icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

I ove je godine u jajačkom kraju tradicionalno, 29. lipnja proslavljena svetkovina Sv. Petra i Pavla u filijalnoj podmilačkoj crkvi na Bešpelju.

bes4.jpg

Izvor: Bare Pršlja / Nedjelja

I ove je godine u jajačkom kraju tradicionalno, 29. lipnja proslavljena svetkovina Sv. Petra i Pavla u filijalnoj podmilačkoj crkvi na Bešpelju, piše portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Misno slavlje uz podmilačkog župnog vikara fra Nikicu Vujicu, predvodio je domaći sin sa Seoca, gvardijan samostana Gospe od Pojišana u Splitu fra Žarko Lučić, OFM Cap.

U posve obnovljenoj, lijepo uređenoj i prepunoj bešpeljskoj crkvi, i mnogobrojni su vjernici ovoga kraja, kao i većina još uvijek raseljenih Bešpeljana, došli proslaviti patron svoje filijalne crkve i zaštitnike ovog planinskog kraja.

 

bes12.jpg

 

Fra Žarko je u propovijedi govorio o životu ovih velikih svetačkih likova. „Sveti Petar se ni u čemu nije razlikovao od nas ovdje, posebno muških. On je bio ribar i teško je radio. I zamislite svaki Božji dan ići ujutro na more ribariti i tako prehranjivati svoju obitelj. Iako mu je bilo teško, morao je ribariti, biti strpljiv i žrtvovati se za svoju obitelj. Isus je prepoznao u njemu njegovu žrtvu, njegovo trpljenje. Pozvao ga da bude ribar ljudi. Odabire ga. Petar je tako fino ispovjedio vjeru u Isusa. Jednom je htio ići i u smrt za Isusa, a Isus mu kaže da će ga brzo zatajiti. S druge strane imamo i Sv. Pavla, koji govori da je preko svake mjere progonio kršćane, potpuno uvjeren da čini pravu stvar. Tako je bio sve do obraćenja pred Damaskom (…) Što bi mi mogli od njih naučiti? Čovjek treba u svom trpljenju, u svom teškom životu biti ustrajan. Koliko god bilo teško. Život je uvijek težak. Crkva je rasla upravo na poteškoćama, na trpljenju i patnjama prvih kršćana. Svi smo mi na neki način plod trpljenja i ustrajnosti Svetih Petra i Pavla, ali i drugih mučenika i svetaca. Ako se i mi danas mučimo i trpimo, strpljivo radimo i budemo ustrajni u vjeri u Boga, onda smo sigurni da je to zalog za budućnost. Zato čovjek nikad ne smije odustati, nego biti ustrajan. Bog zna kroz patnju, trpljenje pa čak i kroz grijeh dovesti čovjeka dotle da provre u njemu ona bujica kajanja i ljubavi prema Bogu, kao što je to bio kod Sv. Petra i Pavla“, kazao je među ostalim propovjednik, koji je propovijed zaključio riječima Sv. Leopolda Bogdana Mandića: „'Nijedan čovjek nije toliko od blata, a da Bog u njemu ne bi mogao naći bar zrnce zlata'. I što je sad vrijednije, ono puno od blata ili zrnce zlata? Pa naravno, svaki normalan čovjek zna da blato ništa ne vrijedi, ali ovo zrnce zlata će sačuvati. Tako će i Bog sačuvati u nama sve ono naše dobro, kojega sasvim sigurno ima.“

 

bes2.jpg

 

 

Na kraju svete mise fra Nikica je zahvalio fra Žarku, vjernicima, posebno Ruži Klarić i pjevačima, čitačima, ministrantima i prakaraturima, koji su pomogli u organizaciji ovog misnog slavlja.

Radost ovoga dana nastavila se izvornom pjesmom i kolom, koje se već stoljećima igra u ovom kraju, kao i u kućama dobrih domaćina, koji su po starom običaju pozvali svoje prijatelje, kumove i rodbinu na ručak i zajedničko druženje.

Izvor: nedjelja.ba
Objavljeno: 30.lipnja 2023.

Program

09:00 Krunica - nakana (za domovinu Bosnu i Hercegovinu)
09:25 Emisija: Papa s nama
10:30 Emisija: KKC/p.Mato Anić
11:20 Kontakt emisija: Kava s Radio Marijom/p.Mato Anić
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije sv.Josipa, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:45 Komentar dnevnog evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Bog te ljubi/Dalibor Jozić
14:30 Informativne minute RM

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu