icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Od 30. srpnja do 5. kolovoza selo Kornica u župi Čardak kod Modriče, bilo je mjesto susreta mladih koji su se okupili iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine te doživjeli posebno i inspirativno putovanje mira na kampu mira Friedensgrund BiH.

 phpThumb_cache_nedjelja.ba__src123c66913de5f06c388fcbed8343b834_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1691406841.jpeg

Foto: Nedjelja

Kamp u organizaciji Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. okupio je mlade katolike i pravoslavce iz različitih dijelova BiH – od Kiseljaka, Gromiljaka i Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Rogatice do Domaljevca – pružio je nezaboravno iskustvo kroz spoj zabave, učenja i međusobne suradnje, piše portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Uz volontere iz Francuske i Njemačke
Sedmodnevno „putovanje“ započelo je 30. srpnja u poslijepodnevnim satima, kada su sudionici iz raznih dijelova zemlje stigli u Kornicu, spremni za niz aktivnosti koje su ih pratile tjedan dana.

Prva točka bila je predstavljanje voditelja, vršnjačkih edukatora te volontera iz Francuske, Njemačke i volontera iz Taizéa.

Sudionike su pozdravili koordinatorica kampa Žaklina Brnadić ipastoralni suradnik NCM-a vlč. Ljubo Zadrić, te je tako postavljen temelj za zajedničko iskustvo i međusobno razumijevanje koje je pratilo cijeli kamp.

Susreti radosti
Tijekom kampa, mladi su posjetili različite lokalne institucije i zajednice, uključujući Centar za edukaciju i rehabilitaciju Kuća nade u Odžaku te Dom za starije i nemoćne Majka Terezija u Tramošnici. Ovi susreti u ustanovama koje pružaju skrb različitim skupinama ljudi doprinijeli su stvaranju svijesti o važnosti inkluzije i brige za one koji trebaju podršku, posebno za starije i nemoćne osobe koje su često zanemarene.

U Kući nade mladi su se družili s osobama s poteškoćama u razvoju, izrađivali čestitke jedni drugima, igrali se i plesali. Susret je bio ispunjen solidarnošću i poštovanjem. Mladi su također posjetili i jednu obitelj u Kornici te su uz druženje i razgovor otkrili ponešto o prošlosti ovog kraja i života u njemu.

Uz to, također su i istraživali bogatu povijest regije kroz posjet samostanskom muzeju Vrata Bosne u Tolisi. Izložbe arheoloških artefakata, umjetničkih djela i etnografskih predmeta pružile su sudionicima uvid u značajne događaje i tradiciju ovog područja, potičući ih na razumijevanje i poštovanje raznolikosti svoje zemlje.

Povezivanje kroz umjetnost
No, kamp nije bio samo obilazak i edukacija. Kulturni i umjetnički sadržaji, poput radionica koje je vodio akademski kipar i likovni pedagog Antonio Džolan, ohrabrili su mlade da istraže i izraze svoju kreativnost kroz likovne umjetnosti. Kroz ove radionice sudionici su otkrivali svoje skrivene talente i razvijali nove vještine, stvarajući mostove među sobom i prepoznajući snagu umjetnosti u povezivanju ljudi.

Duhovna dimenzija bila je središnji dio kampa, s trenucima tišine, molitvom u duhu Taizéa i posebnim nagovorima koje je predvodio vlč. Zadrić. Ti trenuci potaknuli su mlade da se povežu sa sobom te promisle o važnim pitanjima u svom životu, učeći kako se različiti duhovni pristupi i vjerovanja mogu nadopunjavati i oplemenjivati.

Sudionici kampa također su posjetili i pravoslavnu crkvu Pokrov Presvete Bogorodice, te nazočili liturgiji i imali priliku susresti se s pravoslavnim svećenikom. Ovaj posjet označio je važan korak u jačanju međureligijskog razumijevanja i dijaloga među mladima različitih vjeroispovijesti.

Mladi su prezentirali svoj rad i aktivnosti na Friedengrundu, te su dijelili svoje vrijedne lekcije o suživotu i toleranciji.

VolontiRaj
Tijekom sedam dana kampa, sudionici su se također angažirali u volonterskim akcijama, pokazujući predanost zajednici i služenju drugima. Ove akcije označile su duboko osjećanje solidarnosti i odgovornosti prema potrebama zajednice, naglašavajući da samo zajedničkim djelovanjem mogu ostvariti pozitivne promjene u svojim lokalnim okruženjima.

Kamp je obilježen kreativnim scenskim prikazima koje su mladi pripremili za goste koji su došli na roštilj. Smijeh, glazba i izvedbe razveseljavali su sve prisutne, dodatno povezujući sudionike i stvarajući snažne veze među njima.

Posljednji dan kampa bio je obilježen evaluacijom i oproštajem. Mladi su imali priliku izraziti svoje iskustvo i dojmove te podijeliti zahvalnost za nezaboravan tjedan proveden u društvu novih prijatelja. Njihovi razgovori odrazili su snažne veze i razumijevanje koje su stvorili tijekom ovog „putovanja mira“.

S ponosom i zahvalnošću u srcima, sudionici su se razišli s obećanjem da će ovo iskustvo mira, razumijevanja i međusobnog poštovanja nositi sa sobom u svojim životima i širiti ga u svojim zajednicama.

Prema svemu viđenomu Friedensgrund BiH je ostvario svoj cilj, ističući važnost razumijevanja, tolerancije i dijaloga među mladima različitih vjeroispovijesti i kulturnih pozadina. Također, je potvrdio snagu dijaloga i zajedništva te je postao svijetla točka inspiracije i nade u izgradnji bolje budućnosti za mlade i njihove zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Žaklina Brnadić/Nedjelja
Objavljeno: 07.kolovoza 2023.

Program

02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Venite adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa: župa Svih Svetih, Livno
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu