icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src749b722be47c148212aa90491a91d819_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1686676628.jpeg

Izvor: KTA

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, na spomendan sv. Ante Padovanskog 13. lipnja 2023. predvodio je svečano Euharistijsko slavlje u mjestu Pidriš u župi GornjiVakuf-Uskoplje i blagoslovio obnovljenu crkvu u čast ovog sveca koja se nalazi u mjesnom groblju, piše Katolička tiskovna agencija.

Prije Svete mise uočnice iz župne crkve u Uskoplju svečano je pješice donesen i relikvijar s moćima prvog stupnja sv. Ante Padovanskog odnosno komadićem tijela ovog velikog sveca dobivenim 2019. godine na dar od franjevačke provincije sv. Ante Padovanskog iz Padove. Tijekom četverosatnog hoda od Uskoplja do Pidriša relikvije su nosili mladići odjeveni u narodnu i predvođeni članovima Frame, a na ulazu u Pidriš nošenje relikvijara preuzeli su domaći mještani.

Riječi pozdrava nadbiskupu Vukšiću, župnom vikaru iz susjedne župe Rama-Šćit fra Branku Malekinušiću i domaćim Pidrišanima te brojnim vjernicima iz drugih mjesta uputio je župnik fra Josip Mihael Matijanić. Bilo je posebno lijepo vidjeti vjernike koji su za ovu prigodu odjenuli narodu nošnju svoga rodnog kraja. I ovaj put su na Pidriš pješice došli župljani župe Rama-Šćit. U ramsku župnu i samostansku crkvu na Šćitu za blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije pješice hodočaste župljani Uskoplja. Župnik Matijanić je podsjetio da je ova crkva izgrađena prije 50 godina te da je 2022. godine temeljito obnovljena i napravljeni novi oltar i ambon, a obogaćena je mozaikom akademske slikarice Blaženke Salavarde i sa sedam prozora koje je, na temelju skica Đure Sedera, oslikao akademski slikar Ernesto Markota s likovima trojice svetaca franjevaca i četvorice evanđelista. Na kraju svog pozdrava zamolio je nadbiskupa Vukšića da blagoslovi obnovljenu crkvu, oltar i sve što se u njoj nalazi.

Na početku Misnog slavlja nadbiskup Vukšić obavio je obred blagoslova te poškropio zidove i unutrašnjost nove crkve.

Nakon naviještene Božje riječi nadbiskup Tomo je u prigodnoj propovijedi kazao da Crkva vjernicima, osim naviještanja poruke riječi Božje, svakodnevno pred oči stavlja primjere onih koji su uspjeli svetost ostvariti u svome životu i koje je Crkva na najslužbeniji način priznala i predložila ih vjernicima kao primjere za nasljedovanje.

„U tom svom uspinjanju prema nebesima, draga braćo i sestre, danas smo okupljeni oko primjera svetosti svetog Ante iz Padove koji nam poručuje da se svetost sastoji prije svega u naviještanju riječi Božje, s jedne strane, i s druge strane, u svjedočenju vlastitim životom za sadržaj riječi Božje koji se naviješta. Svi ti sveci jesu stavljeni nama na našim životnim putovima kao znakovi pored puta da bismo znali, ne samo ići za njihovim primjerima, nego da bismo, kad smo eventualno u napasti skrenuti s pravog puta, iščitavajući te znakove pored puta, uvijek znali nanovo pronaći pravi put ako smo s njega skrenuli“, rekao je nadbiskup Vukšić.

Podsjetivši da su se prije Svete mise uspinjali prema hramu i liku svetog Ante na brežuljku, nadbiskup Tomo je kazao da taj hod na svoj način oslikava životno uspinjanje prema nebesima i prema svetosti.

„Na tom putu su nam znakovi pored puta primjeri svetaca koji nam služe prije svega da uvijek ostanemo na pravome putu, ali isto tako služe kao primjeri i uzori ispravnoga ponašanja na tome putu. Oni upozoravaju kad treba ubrzavati, kad treba usporavati, kad treba jednom, a kad drugom stranom životnoga puta voziti, otprilike onako kao znakovi pored naših cesta. Mudar čovjek se služi informacijama onih znakova i usklađuje vlastito putovanje prema propisima koje su mudri ljudi postavili kao upozorenje. Mudar vjernik i mudar kršćanin također na svom životnom putu vozi tako da iščitava znakove koje mu je dragi Bog, po primjerima svojih svetaca i po crkvenom kalendaru, postavio na njegovom vjerničkom životnom putu. Stoga molimo zagovor svetoga Ante, sveca koji jest hram Duha Božjega, da nam svojim zagovorom isprosi Božji blagoslov kako bismo uvijek, ovdje ili na bilo kojem drugom mjestu, mogli ne samo biti slušatelji i slavitelji riječi Božja i tajna Božjih nego da bismo svojom prisutnošću i sudjelovanjem stvarno usvojili riječ Božju kao svoj plan i svoj program i da bismo svoje sudjelovanje u svetim tajnama pretvorili u svoje životno djelovanje i prenosili ih iz hramova u kojima sudjelujemo s ovakvih mjesta na sve svoje životne puta“, kazao ej nadbiskup Tomo.

„Neka sveti Ante, kojega na osobit način častimo kao izvrsnoga Isusovog propovjednika i kao svjedoka Božje svetosti, svojim zagovorom prati kako bismo uvijek, slušajući riječ Božju, mogli i željeli biti uvijek njezini glasnici i pronositelji ovome svijetu kako je to Isus zaželio i kako bismo, kao slavitelji i sudjelovatelji u slavljima Isusovih sakramenata, mogli biti prije svega oni koji vrlo rado usvajaju tu svetost da bi je također mogli pronositi i svjedočiti drugima. Neka sveti Ante, kojega su generacije na ovome mjestu slavile prije nas i kojega će također, ako Bog da, generacije poslije nas slaviti svojim zagovorom isprosi Božji blagoslov svima koji se ovdje okupljaju. A onima koji se ovdje okupljali, a otišli s ovoga svijeta neka svojim zagovorom isprosi Božje milosrđe i Božji blagoslov za svu našu pokojnu braću i sestre kojima neka Dragi Bog, kad se pojave pred njegovim licem kaže – Dođi, slugo i službenica vjerna; u malome si bio vjeran, primit ćeš nagradu nebesku. Neka Dragi Bog svima nama bude blagoslov prije svega u našoj najiskrenijoj želji da nastavimo dobra dijela koja smo do sada vršili i u trajnoj želji da uvijek popravljamo ono što do sada nije bilo u redu odnosno kako bismo svoje živote uskladili s primjerima svetaca na svom putu obraćenja i posvećenja“, poručio je nadbiskup Vukšić na kraju svoje propovijedi.

Na kraju Svete mise župnik fra Josip je darovao nadbiskupu Vukšiću sliku sv. Ante Padovanskog koju su donijela dvojica mladića u narodnim nošnjama.

Na raspolaganju za sakrament ispovijedi prije i tijekom Svete mise te za podjelu svete pričesti bili su franjevci iz Fojnice fra Božo Šrtkalj i fra Pavo Vujica zajedno s domaćim župnim vikarima fra Matom Topićem i fra Zvonimirom Batistom.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor uz glazbenu pratnju s. Renate Lizatović, članice Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje čija zajednica živi i djeluju u župi Uskoplje.

Izvor: KTA
Objavljeno: 13.lipnja 2023.

Program

19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Klanjanje križu/fra Velimir Barka
21:00 Krunica (slavna otajstva) - molitvena večer hrvatske dijaspore
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti radio Vatikana/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan/ Dražen Janko/ R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Upoznaj Isusa i živi s Njim/p.Mato Anić/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu