icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Master program traje jednu godinu, a uspješnim završetkom stječe se akademski/stručni naziv magistar međureligijskih studija i izgradnje mira

phpThumb cache ktabkbih.net srcae18eb66830e21b1717217e2df629c75 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1661865362

Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, i Pravoslavni bogoslovski fakultet ”Sv. Vasilije Ostroški” u Foči, Univerziteta u Istočnom Sarajevu raspisali su Konkurs za upis na master studij Međureligijski studiji i izgradnja mirau školskoj 2023./2024., objavljeno je na mrežnoj stranici KBF-a Univerziteta u Sarajevu.

Master program traje jednu godinu, a uspješnim završetkom stječe se akademski/stručni naziv magistar međureligijskih studija i izgradnje mira.

Ukupan broj ECTS bodova koji student mora ostvariti u toku studija je 60. Predmeti su jednosemestralni. Obaveze studenata u pogledu pohađanja nastave obuhvaćaju najviše 30 sati predavanja i vježbi sedmično.

Interdisciplinaran karakter drugoga ciklusa studija sastoji se u tome što je zajednički master studij organiziran iz naučnih oblasti teologije i izgradnje mira. Aplikativni karakter master studija je osiguran na način da se teološka prizma komplementira uvođenjem akademske oblasti izgradnje mira u međureligijskom društvenom kontekstu.

Opći uvjeti upisa na zajednički master studij Međureligijski studiji i izgradnja mira

Pravo upisa na master studij imaju kandidati sa završenim odgovarajućim prvim ciklusom studija koji se vrednuje s najmanje 240 ECTS studijskih bodova, kao i diplomirani kandidati koji su završili studij po predbolonjskim nastavnim planovima i programima (4 godine). Pravo upisa također stječu studenti koji su završili petogodišnji integrirani studij (I i II ciklus) na Katoličkom bogoslovnom fakultetu od 300 ECTS bodova.
Fakulteti osiguravaju ravnopravnost svih prijavljenih i vrše klasifikaciju i odabir kandidata za upis na temelju sljedećih kriterija:

  • uspjeh u prethodnom obrazovanju,

  • vrsta završenog obrazovanja,

  • uspjeh na klasifikacijskom ili drugom ispitu,

  • intervju,

  • posebno znanje, vještine ili sposobnosti.

Strani državljani upisuju se na studij pod jednakim uvjetima kao i državljani BiH, ali se, u skladu sa odlukom nadležnoga državnog tijela ili visokih obrazovnih institucija, od njih može tražiti plaćanje dijela ili pune cijene studija.

Ishodi učenja

Uspješnim završetkom master programa Međureligijskih studija i izgradnje mira, studenti će steći sljedeće kompetencije:

  • Znanje i razumijevanje pravoslavnih, rimokatoličkih i islamskih temeljnih tekstova, dogmi i socijalnog učenja te njihove primjene unutar međureligijskog dijaloga i saradnje i razumijevanje prirode mira u učenju kršćanstva i islama;

  • sposobnost promišljanja o vlastitim motivima za izgradnju mira i stečene navike promišljenih praktičara;

  • uvid u pojedine aspekte teoloških učenja te njihove mirotvorne dimenzije;

  • detaljno znanje i razumijevanje teoretskih koncepata koji se odnose na teoriju i analizu konflikta, stratešku izgradnju mira i sposobnost da se na njih odgovori;

  • vještine dijaloga, medijacije i posredovanja u individualnim i grupnim konfliktima;

  • vještine liječenja traume i pomirenja;

  • sposobnost povezivanja znanja stečenog iz raznih srodnih oblasti kako bi se uspješno riješili složeni problemi;

  • sposobnost promišljenog angažiranja, korištenja religije i povjerenja.

Cijena studija i mogućnosti stipendiranja

Cijena studija iznosi 3.200,00 KM. Za najuspješnije kandidate bit će osigurane stipendije.

  1. Odluka o dodjeli stipendije za program temeljit će se na sljedećim kriterijima:

  • Visoka akademska postignuća, koja se dokazuju akademskim prijepisom i pismom preporuke profesora (detalji će biti naznačeni u pozivu za prijavu);
    • financijska potreba, koja se dokazuje dostavljenim financijskim informacijama (detalji će biti naznačeni u pozivu za prijavu);
    • prepoznati doprinos međureligijskom dijalogu i izgradnji mira;
    • dodatni kriteriji koje uspostavi Zajedničko vijeće (npr. prethodno stečeni akademski stupanj u određenoj oblasti).

  1. Dostupnost

  • Stipendije programa uvjetovane su Fondom za stipendije i dodjeljivat će se studentima kako bi im olakšale studij;
    • za program studija dodjeljivat će se stipendije do 50%
    • svi kandidati će obaviti intervju sa Komisijom za prijem studenata;

Organizacija studija

Nastava se u pravilu organizira u popodnevnim terminima poslije 16.00 h i vikendom u skladu s mogućnostima fakulteta, a s ciljem otvaranja master studija radnom dijelu populacije.

Upis studenata

Planiran je upis do 23 kandidata:

  • 10 na redovan studij čije troškove snose studenti;

  • 10 vanredan studij, i

  • 3 strani državljani.

Dokumenti potrebni za upis:

– Zahtjev za upis sa biografijom kandidata (u molbi navesti na koji se fakultet upisuje kao matični fakultet: Fakultet islamskih nauka, Katolički bogoslovni fakultet ili Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” Foča)
– Diploma i dodatak diplomi (za studente koji su završili bolonjski studij) o prethodno završenom studiju u Bosni i Hercegovini, odnosno priznata diploma za kandidate koji prethodni studij nisu završili u Bosni i Hercegovini (Napomena: studenti koji su završili prvi ciklus studija u BiH mogu do izdavanja diplome i dodatka diplomi predati uvjerenje o završenom studiju ukoliko se promocija i dodjela diploma vrši nakon završetka roka predviđenog za dostavljanje prijava za upis po ovom konkursu. Studenti koji su prethodno visokoškolsko obrazovanje stekli izvan BiH, a čiji su dokumenti u postupku priznavanja, mogu predati potvrdu kao dokaz da je priznavanje u toku),
– Originalna diploma o završenom prvom ciklusu studija;
– Izvod iz matične knjige rođenih;
– Uvjerenje o državljanstvu;

– Kopija lične karte (pasoš za strane državljane)
– Dvije fotografije (6cmx4cm).

Zajednički studij je organiziran na principu da aplikant bira fakultet koji je odgovoran za vođenje evidencije o studiju, završne kolegije, magistarski rad i ocjene. Svi studenti će pohađati iste kolegije zajedno.

Prijava kandidata neće se vršiti online nego se dokumenti trebaju predati lično ili šalju preporučenom poštom na jednu od sljedećih adresa:
Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu, Josipa Stadlera 5, 71 000 Sarajevo, s naznakom “Za konkurs za master studij Međureligijski studiji i izgradnja mira” (Kandidat u svojoj prijavi treba navesti koji fakultet bira kao matični)

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Ćemerlina 54, 71 000 Sarajevo, s naznakom “Za konkurs za master studij Međureligijski studiji i izgradnja mira” (Kandidat u svojoj prijavi treba navesti koji fakultet bira kao matični)

Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sv. Vasilije Ostroški” 9. Maja, 73 301 Foča s naznakom “Za konkurs za master studij Međureligijski studiji i izgradnja mira” (Kandidat u svojoj prijavi treba navesti koji fakultet bira kao matični)

Zahtjevi za upis mogu se podnijeti od 30. 8. 2023. do 30. 9. 2023.

O svim informacijama i postupku nakon zaprimanja dokumentacije te upisu kandidati će biti obaviješteni putem e-mail pošte koju treba naznačiti u zahtjevu za upis.

Kandidati koji budu primljeni, za upis u prvu godinu studija, pored već predanih dokumenata, podnose:
– upisni, semestralni list i ŠV-obrazac (preuzima se na fakultetu),
– upisnicu – indeks i
– podatke o zdravstvenom stanju – ljekarsko uvjerenje (za studente koji se upisuju na jedan od fakulteta Univerziteta u Sarajevu izdaje ga Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu)

Za sve pojedinosti u vezi s upisom možete se obratiti na e-mail adresu:

  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.: + 387 33 251 049; +387 33 533 516

Donosi: KTA

Objavljeno: 1. rujna 2023

 

Program

18:00 Misa - Katedrala Marije Majke Crkve, Mostar
18:50 Vijesti radio Vatikan
19:15 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
19:30 Emisija: Biti mala Marija/Ljilja Soldo
21:00 Gospina krunica
21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti radio Vatikan /R/
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Na proputovanju života/ Ivana Knezović/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu