icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Za predsjednika je ponovno izabran dr. sc. Nikola Čiča Skupština je izabrala i četiri dopredsjednike Središnje uprave i to: Miroslava Landeku, Josipa Križanovića, prof. dr. sc. Hrvoja Miloševića i doc. dr. sc. Damira Krešić

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src7babfa0c4d008b9b7e899fbdc8275d7f_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1697460027.jpeg

 

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ održalo je u Sarajevu u subotu, 14. listopada 2023., 70. Glavnu izborno-izvještajnu skupštinu na kojoj je izabrana nova Središnja uprava koja će voditi ovo najveće kulturno društvo u Hrvata u Bosni i Hercegovini u mandatu od 2023. do 2027. godine, a za predsjednika Društva ponovno izabran dr. sc. Nikola Čiča, izvijestili su iz Napretka.

Na prijedlog predsjednika dr. Čiče kao i temeljem nominacija svih napretkovih podružnica, udruga i klubova, Skupština je izabrala i četiri dopredsjednike Središnje uprave i to: Miroslava Landeku, Josipa Križanovića, prof. dr. sc. Hrvoja Miloševića i doc. dr. sc. Damira Krešića.

Skupština je izabrala i deset članova i članica Središnje uprave HKD Napredak i to: prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, prof. dr. sc. Vanda Babić-Galić, Ivana Barišić, Franjo Leovac, don Vlatko Rosić, Gordana Mišković, Ines Kaić-Pervan, Sretko Tomić, dr. sc. Anto Ivić i Ivica Kovačević.

Novi članovi Nadzornog odbora su: Blagun Lovrinović, Dragan Glavaš i Željka Obradović, a Stegovni sud u novom mandatu čine: Ružica Ševarika, Ljiljana Jurak i vlč. Ivan Dragičević.

 

wddddddddddddd0001.jpg

 

Svečani dio Skupštine započeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine, himne hrvatskog naroda i himne HKD Napredak. Voditeljica programa Maja Nikolić nakon pozdravnih riječi zastupnicama i zastupnicima te gošćama i gostima, uzvanicama i uzvanicima, pročitala je i neke od brojnih isprika i čestitki koje su pristigle za uspješno održavanje Skupštine, a koje su, između ostalih, uputili i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, Ivan Radić, gradonačelnik Grada Osijeka, dr. Davor Pranjić, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova BiH, Davor Bunoza, ministar pravde BiH, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjskii apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Ulrike Hartmann, veleposlanica Austrije u BiH, Zoran Piličić, generalni konzul RH u Banja Luci, Marko Babić, generalni konzul RH u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost Mostar, prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar, Zagreb, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Zagreb, Vladimir Andrle, predsjednik La Benevolencija i Tonino Inchingoli, glavni tajnik Kršćanskog radničkog pokreta iz Italije (MCL).

00grftfgtggg06.jpg

 

Svojom nazočnošću Skupštini su uveličali, između ostalih, Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, posebna savjetnica i izaslanica Ministara vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlić Radmana, Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, Ivan Bandić, konzul RH u Tuzli, Pero Bilušić, konzul RH u Vitezu, Kristina Dujaković, glavna tajnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije, mons. Javier Camañes-Forés, tajnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini, Mirjam Marianovich, press attache veleposlanstva Mađarske u BiH, Nedjeljko Masleša, predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva, Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, Boris Marić, generalni tajnik udruge bh Hrvata Prsten, prof. dr. sc. Hrvoje Milošević, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo.

Pozdravnim riječima prvi se obratio Damir Zorić, potpredsjednik Matice hrvatske iz Zagreba koji je naglasio kako su Napretkovih 120 godina prepuni dobrih djela i na to mogu biti ponosni.

– Čuvajte i gradite taj ponos jer on vam jamči novih 120 djela. Veselim se da s rukovodstvom Napretka imamo dobre odnose i da sve češće radimo i surađujemo -istaknuo je Zorić.

Akademik Josip Muselimović je u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH zaželio uspješan i djelotvoran rad, te zaželio da se od Napretka otklone svi nesporazumi, jer Napredak je prečasno ime da bi se to događalo.

Prof. dr. sc. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod pozdravio je u ime BZK Preporod, ali i u ime organizacija Prosvjete, La Benevolencije udruženih u Međukulturno vijeće BiH.

Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva naglasio je u svom pozdravnom obraćanju kako je posebice važno da „naši narodi koji žive u BiH žive zajedno“.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prenijela je pozdrave i čestitke te izrazila uvjerenje da većina zna kako je suradnja između HKD Napretka i Vlade RH bila izuzetno dobra i realizirano je dosta projekata.

Radoje Vidović, zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako je značaj Napretka ogroman, nemjerljiv, neizreciv i neizbrisiv u svijesti hrvatskog naroda u BiH.

Nazočne je pozdravio i predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, koji je poručio kako Napredak ostaje posvećen promicanju hrvatske kulture, obrazovanja i zajedništva. „Naša uloga u društvu je važna, a naša predanost prenošenju kulturnog naslijeđa nemjerljiva. I sam logo današnje Skupštine simbolizira izgradnju, umreženost, strukturu i jedinstvo što naše Društvo jeste i treba biti. Napretkova uloga je raditi na tome da prihvaćamo jedni druge, da shvaćamo jedni druge, uvažavamo i priznajemo jedni druge, činimo i ustupke jedni drugima. A činiti ustupak nije poraz, nego pokazivanje dobre volje, pa ako hoćete i vizije. Na tome svi trebamo raditi, a uloga Napretka kao temeljne ustanove kulture hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je u tome velika“, kazao je, između ostaloga, predsjednik Čiča.

U radnom dijelu Skupštine, kojim je predsjedavao dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović, zastupnici su također usvojili Pravilnik o radu Skupštine te izabrali radna tijela Skupštine. Izvješće o radu Središnje uprave Središnje uprave podnio je predsjednik Čiča, izvješće o radu Nadzornog odbora zastupnicima je prezentirao član Nadzornog odbora Dragan Glavaš, predsjednik Stegovnog suda don Luka Brković predstavio je izvješće Stegovnog suda dok je dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za podružnice, udruge, klubove, zaklade i članstvo Miroslav Landeka predstavio izvješće o radu Podružnica i udruga za 2022. godinu. Financijsko izvešće Društva za 2022. godinu nazočnima je predstavila voditeljica Stručna službe HKD Napredak Dragana Radić Poljo. Nakon vrlo sadržajne rasprave, posebice u dijelu koji se odnosio na rad podružnica, udruga i klubova, a u kojoj su sudjelovali zastupnice i zastupnici, sva izvješća su potom i usvojena.

Po završetku rada Skupštine Napretkovke i Napretkovci druženje su nastavili na Svečanom koncertu mješovite klape “Filip Dević” iz Splita i gosta Nene Belana, upriličenom u Domu mladih u Sarajevu. Inače, koncert su organizirali Središnja uprava HKD Napredak – Sarajevo, Napretkov kulturni centar Zagreb i Veleposlanstvo RH u BiH, a u povodu održavanja 70. Glavne izborno-izvještajne Skupštine HKD Napredak te obilježavanja 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Izvor: hkdnapredak.com
Objavljeno: 16.listopada 2023.

Program

14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane - Međugorje
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (radosna otajstva) - Međugorje
17:00 Najave i obavijesti
17:10 Informativne minute RM
17:30 Božanski časoslov - Večernja
18:00 Misa - župa sv.Juraja, Vitez
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
19:30 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu