icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Od 6. do 8. listopada/oktobra 2023. na Vlašiću je održan treći modul projekta „Briga za zajednički dom“ Centra za mirovno obrazovanje – CMO pod naslovom „Borba za zaštitu šuma & etika životinja“. Projekt je nadahnut prije svega ekološkom enciklikom pape Franje „Briga za zajednički dom – Laudato si'“, koja je objavljena prije osam godina i koja je upravo uoči ovog modula na blagdan sv. Franje, 4 listopada/oktobra, doživjela svojevrstan nastavak u apostolskoj pobudnici „Laudate Deum“ pape Franje koja predstavlja njegov krik upućen svim ljudima da se udruže u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena i njihovih sve razornijih posljedica od kojih prije svega trpe siromašni.

4jpg

U samoj realizaciji trećeg modula projekta „Briga za zajednički dom“ sudjelovalo je 20 učenika iz četiri partnerske srednje škole, i to Srednje strukovne škole „Jajce“ iz Jajca, Mješovite srednje škole „Travnik“ iz Travnika, Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice i Srednja strukovna škola Fojnica u Kiseljaku. Kao pratitelji učenika, ali i voditelji Ekoloških sekcija u svojim školama, u ovom su moduli sudjelovali i Amila Ramić, prof, Ivana Anić, prof, Mirko Ljubez, prof, i Senad Grabus, prof. Modul je realiziran uz partnersku potporu Ambasade Francuske Republike u Bosni i Hercegovini.

Subotnji program modula otvoren je projekcijom dokumentarca „Tajni život drveća“ koji je snimljen na temelju istoimenog bestselera Petera Wohllebena. Kroz sam dokumentarac i popratnu diskusiju, koju je moderirao Alen Kristić, učenici i učenice su dobili neočekivane odgovore na mnoštvo pitanja koja se tiču neopisivo složenog i za svakog čovjeka poučnog života drveća: Osjeća li drveće bol? Je li drveće sposobno za prijateljstvo i ljubav? Što je to bonton drveća? Što je to „Wood wide web“ i kakvu ulogu u njemu igraju gljive? Posjeduje li drveće osjećaj za slabije? Je li moguće govoriti o karakteru svakog drveta? Nisu li šume prirodni usisivači za CO2? Prirodni klima aparati? Prirodne oaze kružne ekonomije i reciklaže?

Nakon projekcije dokumentarca „Tajni život drveća“, uslijedilo je predavanja Dalibora Balliana pod naslovom „Borba za zaštitu šuma – od globalnog do lokalnog izazova“. U okviru ovog predavanja polaznice i polaznici trećeg modula projekta „Briga za zajednički dom“ upoznali su se s oblicima ugroženosti šuma u svijetu i kod nas. Nakon toga su razgovarali o važnosti šuma za okoliš i samog čovjeka. Predavanje je okončano razmatranjem različitih metoda očuvanja šuma i šumskog zemljišta, ali i osobnoj ulozi svakoga od nas u svakodnevnoj borbi za očuvanje šuma. Poslijepodnevne sate polaznici i polaznice trećeg modula projekta „Briga za zajednički dom“ iskoristili su za sportsko-rekreativne aktivnosti u predivnom šumovitom okruženju planine Vlašić.

Kroz iznimno bogatu povijest simbolike drveta, jednog od temeljnih simbola ljudske civilizacije, predvečer je učenice i učenike u okviru svog predavanja „Simbolika drveta u svijetu mitološkog i religijskog“ proveo Rasim Ibrović. To uzbudljivo putovanje od vedske, budističke, staroperzijske i šintoističke tradicije preko keltske, starogrčke i staroslavenske tradicije do tradicija abrahamsko/ibrahimovskih religija u učenicama i učenicima je razbuktalo i/ili ponovno oživjelo svijest o čovjekovoj srodnosti sa stablom, ali i svetosti svakog stabla i svake šume, naprosto čitave priroda, svih stvorenja oko nas. Zahvaljujući nagradnom Kahoot ekokvizu, koji je pripremio Zdravko Kujundžija, učenici i učenice su večernje sate proveli u veselom i natjecateljskom ozračju, učvrstivši uz igru usvojena ekološka znanja i kompetencije u ovom, ali i prethodnim modulima projekta Briga za zajednički dom.

Kroz brojne priče iz Starog i Novog zavjeta, u kojima glavna ili važna uloga pripada životinjama, polaznike i polaznice trećeg modula projekta Briga za zajednički dom u nedjelju je proveo Alen Kristić u svom predavanju naslovljenom „Etika životinja – židovsko & kršćanska perspektiva“. Sve nas te priče podsjećaju da su u savez s Bogom uključeni ne samo ljudi nego i životinje – čitava priroda i sve stvoreno – i da su ljudima, sklonim umišljenosti, upravo životinje primjer posvemašnje vjernosti savezu s Bogom i istinskog slavljenja Boga. Uz ostalo, to je i razlog zbog čega se Isus na početku svog javnog djelovanja, koje označava dolazak Božjeg kraljevstva, prvo upućuje divljim zvjerima, a tek potom ljudima, koji mu u većini slučajeva, za razliku od divljih zvjeri, neće iskazati dobrodošlicu. Na toj se pozadini potom diskutiralo o zanimljivim pitanjima kao što su Imaju li životinje dušu? ili Idu li životinje u raj? U svom predavanju „Etika životinja – islamska perspektiva“ Selvira Mašnić je potom učenicama i učenicima posredovala sveobuhvatan uvid o mjestu i značaju životinja u islamskoj tradiciji, osvrnuvši se naročito na kuranski pogled na životinje i odnos samog Muhameda a.s. prema životinjama. Na govor o zabranama, koje se tiču odnosa čovjeka prema životinjama u islamu, nadovezalo se tematiziranje važnost i sadržaja Univerzalne deklaracije o pravima životinja koja je donesena 1978. Sve to je učenike i učenice potaklo da propitaju svoj dosadašnji odnos prema životinjama.  

Program trećeg modula projekta Briga za zajednički dom pod naslovom „Borba za zaštitu šuma & etika životinja“ zaključeno je predavanjem Selvire Mašnić pod naslovom „Ekološke junakinje: Dorothy Stang“. Primjer bespoštedne borbe Dorothy Stang, katoličke redovnice, za zaštitu amazonske prašume, ali i ugroženih prava tamošnjih starosjedilačkih naroda, koja ju je na koncu koštala života, pokazao se dobrim načinom da učenike i učenice još jednom oduševi i osnaži u odluci da se posvete borbi za zaštitu šuma. Po povratku u svoje škole učenici i učenice će zajedno sa svojim školskim kolegama i kolegicama realizirati čitav niz ekoloških akcija u svojim lokalnim zajednicama i školama koje se izravno tiču izazova zaštite šuma i životinja.

Naredni modul projekta „Briga za zajednički dom“ Centra za mirovno obrazovanje – CMO planiran je za početak studenog/novembra 2023. godine, a obuhvatit će, uz ostalo, teme klimatskih promjena, simbolike blagovanja u svijetu mitološkog i religijskog i borbu protiv kulture otpada. Podsjećamo, projekt „Briga za zajednički dom“ Centra za mirovno obrazovanje – CMO samo je jedan od projektnih programa koji Centar za mirovno obrazovanja realizira u okviru svog krovnog ekološkog projekta „Pokret za ekološko obraćenje“.

2jpg

 

Donosi: RM/ Dragica Krstanović-Kristić-Alen Kristić

Objavljeno: 16. listopada 2023

 

 

Program

22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Svjetlo riječi/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (slavna otajstva)
01:00 Informativne minute/R
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Emisija: Kršćanine upoznaj svoje dostojanstvo/ZMR/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
05:15 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu