icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 16. lipnja 2023. katedralna župa u Sarajevu proslavila je svoj patron. Središnje Euharistijsko slavlje u sarajevskoj prvostolnici predvodio je ilijaški župnik vlč. Ilija Marković, profesor na KBF-u u Sarajevu

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src071ebca3744651e901459c8e42268972_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1686915402.jpeg

Foto: KTA

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 16. lipnja 2023. katedralna župa u Sarajevu proslavila je svoj patron. Središnje Euharistijsko slavlje u sarajevskoj prvostolnici predvodio je ilijaški župnik vlč. Ilija Marković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, uz koncelebraciju 28 svećenika. Na Misi su sudjelovale i brojne redovnice raznih družbi, bogoslovi i drugi vjernici, piše Katolička tiskovna agencija.

Katedralni župnik i profesor KBF-a u Sarajevu vlč. Oliver Jurišić zahvalio je kolegi profesoru Markoviću za predvođenje Misnog slavlja. Riječi zahvale uputio je i subraći svećenicima te župljanima koji su na bilo koji način pomogli ili sudjelovali u danima pripreme za ovu proslavu.

U prigodnoj propovijedi vlč. Marković kazao je da je svetkovina Presvetog Srca Isusova ujedno „svetkovina Božje ljubavi i Božjega milosrđa koju Bog iz dana u dan neumorno iskazuje čovjeku i pokazuje mu svoju blizinu“. Dodao je da ova svetkovina, kao i liturgijska čitanja toga dana, „dozivaju u vjerničku pamet i srce novu sliku o Bogu u odnosu na onu koja je prikazana u Starom zavjetu“, o čemu, kako je podsjetio, svjedoče zgode iz Isusova života – brojni susreti s ljudima, susreti s onima koje poziva u učeništvo, susreti sa siromasima, bolesnima, grešnima, odbačenima i zaboravljenima – zabilježeni perom svetih evanđelista.

 

456t7zuhijklčć.jpg

 

Profesor Ilija podsjetio je na riječi sv. pape Ivana Pavla II. da na ovu svetkovinu Crkva slavi sintezu svih otajstava vjere te potaknuo na razmišljanje o „Božjoj ljubavi koja je postala vidljiva, konkretna u osobi Isusa Krista“, o čemu piše sv. Ivan u pročitanom evanđelju. Istaknuo je da se izvor pobožnosti Srcu Isusovu nalazi u srednjem vijeku kada su duhovni pisci, poput sv. Bernarda, sv. Franciske Rimske i sv. Bonaventure, posebno širili pobožnost prema Isusovoj muci. Kazao je da su glavni poticaj za nastajanje ove svetkovine bila Isusova ukazanja francuskoj redovnici Mariji Margareti Alacoque u 17. stoljeću od koje je, za vrijeme jedne tijelovske osmine, davne 1675. godine, „Isus tražio da svi ljudi javnim molitvama i pobožnostima štuju njegovo Presveto Srce, ranjeno ljubavlju prema nama, i pružaju zadovoljštinu za uvrede koje mu se nanose“. Podsjetio je da je kasnije, nakon širenja ove pobožnosti, papa Pio IX. odredio i uveo blagdan Srca Isusova da se slavi trećeg petka nakon svetkovine Duhova.

89ikllllllkk.jpg

 

Osvrćući se na pročitano evanđelje po Mateju, u kojem Isus poziva umorne i opterećene da dođu k njemu da ih odmori, propovjednik je potaknuo nazočne da promisle, koliko danas nose opterećenja u svom srcu i koliko znaju biti umorni, „nekada čak i od života“. „I zato Isus poziva: 'dođite k meni'. On predlaže sebe kao primjer da učimo od njega, iz njegova 'krotka i ponizna srca'. Biti krotak, živjeti ljubav, istinu, dobrotu u današnjem svijetu u kojem ima dosta hladnoće, laži i svega onoga lošega često čovjeka umara i opterećuje. Čovjek želi odustati od borbe za dobro, za ljubav. I zato Isus poziva, 'dođi k meni kad se osjetiš umornim i opterećenim, odmori na mom krotkom i poniznom srcu, osnaži se!'“, naglasio je vlč. Marković.

 

21qweaddaaaaaaaa.jpg

 

Vlč. Ilija je potom u propovijedi rekao da Božju ljubav najbliže sebi mogu predstaviti uspoređujući je s onom roditeljskom te dodao da je i ona, ipak, samo „kap u moru dobrote Božjega milosrđa i ljubavi kojim nema kraja“. Podijelio je s nazočnima zgodu prema kojoj je jedan mladić, nakon što je prestao kontaktirati sa svojom majkom jer je se sramio, godinama nakon što je umrla došao u posjed pisma koje mu je ostavila, a iz kojeg je saznao da mu je u svojoj ljubavi dala i dio svoga tijela kako bi, nakon jedne nesreće koju je pretrpio rano u djetinjstvu, imao sretniji život.

 

wsffsfsfs.jpg

 

„Krist dolazi danas k nama sa svojim 'otvorenim i ranjenim srcem'. Ako išta postoji što Boga boli to je upravo odbijanje, ono odbijanje koje je doživjela ova majka, zatvoreno ljudsko srce, srce koje ne prihvaća ljubav – donosi bol“, kazao je vlč. Marković ističući da ova priča pobliže oslikava „tajnu i veličinu Božje ljubavi“ jer ova majka koja, unatoč odbijanjima ljubavi svoga sina, nikad nije odustala od njega.

 

9opšpšppp.jpg

 

„Čovjek trećeg tisućljeća treba Srce Kristovo da bi spoznao Boga i samoga sebe. Samo iz Isusova Srca čovjekovo srce uči upoznavati pravi i jedini smisao kršćanskog života, uči razumjeti vrijednost življenja, čuva se od izopačenosti ljudskog srca te sjedinjuje sinovsku ljubav prema Bogu s ljubavlju prema braći ljudima. I zato danas, na ovu svetkovinu, vapimo i mi s vjerom i povjerenjem božanskom Srcu za nas same, za naše obitelji, za našu mjesnu Crkvu i domovinu: Isuse, blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome!“, kazao je vlč. Marković na kraju svoje propovijedi.

teterrdgd43.jpg

89uijokll.jpg

 

Na kraju Svete mise vlč. Marković i župnik Jurišić predvodili su pobožnost pred kipom Presvetog Srca Isusova.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor katedralne župe pod ravnanjem milosrdnice s. Petronile Kovačević.

Izvor: KTA
Objavljeno: 16.lipnja 2023.

 

Program

00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (radosna)
01:00 Emisija: S Kristom nositi križ/Ivica Pavlović/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Klanjanje križu/fra Velimir Bavrka/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu