icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Druga sjednica Povjerenstva za pastoral s obiteljima Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem predstojnika don Žarka Relote održana je u srijedu, 13. rujna u Salonu Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević'.

P1012183-2-1024x678fdfdffdggg.jpg

Foto: Ines Gbrić

Na početku susreta, članovima Povjerenstva prigodno se obratio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nadbiskup je istaknuo da je obitelj važna institucija i temelj društva i Crkve, osnovna stanica u razvoju pojedinca kojoj treba podrška sa svih razina. Obitelj kao zajednica predstavlja put spasenja i posvećivanja čovjeka i izložena je mnogim kušnjama i napastima, rekao je mons. Zgrablić, upozorivši: „obitelj je u krizi, ugrožena je i napadnuta sa svih strana“ što, nažalost, doprinosi njenom urušavanju, piše IKA.

 

„Obitelj je velika i sveta institucija. Kao Crkva, želimo učiniti sve što je u našoj mogućnosti i načinima koji nam stoje na raspolaganju da temelji obitelji budu solidni“, ohrabrio je nadbiskup Zgrablić članove Povjerenstva, zahvalivši im za sve što čine i što će ubuduće činiti u pastoralu s obiteljima.

Na sjednici su razmotreni prijedlozi koje su članovi Povjerenstva nakon održane prve sjednice dostavili povjereniku, a provedivi su na župnoj, dekanatskoj i nadbiskupijskoj razini. Na nadbiskupijskoj razini, Zadarska nadbiskupija će u proljeće 2024. godine organizirati dva velika događaja. To su Nadbiskupijski obiteljski dan i Susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama.

Nadbiskupijski obiteljski dan će biti cjelodnevni susret s obiteljima iz svih dijelova Nadbiskupije, što će prethodno zahtijevati dodatni angažman u radu sa svim generacijama vjernika, jer sve dobne skupine čine obitelj, kako bi se animiralo vjernike za dolazak na taj susret na kojem će se, uz molitvu, stručno i praktično razmatrati potrebe i izazovi s kojima se suočavaju obitelji. Inicijativa u prilog sagledavanju velikog znaka našeg vremena i suočavanja s potrebama suvremenog trenutka je susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama, što je i odgovor na poticaj pape Franje, da se takav susret održi u mjesnoj Crkvi.

Na tom susretu sudionicima će se predstaviti smjernice rada temeljem apostolske pobudnice Familiaris Consortio (1981.) pape Ivana Pavla II. u kojoj je opisan službeni stav Katoličke Crkve o ulozi i značenju braka i obitelji te enciklike Laudato si‘ (2015.) pape Franje. Budući da u tom području među ljudima još uvijek ima nejasnoća, jedan od ciljeva toga susreta je objasniti osobama koje su to problematične, a koje neregularne ženidbene situacije.

Na sjednici je istaknuto da je važno razlikovati zbog čega je netko zapriječen primati sakramente i kad postoji opasnost da osoba sagriješi, ali nije u neregularnom stanju; zatim, pojasniti kako osoba koja je napuštena od supružnika, rastavljena je, živi sama ili s djetetom, nema razloga da ne može biti kum pri podjeli sakramenata, da se ne ispovijeda, pričešćuje ili na neki način sudjeluje u životu župe. „Ljudi nisu dovoljno upućeni u tematiku na koji sve način rastavljene osobe mogu sudjelovati u životu Crkve. Na nadbiskupijskom susretu s tim osobama želi se posvijestiti osobama u kojem stanju se nalaze, pravno i pastoralno im razjasniti kako regulirati njihovo stanje. Ako ženidba nije sklopljena valjano, treba je proglasiti ništavom i tako postoji sloboda za sklapanje novog braka“, rečeno je na sjednici, u želji da se rastavljene osobe ne osjete odbačeno u Crkvi. Na sjednici su navedene inicijative koje bi bile dio sustavne brige i konkretna pomoć za obitelji. Među prijedlozima članova Povjerenstva su poticaji da se u pastoral dodatno uključe bračni parovi koji nemaju djecu, da ih se upozna s moralno prihvatljivim načinom liječenja neplodnosti.

Budući da sve više mladih osoba odgađa ili ne ulazi u brak, predlaže se njihovo sudjelovanje na susretima za te pojedince na nadbiskupijskoj i nacionalnoj razini. Govoreći o pripremi za brak, prijedlog je da se ona organizira po uputama pape Franje za ženidbeni katekumenat. Potrebna je suradnja s Centrom priprave za brak u Zadru, slijedeći smjernice katekumenatskog itinerarija za bračni život. Važno je praćenje bračnih parova nakon vjenčanja; u prilog tome je mogućnost svake godine organizirati susret bračnih parova vjenčanih prethodne godine.

Na sjednici je istaknuto da nakon što pohode tečaj priprave za brak prije sklapanja ženidbe, mnogi se nakon vjenčanja vraćaju voditelju tečaja i u župu i pitaju što činiti nakon toga, kako sazrijevati u braku i ojačati ga; postavljaju praktična pitanja, npr. kako učiti moliti. U tom smislu, trebalo bi surađivati sa župnicima i dekanima, da supružnici ne budu prepušteni samima sebi. Župnike će se potaknuti da prigodom održavanja višednevnih duhovnih obnova jedna večer bude posvećena baš obitelji te da se u dogovoru s Nadbiskupijom pozovu stručni predavači koji će vjernicima približiti problematiku obitelji, tematizirati različite vrste ovisnosti i pojavu novih ideologija, što sve ugrožava stabilnost i dostojanstvo obiteljske zajednice.

Taj informativan i edukativan susret supružnicima bi omogućio pouku, osnaženost i informiranost na pravim izvorima. Među pastoralnim prijedlozima je i organiziranje bračnih vikenda i podrška napuštenim supružnicima te poticaj da se na župnim katehezama stavi naglasak na molitvu u obitelji; da se objasni koliko je molitva važna za oprost i pomirenje, ali i život i jačanje obitelji uopće. Na sjednici su bili i don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i don Marin Batur, kancelar Zadarske nadbiskupije.

Izvor: IKA

Objavljeno: 19.rujna 2023.

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 KRUNICA - (slavna otajstva) - nakana (za mlade)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Put križa u duhu enciklike Laudato Si/Alen Kristić
11:20 Rubrika: Katoličke crkve kroz povijest/Ivana Knezović
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Duhu Svetomu, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu