icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza 2023. zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Nadbiskup_Kutleša_predslavio_proslavu_svetkovine_Velike_Gospe_u_Mariji_Bistrici2023_1.jpg

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

 

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza 2023. zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, izvijestili su iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

 

Nadbiskup_Kutleša_predslavio_proslavu_svetkovine_Velike_Gospe_u_Mariji_Bistrici2023_2.jpg


Na početku slavlja Nadbiskupa, braću svećenike, okupljene vjernike i hodočasnike pozdravio je rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević.

Na početku svoje homilije nadbiskup Kutleša istaknuo je kako je Marija "majka u čijem se krilu začela ljudska narav, koja je od prvoga trena svoga postojanja bila sjedinjena s božanskom, zato s pravom ispovijedamo da je Marija Majka Božja, majka Vječne Riječi, Bogorodica, majka pravoga Boga i pravoga čovjeka."

"Između Marije i njezina uznesenja na nebo stajalo je životno poslanje – taj prekrasni Božji dar", rekao je nadbiskup i nadodao da je "isto i sa svakim od nas. Između nas i nebeske slave stoji ispunjenje naše životne misije i naš životni put isprepleten odlukama i životnim koracima. Svaki naš životni odabir, veći ili manji, zapravo je sudbonosni trenutak u kojemu se odlučujemo za Boga ili protiv Boga, činimo korak bliže Nebu ili se udaljujemo od Njega."

 

Nadbiskup_Kutleša_predslavio_proslavu_svetkovine_Velike_Gospe_u_Mariji_Bistrici2023_9.jpg

 

Istaknuvši kako je Marija "žena koja ljubi svoju osobnu i nacionalnu povijest ukorijenjenu u Bogu" nadbiskup je rekao da "čovjek bez korijena i prošlosti, bez osjećaja pripadnosti narodu i Crkvi, ne poznaje niti razumije samoga sebe. Pripadnost određenom narodu i zajednici Katoličke crkve ocrtava jasna pravila za život, formira savjesti i svijest pojedinaca, definira način i mentalitet života, rađa solidarnošću među ljudima i stvara osjećaj povezanosti. Zdrav osjećaj pripadnosti ne rađa bolesnim nacionalizmom u odnosu na narod ili pak vjerskim fanatizmom i zatvorenošću u odnosu na pripadnost Katoličkoj crkvi, već ponosom koji ne ponižava drugoga i drugačijega, ali voli i podupire svoje."

 

Homilija_velika_Gospa_nadbiskup_2023.jpg

 

 

Nadalje, mons. Kutleša naglasio je kako je Marija žena koja prihvaća svoju sadašnjost. "Ona sve prebire u svom srcu, razmatra o svim događajima svoga života, s Bogom i pred Bogom i to postaje Njezina molitva. Bol, tjeskobe i strahove svoga života nije zadržala za sebe i pretvorila ih u bolnu samoću i gorčinu. Sve je stavila pred Boga."

 

Nadbiskup_Kutleša_predslavio_proslavu_svetkovine_Velike_Gospe_u_Mariji_Bistrici2023_38.jpg


Marija je i "majka nade zagledana u budućnost", rekao je nadbiskup i nastavio kako ona "uči strpljivo nositi, ona nas uči prihvaćati čak i kad ne razumijemo zašto nešto mora biti baš tako. Uči nas čekati, pa i onda kada se sve čini besmislenim: Ona se uvijek uzda u Božje otajstvo; i onda kada se zlo svijeta čini većim od Boga. Ona je to naučila pod križem svoga vlastitog djeteta."

 

Nadbiskup_Kutleša_predslavio_proslavu_svetkovine_Velike_Gospe_u_Mariji_Bistrici2023_10.jpg

 

Na kraju svoje homilije nadbiskup je pozvao majke da čuvaju obiteljsku molitvu, molitvu Gospine krunice. "Vi, poput Marije i u najtežim trenucima znate svjedočiti nježnost i moralnu snagu. Za majčinstvo je potrebna poniznost i nježnost, a to je odlika jakih ljudi a ne slabića, onih žena koje su spremne prihvatiti i podnijeti žrtvu za drugoga."

 

Nadbiskup_Kutleša_predslavio_proslavu_svetkovine_Velike_Gospe_u_Mariji_Bistrici2023_4_1.jpg

"Crkva je majka. Crkvi je potreban majčinski duh, Marijin duh. Bog ga neprestano obnavlja; to čini kroz ljubav i žrtvu tolikih žena: redovnica, Bogu posvećenih žena, kršćanskih majki i djevojaka. Vaše nam je poslanje tako potrebno – vršite ga sveto. Majke su najjači protuotrov za naše individualističke i egoističke sklonosti, za naše zatvaranje i apatiju. Društvo bez majki bilo bi ne samo hladno društvo, nego i društvo koje je izgubilo srce, koje je izgubilo 'okus obitelji'. Društvo bez majki bilo bi društvo bez samilosti, društvo u kojem ima mjesta samo za računicu i spekulaciju", zaključio je nadbiskup Kutleša.

 

Nadbiskup_Kutleša_predslavio_proslavu_svetkovine_Velike_Gospe_u_Mariji_Bistrici2023_3.jpg

 

Svetu misu pjevanjem je animirao župni zbor Župe Uznesenja BDM iz Marije Bistrice u zajedništvu s Puhačkim orkestrom DVD-a Gornja Stubica.

Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

 

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 15.kolovoza 2023.

 

 

Program

08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv.Mihaela arkanđela, nakana - za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Na proputovanju života/ Ivana Knezović
11:20 Kontakt emisija: Kava s Radio Marijom/Ivana Knezović
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Presvetog Srca Isusova, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu