icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U večernjima u subotu, 23. rujna u katedrali Rođenje Blažene Djevice Marije u Trebinju, sopranistica Josipa Lončar i orguljaš Alen Kopunović Legetin izveli su djela Mozarta, Händla, Kolba, Gomeza Caccinija, Pavičića i drugih

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src1390c1ca70044168eea747158a87767e_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1695567087.jpeg

Foto: KTA

U večernjima u subotu, 23. rujna 2023. u katedrali Rođenje Blažene Djevice Marije (Male Gospe) u Trebinju upriličen je orguljski koncert uoči Dana Trebinjsko-mrkanske biskupije i proslave nebeskog zaštitnika sv. Mihovila arkanđela te obilježavanja Svjetskog dana društvenih komunikacija u BiH. Sopranistica Josipa Lončar i orguljaš Alen Kopunović Legetin izveli su djela Mozarta, Händla, Kolba, Gomeza Caccinija, Pavičića i drugih, piše KTA.

 

rtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrt0012.jpg

 

Trebinjski katedralni župnik i biskupski vikar don Ante Luburić u uvodnoj riječi poseban pozdrav uputio je predsjedniku Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomi Vukšiću, nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom i apostolskom upravitelju Vojnog ordinarijata u BiH. Također je pozdravio i zahvalio dopredsjedniku Republike Srpske Davoru Pranjiću, velikom pokrovitelju ovogodišnjeg Dana Trebinjske biskupije i programa organiziranih uz ovaj dan. Pozdravio je i generalnog konzula Republike Hrvatske sa sjedištem u Mostaru gosp. Marka Babića te sve prijatelje, dobročinitelje trebinske župe, braću i sestre u Kristu i sve sugrađane.

„Večeras nas je iznova trebinjska katedrala, majka svih crkava drevne Trebinjsko-mrkanske biskupije, okupila na iznimnom kulturnom događaju, Orguljskom koncertu - čiji je ovogodišnji program uistinu dostojan velikog jubileja – tisuću godina prvog pisanog spomena Trebinjske biskupije. Trebinjski Orguljski koncert, koji se uoči proslave Miholjdana i Dana Trebinjske biskupije održava u ovoj, najstarijoj katedrali najstarije biskupije u Bosni i Hercegovini, tijekom višegodišnjega djelovanja izrastao je u jedan od prepoznatljivih kulturnih programa i ponuda grada Trebinja, povezujući redovito visok umjetnički domašaj s moćnom vizijom budućnosti u kojoj su vjera i kultura žarišta susreta, a ne podjele. Istodobno, zahvaljujući svojoj kvaliteti, tradicionalni Orguljski koncerti u trebinjskoj katedrali danas imaju zasluženo mjesto u nematerijalnoj kulturnoj baštini grada Trebinja“, rekao je don Ante.

 

0rtgtgtgtgtgtgtgtgtgrt013.jpg

 

„Katedrala Rođenja Blažene Djevice Marije, stolna crkva drevne Trebinjsko-mrkanske biskupije, hram kulta, večeras - već 14. put postaje i hram kulture. Ono po čemu se ova katedralna crkva, uz brojna impozantna umjetnička djela naših najrenomiranijih umjetnika 20. stoljeća, osobito ističe - jesu orgulje zbog kojih je ovaj Božji hram, redovito uoči svetkovine Zaštitnika Trebinjske biskupije i drevnoga čuvara grada Trebinja – sv. Mihovila, ujedno i svojevrstan koncertni hram u kojemu su do sada nastupali glasoviti glazbeni umjetnici. Naime, organiziranjem Orguljskih koncerata u našem gradu, nastojali smo nastaviti drevnu tradiciju razvoja glazbene umjetnosti u gradu Trebinju, koju je još 1889. godine pokrenulo i osobito uspješno vodilo trebinjsko Hrvatsko glazbeno i pjevačko društvo Slavulj, a time i odati priznanje svima onima koji su kroz proteklih tek nešto manje od stoljeća i pol svojim radom, na zdravim temeljima naše ovdašnje povijesti, promicali kulturu, prosvjetu i umjetnost u našem gradu, na dobro svoga grada, naroda i svih svojih sugrađana“, kazao je župnik Luburić.

 

ewdsrwerwrrwwr.jpg

 

„Ovogodišnji koncert koji se održava pod pokroviteljstvom dopredsjednika Republike Srpske, uvaženoga gospodina dr. Davora Pranjića, kojemu i ovom prigodom osobito zahvaljujem, na poseban je način obogaćen gostovanjem dvoje sjajnih glazbenika: magistrice umjetnosti, profesorice i operne umjetnice Josipe Lončar iz Zagreba i orguljaša maestra Alena Kopunovića Legetina iz Požege“, rekao je don Ante te ukratko prikazao njihov životni put. „Večerašnji program, u kojem ćemo uskoro uživati, s posebnom je pažnjom sastavljen kako bi vama, cijenjena publiko, draga braćo i sestre, predstavio ugodnu šetnju kroz epohe, stilove i aranžmane, od kasne renesanse, baroka, klasicizma, romantizma pa sve do suvremenog doba. Ovaj kolaž koji će spojiti ljudski glas sa zvukom trebinjskih orgulja, prikazat će nam kako su ova dva instrumenta - ljudske glasnice i orguljski registri - zaista bliski, proizvode glazbu po istom načelu, a njihov možda nemjerljiv odnos veličine – zapravo je prednost, što će nam i naši renomirani umjetnici večeras posvjedočiti. Također, večeras imamo i jednu ekskluzivu: praizvedbu moteta za sopran i orgulje u čast sv. Mihovilu arkanđelu Blagoslivljajte Gospodina svi anđeli Njegovi, koju je skladao upravo maestro Kopunović Legetin, a koja će nam sopranom solistice Josipe Lončar i orgulja dočarati izvorno sliku arkanđela Mihovila“, rekao je župnik Luburić te još jednom zahvalio umjetnicima Josipu i Alenu. 

Izvor: KTA
Objavljeno: 24.rujna 2023.

Program

22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Svjetlo riječi/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (slavna otajstva)
01:00 Informativne minute/R
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Emisija: Da progledam, Gospodine/Krešimir Stjepan Pećar/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
05:15 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu