icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Caritas BiH je od 5. do 7. lipnja u Sarajevu organizirao Forum na temu “Razvoj profesionalne rehabilitacije u Bosni i Hercegovini: izazovi i prilike” u okviru projekta EMPOWER

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srcd03eac1eb1896b7816f5141e44e3efaa_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1686159152.jpeg

Foto: Cafitas

 

Caritas Bosne i Hercegovine je od 5. do 7. lipnja 2023. u Sarajevu organizirao Forum na temu “Razvoj profesionalne rehabilitacije u Bosni i Hercegovini: izazovi i prilike” u okviru projekta EMPOWER, izvijestili su iz Caritasa BiH.

Ovaj događaj je imao za cilj razmjenu iskustava i primjera dobre prakse u BiH i susjedstvu te pregled trenutne situacije u BiH kada je riječ o profesionalnoj rehabilitaciji.

Forum je otvorio mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH koji je ohrabrujućim riječima pozdravio sve nazočne i još jednom istakao potporu koju organizacije osoba s invaliditetom imaju u Caritasu Bosne i Hercegovine. Nazočni predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, iz cijele BiH, kao i javnih institucija, na početku programa su bili u prigodi čuti predstavljanje gosp. Suvada Zahirovića, “Informativni centar za osobe s invaliditetom Lotos Tuzla” Unije organizacija osoba s invaliditetom BiH.

 

utziukhjkh.jpg

 

Potom su uslijedili primjeri dobre prakse iz Bosne i Hercegovine te je sudionicima Foruma gosp. Vedad Vajzović predstavio rad Udruge ProReha i socijalnog poduzeća Greens d.o.o. iz Sarajeva te je pojasnio na koji način pripremaju osobe s invaliditetom za radna mjesta unutar svog socijalnog poduzeća, ali i za rad na otvorenom tržištu. Gosp. Armin Hadžić je u ime TMP d.o.o. Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica predstavio jedno od najvećih socijalnih poduzeća u regiji koje radi na profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom i ima uposlene 43 osobe s invaliditetom.

Poseban interes sudionika je privukla gđa Mladena Stupar iz Umjetničke radionice “SEKA” s.p. iz Prijedora koja je podijelila osobnu priču o putu osobe s invaliditetom ka samozapošljavanju i održavanju uspješnog biznisa.

Nazočnima su svoj način rada i iskustva u području profesionalne rehabilitacije podijelili gosti foruma i predstavnici Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije – UIPS i Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Novitas consult d.o.o. Šabac iz Srbije te Multidisciplinarni obrazovni centar - "Pamark iz Crne Gore. Podijeljena iskustva su veoma korisna za naredne korake u poboljšanju profesionalne rehabilitacije u BiH.

ztu8tzujhjh.jpg

 

 

“Tema ovog Foruma ima poseban značaj, ne samo za osobe s invaliditetom, nego i za cjelokupno društvo u regionu. Jako je važno da čujemo iskustva organizacija osoba s invaliditetom, socijalnih preduzeća ali i svih onih koji se na neki način bave profesionalnom rehabilitacijom osoba s invaliditetom jer samo tako možemo unaprijediti čitav njen proces, ali i učiti jedni od drugih.” , izjavila je gđa Mirjana Pantelić, iz Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije.

Drugi dan Foruma započeo je obraćanjem gosp. Adnana Delića, Ministra rada i socijalne politike FBiH koji je predstavio planove rada ministarstva, naglasio da stoji na raspolaganju organizacijama osoba s invaliditetom za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u društvu te najavio izmjene zakona do kraja godine.

Predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH gosp. Vinko Jerinić i Republike Srpske gosp. Stevica Dronjak su prezentirali dosadašnji rad Fondova kao i planove koje imaju u razvijanju profesionalne rehabilitacije.

 

zuhkujjh.jpg

 

Predstavnik Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske prezentirao je dosadašnji rad Fonda kao i buduće strategije koja će unaprijediti profesionalnu rehabilitaciju u Republici Srpskoj. “Naš Fond je u procesu izrade strategije razvoja profesionalne rehabilitacije u Republici Srpskoj sa željom da profesionalna rehabilitacija zaživi u punom kapacitetu što ćemo normirati i uokviriti u zakon koji očekujemo u 2024. godini. ”, izjavio je gosp. Stevica Dronjak v.d. direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.

“Prije svega zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji Caritasu BiH na obostrano zadovoljstvo. Fond redovito kroz zaseban LOT putem javnog poziva financira programe profesionalne rehabilitacije - osposobljavanja za osobe s invaliditetom u redovnim obrazovnim ustanovama što planira nastaviti a i unaprijediti.”, rekao je gosp. Vinko Jerinić, rukovoditelj sektora za nadzor i obračun nadoknada Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH.

Zaključeno je da treba kontinuirano raditi na uspostavi kvalitetnog sustava profesionalne rehabilitacije tako da u sve procese donošenja novih zakonskih rješenja budu obvezno i ravnopravno uključene osobe s invaliditetom.

Projekt “EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom” financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Fenix” iz Tuzle, Udrugom “ProReha” iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske. Projekt traje 36 mjeseci, a provodi se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva.

Izvor: caritas.ba
Objavljeno: 07.lipnja 2023.

Program

15:30 Otvoreni program: Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života crkve /HKR
16:15 Krunica sv. Ante Padovanskog
17:00 Najave i obavijesti
17:10 Rubrika: Povijesni velikani/Ivana Knezović
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetome
18:00 Misa - župa sv.Juraja, Vitez
18:50 Vijesti radio Vatikana
19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Klanjanje križu/fra Velimir Barka

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu