icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Prvi radni tjedan XVI. redovitog vrhovnog kapitula, koji se pod geslom „Osluškujući Duha svetoga hodimo zajedno u novosti života“ održava od 2. do 26. srpnja u srcu franjevačke obitelji – Asizu, obilježen je izlaganjima, radom u plenumu i u skupinama

kjkljjjk

Prvi radni tjedan XVI. redovitog vrhovnog kapitula, koji se pod geslom „Osluškujući Duha svetoga hodimo zajedno u novosti života“ održava od 2. do 26. srpnja 2023. godine u srcu franjevačke obitelji – Asizu, obilježen je izlaganjima, radom u plenumu i u skupinama, objavljeno je na mrežnoj stranici ŠSF Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Kapitularke su kroz tri predavanja fra Simonea Ceccobaoa, OFM, utemeljenima na brojnim tekstovima iz franjevačkih izvora, promišljale Franjin način osluškivanja Duha, izgradnje zajedništva i otvorenosti novosti života, kako bi u tim poticajima mogle pronaći smjernice za planiranje preustroja Družbe u narednom šestogodištu.

Posebne smjernice za što konkretnije planiranje ponudile su provincijske predstojnice kroz izvješća o životu provincija. Prema unaprijed zadanim točkama, kroz pojedinačna izlaganja predstavljene su: Mariborska provincija Bezgrješnog začeća, Splitska provincija Presvetog Srca Isusova, Argentinsko-urugvajska provincija Svetoga Josipa, Paragvajska provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije, Rimska regija, Mostarska provincija Svete Obitelji, Bosansko-hrvatska provincija Prečistog Srca Marijina i Lemontska provincija Svetoga Franje Asiškoga.

Prije izlaganja provincijskih predstojnica uvodnu je riječ sestrama uputila s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica. Pojasnila je da je motiv ovakvog načina predstavljanja želja za boljim međusobnim poznavanjem provincija i produbljivanjem zajedništva u suodgovornosti jer „jedna smo velika, živa, raznolika obitelj po kojoj je Bog izvodio i izvodi čudesna djela; uz to imamo i poteškoće koje su nam zajedničke. Dijeleći radosti, teškoće i nade pozvane smo zajedno osluškivati i slijediti poticaje Duha u onome što je dobro, Bogu milo, savršeno (usp. Rim 12,2)“, kazala je.

Osim izlaganja provincijskih predstojnica, uvid u stvarnost Družbe za razdoblje od 2017. do 2023. godine dale su i sestre iz Vrhovne uprave. Vrhovna predstojnica s. Klara iznijela je sveobuhvatno i detaljno Izvješće o stanju Družbe, vrhovna ekonoma s. Gregoria Susnik dala je uvid u ekonomsko stanje, dok je s. Samuela Klaić, vrhovna tajnica, upoznala sestre sa statističkim podacima.

Na temelju izvješća i sadašnje perspektive, kapitularke su razlučivale pred kojim se izazovima Družba nalazi, nastojeći prospektivno promišljati, planirati što je potrebno činiti za zajedničku budućnost. Prepoznajući i vrednujući ono što je dobro u zajednicama, otvoreno se ukazalo i na nesavršenosti, manjkavosti koje su izazov. Rad u skupinama iznjedrio je sestrinsko zajedništvo kao najveći izazov i vrednotu koju treba čuvati, njegovati, iznova staviti u središte. „Redovničko zajedništvo temeljni je, prvi apostolat iz kojega proizlaze sve apostolske djelatnosti. U zajedništvu je svjedočka snaga redovničkoga života i ključ plodnosti apostolskoga života“, istaknuto je, između ostaloga. Uz temu zajedništva, kao okosnice trajnoga odgoja, poseban je naglasak stavljen i na početni odgoj i to pod vidom boljeg međuprovincijskog povezivanja.

O važnosti odgoja za ispravno vrednovanje i upravljanje dobrima u izlaganju Ekonomija u službi karizme i poslanja govorila je s. Annunziata Remossi, OMVF. Kao pročelnica Ureda za redovitu upravu i apostolat Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života predavačica je navela i pojasnila, iscrpno i primjereno, šest kriterija za dobro ekonomsko upravljanje: evanđelje, karizma, siromaštvo, crkvenost, održivost i podnošenje računa. S. Annunziata je sudionicama posvijestila važnost ekonomije kao sredstva misijskog djelovanja Crkve „koja treba biti evanđeoska, ekonomija dijeljenja i zajedništva, ekonomija s ljudskim licem“, te istaknula potrebu formacije za ekonomsku dimenziju kojoj „valja posvetiti pozornost i dati mjesto u trajnom odgoju svih članica Družbe“.

Kao predah između dva radna tjedna, većina je kapitularki slobodno nedjeljno poslijepodne, 9. srpnja provela hodočasnički, u franjevačkim mjestima i crkvama koje čuvaju živi spomen na Asiškoga siromaška, koji je „i bez posebnih studija i smjernica znao djelotvorno osluškivati Duha Božjega, zauzeto živjeti bratstvo sa svim stvorenjima, stvarati novu i privlačnu karizmu temeljenu na vjernom obdržavanju evanđelja, nasljedovanju Krista“.

 

Donosi: kta

Objavljen0: 12. srpnja 2023

Program

18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:30 Emisija: Uvijek nedjeljom/ Ivica Ursić
21:00 Sveta Krunica (radosna otajstva)
22:30 Božasnki časosolov - Povečerje
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
23:05 Emisija: Isusu po Mariji/Totus tuus/R
00:00 Kraljice neba + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:15 Sveta Krunica (slavna)
01:00 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu