icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Mnogobrojni su župljani župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu u Bosanskoj Posavini te vjernici okolnih mjesta sudjelovali u nedjelju 1. listopada na vanjskoj proslavi svetkovine sv. Franje Asiškog, zaštitnika svoje povratničke župe

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src616e7968f45a09ba5f586a0d7bcbbf3c_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1696234935.jpeg

Izvor: B. Lukačević

Mnogobrojni su župljani župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu u Bosanskoj Posavini te vjernici okolnih mjesta sudjelovali u nedjelju 1. listopada na vanjskoj proslavi svetkovine sv. Franje Asiškog, zaštitnika svoje povratničke župe u kojoj je prije zadnjega rata živjelo oko 4000 Hrvata katolika, a sada ih tu za stalno živi tek 50-ak.

U još nedovršenoj župnoj crkvi svečano je misno slavlje predvodio dr. fra Stipo Kljajić, bibličar, profesor na franjevačkoj teologiji u Sarajevu i KBF- u sveučilišta u Zagrebu. Uz domaćeg župnika fra Mirka Filipovića suslavili su: preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, plehanski gvardijan fra Anto Tomas, fra Ilija Jerković domaći župni vikar, vlč. Pero Zeba, umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u susjednom Bijelom Brdu, vlč. Matija Aušić, župnik u Vrbanji i vlč. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi.

„Sveti se Franjo Asiški s pravom ubraja među svece velikane, među one svece čiju stvarnu veličinu mi ne možemo ni naslutiti, do te mjere da ga se naziva drugim Kristom. On je proglašen svecem prvotno zbog toga da imamo koga nasljedovati, da imamo primjer kako se to kršćanski živi i često kršćanski umire“, rekao je na početku svoje homilije fra Stipo.

U nastavku je promišljao o trima Franjinim krepostima vrijednim našeg divljenja i vrijednim nasljedovanja.

„Sveti je Franjo imao sposobnost prepoznati Božju prisutnost. Svoj je život pretvorio u život za druge i trudio se prihvaćati druge ljude. Bio je osoba zagledana u nebo, a istovremeno čvrsto stajao na zemlji, jer je znao da je Bog prisutan ne samo na nebu, nego i na zemlji, te je Boga vidio u svemu stvorenome, a osobito u čovjeku. Tako je pokazao da se Krista može nasljedovati jedino u drugim ljudima… Druga Franjina krepost vrijedna nasljedovanja je korisnost života. Njegovo je geslo bilo – Ne samo sebi živjeti nego i drugima koristiti. Ta je poruka i danas itekako aktualna stoga smo i mi kršćani pozvani tako živjeti.

 

im222222age007.jpg

 

Treća Franjina osobina je pokušaj prihvaćanja drugih. Svjestan da mu je Bog dao braću osnovao je zajednicu, jer je znao da nema ništa tako teško, ali istovremeno i lijepo“, rekao je uz ostalo propovjednik.

Na kraju je poručio da se trudimo u svoje živote unijeti još malo više snage i sposobnosti da u drugim ljudima prepoznajemo Boga, da svoj život pretvorimo u korist drugima, a ne samo sebi, i da uz svu poteškoću barem malo više prihvaćano druge.

„Neka nam sv. Franjo u tome bude uzor kojem ćemo se moliti, ali i nasljedovati“, zavapio je na kraju homilije fra Stipo

Župnik fra Mirko na kraju je mise zahvalio svim donatorima koji pomažu u dovršenju gradnje nove župne crkve, te je ove godina crkva dobila novi popločani prezbiterij.

Slavlje je pjevanjem animirao zbor sv. Male Terezije s voditeljem Pilom Miškićem.

Na misi je sudjelovalo više od tisuću vjernika, među kojima predstavnici društveno političkih vlasti: domaći sin slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, te predstavnici hrvatskog naroda u BiH Davor Čordaš i Marijan Kljajić.

Topao sunčani jesenski dan omogućio je vjernicima, koji nisu stali u crkvu, da sudjeluju na slavlju u crkvenom dvorištu, gdje je nakon mise zaigralo veliko bosansko kolo. Pod velikim šatorom domaćini su pripremili ručak za sve. Brojni vjernici bili su odjeveni u narodne nošnje, a napose su bili lijepi oni najmlađi odjeveni u narodne nošnje poput blizanki djevojčica Karle i Elle Puača koje su sa svojom bakom Anom članice Folklorne skupine Žeravac.

 

imasasasasasage012.jpg

 

I ove godine održana je 18. po redu Međunarodna smotra folklora na kojoj je nastupilo šest kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Smotru je otvorio gradonačelnik Duspara. Voditelj Anto Miloš najavio je prvo svoje Žeravčane – članove Zavičajnog kluba Žeravac . Nastupili su potom; KUD Gromovnik iz Novog Šehera, KUD Brodski biseri iz Bosanskog Broda, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, HKUD Bijela iz Brčkog kraja i KUD Župa Breške iz Breške.

Bio je to veliki događaj za žeravačku župu kojoj je to 26. poslijeratna vanjska proslava svetkovine sv. Franje, te obilježavanje 25. godišnjice djelovanja ZK Žeravac i 20. obljetnice osnivanja Folklorne skupine Žeravac, koju uz odrasle čine mnogi mladi.

U organizaciji Udruge za rekreativno, cestovno i planinsko trčanje i hodanje, TK Brace Slavonski Brod i Zavičajnog kluba Žeravac, dan ranije, u subotu, 30. rujna održan je18. u nizu Međudržavni maraton, kojim su sudionici istrčavši 25 kilometara povezali dva franjevačka samostana, u Slavonskom Bordu i Žeravcu.

Nakon što ih je pred franjevačkim samostanom u Slavonskom Brodu blagoslovio fra Ivan Crnković, desetak trkača krenulo je prema granici Bosanske Posavine gdje su prolazili kroz nekoliko mjesta – Bosanski Bord, Kričanovo, Donje i Gornje Kolibe, Umku, Grk, Kruščik i Čađavicu. Stigavši u predvečerje u Žeravac sudjelovali su na misi, koju je predvodio fra Franjo Dalibor Stjepanović. Želja je organizatora bila je na taj način potaknuti sportski život, povratak i opstanak na području župe Žeravac.

Izvor: KTA
Objavljeno: 02.listopada 2023.

Program

16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Primjeri potiču, privlače, hrabre i opominju/fra Petar Ljubičić/Anita Lovrić
17:30 Božanski časoslov - Večernja
18:00 Misa - Katedrala Marije Majke Crkve Mostar
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
19:30 Emisija: Biti mala Marija/Ljilja Soldo
21:00 Obiteljska krunica
21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/R

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu