icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Nakon radnog dijela 3. srpnja, misionari Crkve u Hrvata i ostali sudionici susreta, sudjelovali su na svečanoj proslavi Sv. Tome apostola – zaštitnika grada Pule i Pulske biskupije, u katedrali Uznesenja BDM-a.

ikkkkk

Sv. misu predvodio je biskup krčki, predsjednik Vijeća za misije HBK-a mons. Ivica Petanjak, u koncelebraciji porečkog i pulskog biskupa mons. Ivana Štironje, domaćeg biskupa u miru mons. Ivana Milovana, nacionalnog ravnatelja PMD-a BiH mons. Luke Tunjića, te ostalih okupljenih više od 60 svećenika među kojima su bili misionari i dijecezanski ravnatelji PMD-a iz Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Prije početka sv. mise, katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj, uputio je srdačnu dobrodošlicu okupljenima, a među brojnim vjernicima bili su i predstavnici društvenog i političkog života, te predstavnici Hrvatske ratne mornarice, policije, vatrogasaca. Poimenice je pozdrave uputio okupljenim misionarima, izrazivši radost zbog njihova dolaska.

Poslije svečanog procesijskog ulaska u velebnu pulsku katedralu koju posebno resi i daje joj dozu mističnosti „lebdeće“ raspelo, biskup Štironja se također pridružio riječima pozdrava i dobrodošlice, te vjernicima grada Pule i Pulske biskupije čestitao blagdan Sv. Tome.

Nakon dvojezičnih svetopisamskih čitanja na talijanskom i hrvatskom jeziku i naviještenoga Evanđelja, krčki je biskup na početku propovijedi kazao kako će uz njega, tijekom ove homilije, nešto reći i dvoje misionara, jer je to jedinstvena prilika.

„Evanđelje koje smo čuli – nije nepoznato. Čitamo ga svake godine u vazmeno vrijeme i pitamo se – što je to spriječilo Tomu apostola da ne bude s ostalima kad je Isus uskrsnuo i došao među svoje učenike?! (...) Kako god bilo, kada su mu ovi prenijeli svoje iskustvo da su vidjeli Uskrsnuloga, on je rekao 'neću vjerovati dok se sam ne uvjerim'. Zašto je Toma sebe proglasio ateistom?! Je li to bilo njegovo čvrsto uvjerenje ili ga je to kopkalo pa si je govorio 'koja sam ja budala, što me je to spriječilo, koji je to posao bio važniji od svega drugoga da nisam bio zajedno sa svojima. To bismo mi voljeli znati – ali ne znamo. Činjenica je da je on rekao 'dok ja ne stavim svoje ruke i ne provjerim mjesto Isusovih ožiljaka od čavala i križa, neću vjerovati'. I nakon osam dana Isus dolazi ponovno, isti pozdrav – mir vama, i interesantno: kao da drugi apostoli ni ne postoje, Isus se direktno obraća Tomi i poziva ga neka se uvjeri, neka provjeri je li to Isus Nazarećanin, koji je bio razapet, a koji je sada uskrsnuo. I čak i neki crkveni oci govore – i Toma je dotaknuo i povjerovao. Nije istina, bar to Evanđelje ne kaže. Evanđelje nigdje ne kaže da je Toma dotaknuo, nego kad je čuo Isusov glas, rekao je: 'Gospodin moj, i Bog moj'. U cijelom Svetom pismu ne postoji svečanija izjava u vjerovanje u uskrsnuloga Gospodina, od ove Tome apostola“, kazao je, među ostalim biskup Petanjak. On je zatim za ambon pozvao najprije p. Milana Knezovića, verbita, misionara u Brazilu da predstavi misionarski poziv, a potom i s. Mariju Luciju Vincek, karmelićanku, misionarku u Nigeriji.

Na kraju svete mise, prvi je put, u povijesti Pule, uslijedila svečana procesija s kipom Sv. Tome, ulicama starogradske jezgre.

Brojnu procesijsku povorku uz križ, kadionicu i svijeće, činili su i nosači zastava župa koje su uveličale ovu proslavu, ministranti, Istrijani u svojim narodnim nošnjama, policajci, vatrogasci, mornari, predstavnici javnog života, misionarke i ostale nazočne redovnice, misionari i drugi koncelebranti te trojica biskupa i svečano odjeveni neumorni nosači kipa Sv. Tome koji su se smjenjivali tijekom procesije, a koje je pratio veliki broj vjernika pjevajući liturgijske pjesme.

Ovu gradsku rutu sudionici procesije prošli su za oko pola sata, a gdje god su se pojavili izazvali su oduševljenje prolaznika, turista, gosta brojnih restorana i ostalih znatiželjnika.

 

Donosi: KT

Objavljeno: 4. srpnja 2023

 

Program

11:50 Podnevne molitve: Litanije sv.Josipa, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:45 Komentar dnevnog evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Bog te ljubi/Dalibor Jozić
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života crkve /HKR
16:15 Krunica sv. Josipu

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu