Bavarske fra Mato Oršolić i fra Ivo Živković (Palling), fra Vislav Krijan (Trauenreut) i fra Šimo Grgić (Trostberg).

Nakon okrjepe provincijal Dadić je u pratnji fra Stipe Karajice, gvardijana samostana sv. Ilije u Zagrebu krenuo u obilazak i razgledavanje sakralnih, kulturnih i povijesnih zdanja na području Trostberga i okolice, s posebnim zanimanjem o nedavno dodijeljenoj pastoralnoj službi župnog vikara fra Šimi Grgiću u župama Seeon, Trostberg i Baumburg, o čijem su predanom radu i djelovanju pohvalno i biranim riječima govorili župnik i dekan Dekanata Baumburg preč. Florian Schomers i nekoliko župnih vijećnika i suradnika. Nakon noćnog odmora, provincijal je zahvalio svoj braći i sugovornicima na bratskom i gostoljubivom prijemu i razgovoru te nastavio put prema Hrvatskoj katoličkoj župi Wiesbaden, gdje ga je dočekao domaćin i voditelj fra Kristijan Montina i nekoliko pastoralnih suradnika. Za vrijeme trodnevnog boravka u ovom dijelu Njemačke provincijal je predvodio središnje nedjeljno misno slavlje u crkvi sv. Ane u Wiesbadenu i u zajedništvu s okupljenim vjernicima slavio svetkovinu Duhova, a na Duhovski ponedjeljak je predslavio misno slavlje u poznatom franjevačkom Svetištu B. D. Marije od milosti Gospe žalosne u Marienthalu, gdje se okupio velik broj hrvatskih vjernika iz župa Rajnsko-majnskog područja i šire okolice Frankfurta, Stuttgarta i Ludwigshafena, predvođeni njihovim svećenicima i časnim sestrama. Tijekom misnog slavlja, prema odluci organizatora ovogodišnjeg hodočašća prikupljani su novčani prilozi i donacije za potrebe uzdržavanja projekata Hko “Kruh sv. Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu, na čemu su na kraju vjernicima i hodočasnicima zahvalili provincijal fra Zdravko Dadić i fra Petar Komljenović, župnik HKM Frankfurt i suorganizator zavjetnog hodočašća u Marienthalu.

Provincijal je službeni posjet i boravak u Njemačkoj iskoristio i za susret i razgovor s domaćinom i voditeljem HKŽ Wiesbaden fra Kristijanom Montinom, dušobrižnikom na njemačkoj župi Eppstein fra Antom Batinićem i voditeljem HKM Giessen fra Ivanom Jakovićem. Na oproštaju i polasku za Domovinu provincijal Dadić je zahvalio svoj braći koju je susreo na otvorenom bratskom susretu, spremnom služenju za dobro Provincije i izrazio spremnost uvijek doći i sudjelovati u zakazanim bratskim susretima braće u inozemnoj pastvi.

Izvor: KTA
Objavljeno: 06.lipnja 2023.

Program

12:30 Najave i obavijesti do 17:00h
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Svijet arheologije//Inga Raos
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa//sestre Milosrdnog Isusa, Novi Travnik
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vjesti iz života crkve HKR
16:15 Sveta krunica (otajstva svjetla) - mobilni studio Orašje
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Vijesti iz kulture/Snježana Dragić

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu