icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na uočnicu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u ponedjeljak, 14. kolovoza, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić slavio je Misu bdijenja na trgu ispred mostarske katedrale. 

WhatsApp-Slika-2023-08-16-u-13.33.49-1536x1023.jpg

Foto: Biskupija Mostar

 

Biskupa i sve nazočne na početku je pozdravio don Josip Galić, katedralni župnik i posebno zahvalio svim vjernicima koji su se tijekom devet dana okupljali na pobožnosti u čast Blaženoj Djevici Mariji, izvijestila je mrežna stranica biskupija-mostar.ba. Biskup Palić je na početku kazao kako se pored majke osjećamo lijepo i sigurno. I večeras smo okupljeni oko naše nebeske Majke Marije, kako bismo osjetili sigurnost i ljepotu njezine vjere i njezinog potpunog predanja Bogu, ali i njezine proslave u nebu. U svojoj homiliji biskup je podsjetio vjernike na riječi apostola Pavla da “vjera dolazi od slušanja” (Rim 10,17) i ustvrdio da čak i nevjera dolazi od slušanja. Kako vidimo i razumijemo svijet, kako tumačimo život, koje su nam vrijednosti važne i očekujemo li nešto veće od vidljivog i razumljivog svijeta ili ne, sve to ne dolazi samo od nas samih. Ono što nam drugi govore ostavlja svoje tragove i posljedice i u našem životu, naglasio je biskup Palić.

 

WhatsApp-Slika-2023-08-16-u-12.05.52.jpg

 

Uvodno je, također, biskup spomenuo kako se Crkva svake godine 14. kolovoza spominje mučeništva sv. Maksimilijana Kolbea, redovnika, koji je u bunkeru gladi u nacističkom logoru u Auschwitzu pokazao izvanredni čin ljubavi dajući svoj život umjesto svoga suzatvorenika. Govoreći o krizi kršćanstva u Europi i u mnogim drugim zemljama, u kojima su sve rašireniji koncepti života i stavovi drugačiji od onih iz Isusova Evanđelja, biskup Palić je ustvrdio da „nećemo imati dobar, human život ako ga ne vodi Duh Isusa Krista. Evanđelje ljubavi prema Bogu i prema svakom bližnjemu, kako nas je Isus Krist živio i poučio, jamac je jedinstva i mira. Maksimilijan Kolbe dao je svoj život za Kristovu poruku i poziva sve nas da činimo isto, barem da budemo spremni. Ako želimo Europu kao zajednicu različitih naroda, ali i kulturu koja je ujedinjena u solidarnosti, ljubavi, u poštovanju, toleranciji, dobronamjernosti i susretljivosti, onda moramo naviještati evanđelje kao što je to činio Maksimilijan Kolbe.“

 

WhatsApp-Slika-2023-08-16-u-12.04.51.jpg

 

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije dogma je katoličke vjere, pri čemu ispovijedamo da je Marija uznesena na nebo tijelom i dušom i da je sjedinjena s Bogom. Tumačeći bibilijska čitanja, biskup je naglasio kako je Kovčeg Saveza bio središnji simbol židovske religije, koje je sadržavao važne predmete za židovsku religiju, ali nijedan od tih predmeta nije bio Bog. U lauretanskim litanijama Mariju, između ostalog zazivamo „Škrinjo zavjetna“. Škrinja zavjetna, Kovčeg Novoga Saveza je Marija, Majka Božja. Kao što su Židovi štovali Zavjetni kovčeg, a da Kovčeg nikada nisu pomiješali sa samim Bogom, tako mi kršćani štujemo Mariju, a da je nikada nismo pomiješali s Bogom, rekao je biskup Palić. „Ispravan razlog za štovanje Marije nalazi se u današnjem Evanđelju u kojemu Isus naziva još blaženijima one koji slušaju Božju Riječ i čuvaju je. Isus kaže da je Marija blagoslovljena što je Majka Božja, ali ne samo zato što je dio njezina tijela postao tijelom Božjim, niti čak zbog posebnog odnosa između Isusa i Marije, koja ga je hranila na svojim grudima. Marija je blažena jer je čula Božju riječ preko anđela Gabrijela i spremno odgovorila na tu riječ, prihvativši Božji plan za svoj život“, kazao je biskup Palić.

 

WhatsApp-Slika-2023-08-16-u-12.06.08.jpg

 

Marija je pronašla put u nebo, a taj njezin put započeo je poslušnošću. Ako je želimo slijediti, moramo i mi početi na isti način. No, bit će nam lakše jer imamo prednost koja je njoj nedostajala: imamo majku na nebu čija je jedina želja dovesti nas do svoga Sina Isusa Krista, koji je jedini put do Oca. „Kamo sreće kad bismo više razumjeli i prihvaćali Riječ Božju. Onda bismo manje izgovarali svoje nepotrebne riječi, izbjegavali svoje glupe hirove kako bismo privukli ljude i umjesto toga usredotočili se na zdrav nauk i svet život“, zaključio je svoju homiliju biskup Palić zamolivši Marijin zagovor za cijelu Crkvu, a osobito za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju. Nakon euharistijskoga slavlja uslijedila je procesija s kipom Blažene Djevice Marije i blagoslov djece. Pjevanje na misi predvodio je katedralni zbor Marija pod ravnanjem mo. don Dragana Filipović, a u dijelu procesije sudjelovala je i Hrvatska glazba Mostar.

 

WhatsApp-Slika-2023-08-16-u-12.04.26-1.jpg

 

 

Na svetkovinu Uznesenja BDM biskup Petar Palić slavio je u prijepodnevnim satima euharistiju u župi Nevesinje. Na misi su uz biskupa Palića sudjelovali upravitelj župe don Stipe Gale, predstojnik Teološko-katehetskog instituta Mostar i župnik Kruševa don Marko Šutalo, župnik župe Ploče-Tepčići don Davor Berezovski i župnik župe sv. Tome iz Mostara don Damir Pažin. Na misi su sudjelovali i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, paroh prve nevesinjske parohije otac Mladen Čalija u pratnji đakona Dejana Ivanovića. Govoreći o značenju svetkovine Uznesenja Marijina, biskup Palić je u homiliji naglasio da nam Bog daje Mariju kao uzor za nasljedovanje u poslušnom slušanju njegove Riječi, kojim nas uči kako u ovome životu živjeti kao autentični vjernici i da zatim dosegnemo, nakon smrti, vječnu sreću. Govoreći o poruci čitanja knjige Otkrivenja, biskup je kazao da je žena koja predstavlja zajednicu krštenih, nas, Crkvu, s jedne strane slavna i pobjednička jer je u Mariji već jednom nogom u nebu, s druge strane je u mukama, porođajnim bolima, u neprestanoj borbi i mora se suočiti s iskušenjima koja i mi dobro poznajemo i koja su u svijetu možda i ozbiljnija od naših iskušenja. Ali Marija nas ne ostavlja same! I Marija je, iako besprijekorna i sačuvana od grijeha, dijelila naše patnje i još uvijek je uz nas poput Majke. I ona je išla za svojim Sinom do podnožja križa, vidjela ga je kako umire… Ali u isto vrijeme već je ušla u slavu Neba. Drugim riječima: ona nas razumije u kušnjama, ali unatoč tome što je ušla u nebesku slavu ne ostavlja nas same, ne napušta nas u životnim borbama i podupire nas svaki put kada smo poput žene iz Otkrivenja pozvani boriti se protiv zla, kazao je biskup Palić. Ako je perspektiva našeg života ona vječna, a to znači da nas Bog i Marija prate i u životnim kušnjama, ne možemo više biti mrzovoljni, žaliti se, prigovarati… Moramo biti Crkva koja vjeruje, koja se nada i koja ljubi! Moramo sve više postajati Crkva odnosno narod Božji koji s Marijom pjeva i nada se, nada se i pjeva… Pjeva i nada se ne zato što smo masa zabludjelih ili površnih ljudi, nego zato što znamo da s Marijom hodamo za Uskrslim Gospodinom koji nas čeka i hoda s nama čak i kad prolazimo trenutke tame ili patnje na putu prema vječnosti koja nas čeka, naglasio je biskup Palić.

 

WhatsApp-Slika-2023-08-16-u-12.03.34.jpg

 

Na kraju mise svim hodočasnicima koji su pristigli iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine i šire zahvalio je župni upravitelj don Stipe Gale. Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Nevesinje, prostorno kao jedna od najvećih župa u Hercegovini, pokriva više općina sjeveroistočne i Stare Hercegovine (Nevesinje, Kalinovik, Foča, Foča-FBiH/Ustikolina, Čajniče, Novo Goražde, dio općine Goražde s desne strane rijeke Drine, manji dio jugoistočnog dijela predratne općine Konjic – Vranješina, potom zapadni dio općine Rudo s lijeve strane rijeke Lima), k tomu nevesinjski župnici, od osnutka župe, imaju na pastoralnoj brizi i područje Gacka, župe Trebinje u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Gradnja crkve, prema projektu glasovitoga arhitekta Maximiliana Maxa Davida, započeta je 1901., a završena 1903. godine. U posljednjem ratu (1991.-1995.), točnije 1992. katolička crkva Uznesenja Marijina u Nevesinju srušena je do temelja. Međutim, na Veliku Gospu 2007. mostarsko-duvanjski biskup mons. dr. Ratko Perić blagoslovio je kamen temeljac za gradnju crkve, i to u onom obliku u kakvu je bila prije rušenja. Radovi na obnovi crkve dovršeni su 2017. godine, kada je na svetkovinu Velike Gospe biskup Ratko Perić posvetio oltar i blagoslovio ponovno izgrađenu crkvu. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013., na području župe stalno živi oko 150 katolika, raspoređenih od Nevesinja do Čajniča, premda je znatan broj i onih koji danas žive u drugim, obližnjim krajevima, ali redovito borave na svojim imanjima i u svojim kućama na području ove župe.

 

WhatsApp-Slika-2023-08-16-u-12.03.04.jpg

 

Istoga dana, 15. kolovoza, u večernjim satima biskup Petar Palić slavio je euharistiju u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Izvor: biskupija-mostar.ba
Objavljeno: 16.kolovoza 2023.

Program

12:00 Kraljice neba, Srednji čas, Posvetna RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:45 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović
14:00 Emisija: Kardinalova poruka obiteljima/Vinko kard.Puljić
14:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa/pjevana
15:30 Rubrika: Mala svjedočanstva/Milan Stančić
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (slavna) Krunica koju je na hrvatskom jeziku izmolio Sv. Ivan Pavao II.
17:00 Rubrika: Jezikoslovlje/Sanella Kozina/R
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetom

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu