icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U srijedu, 25. listopada navršilo se pet godina od dolaska i misijskog djelovanja zajednice Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Ugandi, u župi Rushooka, mjestu Rwentobo

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srcb0bfe73939bcc8d2d5132c4d44db922e_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1698392789.jpeg

 

 

Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina od 2018. godine djeluje u afričkoj državi Ugandi u nadbiskupiji Mbarara, u mjestu Rwentobo u župi svetog Franje Asiškog Rushooka. Bivša provincijska predstojnica s. Kata Karadža, koja se početkom veljače 2022. godine pridružila ovoj zajednici, prenijela je sljedeću zanimljivu vijest objavljenu na mrežnoj stranici spomenute Provincije:

U srijedu, 25. listopada ove godine navršilo se pet godina od našeg dolaska i misijskog djelovanja u Ugandi, u župi Rushooka, mjestu Rwentobo. Osim ove male obljetnice, ali vrlo bogate iskustvima, toga dana imale smo vrlo svečan događaj – blagoslov gradilišta i kamena temeljca kuće odgoja. Projekt za kuću izradila je firma “3-N Kuća“, Perkon d.o.o. Kiseljak pod vodstvom stručnog projektantskog nadzora Zorana Markovića, dipl.ing. građevine, a radove izvodi mještanin inženjer Selezio Twinamatisko. Obred blagoslova i euharistijsko slavlje predvodio je mons. Lambert Bainomugisha, nadbiskup Mbarare u zajedništvu s braćom franjevcima iz naše župe Rushooka, župnikom fra Aphrodisom Rumanyikom, gvardijanom fra Petrom Mburu, kapelanom fra Aleksandrom Tumwebaze i fra Demianom Twinomuhangi.

 

001dfdfdfdfer4rr6.jpg

 

Nazočne su bile naše sestre Splitske provincije iz Konga, s. Mislava Prkić i s. Francoise Balibuno, predstavnica za Misije Kongo, te tri sestre Kongoanke iz zajednice u mjestu Rwanyena koje od prošle godine djeluju u biskupiji Kabale. Također, bilo je pet sestara Družbe Kćeri Božje Ljubavi zajedno sa kućnom predstojnicom s. Bogdanom Markić i Martom Čović. Uz spomenute goste slavlju su nazočili i predstavnici katehista, susjedi Talijani, predstavnici radova zajedno sa inženjerom, te poznanici.

Na početku je s. Ivka Lučić, kućna predstojnica, pozdravila nadbiskupa i sve nazočne te im izrazila iskrenu dobrodošlicu. Kazala je da je to za nas veliki dan, dan zahvaljivanja i molitve jer se prisjećamo našega dolaska u Ugandu. S Božjom providnošću i pouzdanjem prije pet godina smo došle smo na afrički kontinent, u nepoznatu zemlju. (…) Nasljedujući primjer sv. Franje Asiškoga i mi želimo živjeti radost Evanđelja ovdje i sada. Sretne smo i zahvalne za iskustvo proteklih godina s kojim idemo naprijed nastojeći svjedočiti i naviještati radost i ljepotu Radosne vijesti. Također smo spremne učiniti i novi korak u primanju novih zvanja. Stoga smo sretne da možemo zajedno sa svima okupljenima podijeliti radost zbog blagoslova gradilišta i kamena temeljca kuće odgoja, zaključila je s. Ivka.

 

00regtrewtetrt05.jpg

 

Zatim je župnik pozdravio nadbiskupa i izrazio mu dobrodošlicu uime svih prisutnih te ga kratko upoznao sa našim radom, dragocjenim za cijelu župu.

Uz sestre naše zajednice, pjevanje su animirale sestre Kćeri Božje Ljubavi.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi zahvalio i pozdravio sve, posebno se obraćajući nama. U svojoj poruci usporedio nas je sa sijačem sjemena. Vi ste poput sijača, sijete riječ sada, ne znate što će to donijeti i kakvi će plodovi biti, kako će izgledati. I nitko od nas to ne zna. Zato smo ovdje da molimo u eharistijskom slavlju, da slavimo Kristovu žrtvu koji je sam sebe predao za nas. Tako neka svatko od nas preda sebe, cijelo svoje biće u ovoj misi. Ovo ozračje u kojem živite je posebno. Nema baš mnogo naroda okolo, a zadnjih godina, sada, postao je misijski kutak: imamo braću franjevce, imamo sestre Kćeri Božje ljubavi, Talijane i Školske sestre franjevke. Ruka Božja je na djelu. Bog nam želi nešto reći. Bog poziva narod doći i biti ovdje. To je kao na Brdu preobraženja. Krist vas je pozvao. Ovdje su tri grupe, zajednice: franjevci, franjevke, Talijani laici. Vi ste ona tri učenika na Brdu preobraženja. Krist u narodu bit će preobražen. Molimo za to. Sjeme koje sada bacamo i sijemo molimo da raste i da se razvije u veliko stablo koje će imati puno ogranaka. Netko od nas neće vidjeti plodove, netko hoće… Božja providnost je na djelu. Mi smo narod vjere koji planira, sije, nada se i ljubi. Slavimo pet godina vaše nazočnosti. Tako sve radosti i žrtve stavimo na oltar u prikazanju tijela i krvi. Svoje biće predajte Kristu koji se predao za sve nas. Krist će uslišati iskreno predanje i vašu žrtvu. Neka Gospodin prati i bude sa svima vama, a vas drage sestre neka Svemogući Bog blagoslovi u apostolskom djelovanju i djelo vaših ruku, vaše radove, kazao je sestrama i radnicima koji izvode radove.

 

0009gfgfgfgfgfgfgfgfre.jpg

 

U molitvi vjernika molili smo za sve a posebno za našu međusobnu povezanost iz zemalja kojih dolazimo i ove afričke zemlje Ugande.

Nakon popričesne molitve Povelju na engleskom jeziku pročitala je s. Kata Karadža. Predstavila je prisutnima i druge simbole koji su položeni u temelje: povelju na tri jezika (engleski, hrvatski i runyankore – rukiga), naš franjevački znak, krunicu koju su izradile naše sestre, blagoslovljenu vodu iz Marije Bistrice kojom je blagoslovljeno gradilište u znak povezanosti dvaju naroda, te nabožni predmet sv. Ive iz Podmilačja, također u znak povezanosti Ugande i Bosne i Hercegovine. Povelju su potpisali nadbiskup Bainomugisha, kućna predstojnica s. Ivka Lučić i s. Kata Karadža, koordinatorica projekata u izgradnji. Zatim su simboli u procesiji doneseni na gradilište i položeni u temelj kuće.

Na koncu je s. Kata pročitala pozdrave koje su nam uputile Vrhovna i Provincijska uprava te s. Urša Marinčič, članica naše zajednice u Rwentobu, koja nam se iz Slovenije javila kratkom porukom.

Nakon završenog blagoslova i euharistijskog slavlja svi smo se okupili na zajednički objed. Uz nas sestre, ručak su kuhali i mještani iz neposredne blizine.

Tako je ovaj veliki dan za našu mladu zajednicu u Ugandi bio ispunjen novim milostima. Moleći Boga da nas obdari novim zvanjima, molimo da radost Evanđelja preobražava srca naša i srca svih ljudi kojima smo poslane.

Izvor: ssf.hr
Objavljeno: 27.listopada 2023.

 

Program

08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:50 Duhovna misao
09:00 Otajstva svjetla Gospine krunice, nakana - za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Međugorje - prvih sedam dana/Darko Pavičić/naratorica Ljilja Soldo
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:15 Misa: Župa sv. Luka Evanđelista, Sarajevo
11:00 Misa: Župa sv. Luka Evanđelista, Sarajevo
11:50 Podnevne molitve: Litanije Presvetog Srca Isusova, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti do 17:00h
12:45 Komentar dnevnog evanđelja

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu