icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Otvorena je međunarodna konferencija „Mir u Europi i svijetu“ koja se održava od 27. do 29. listopada 2023. u Zagrebu i Banjoj Luci.

RET545TFDFD.jpg

Izvor: Hrvatska paneuropska unija

Otvorena je međunarodna konferencija „Mir u Europi i svijetu“ koja se održava od 27. do 29. listopada 2023. u Zagrebu i Banjoj Luci. Uz više od 70 sudionika iz 16 europskih zemalja, na konferenciji se govori o paneuropskoj perspektivi u pitanjima zaustavljanja ratnih sukoba i imperijalnih pretenzija u Europi i svijetu. Razmatra se kako učvrstiti svjetski poredak na mirotvornim načelima rješavanja sukoba, stoji u priopćenju Hrvatske paneuropske unije.

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić otvorio je Konferenciju podsjetivši na povijest Paneuropske unije i njezinu mirotvornu ulogu u Europi i svijetu. Osvrnuo se na već proživljene ratne scenarije koji bi trebali služiti kao upozorenje sadašnjim i nadolazećim generacijama. „Pravedan mir ne zasniva se na sili i agresiji nego na slobodi, pravdi, ljudskom dostojanstvu, solidarnosti i toleranciji. To su uzvišene europske vrijednosti koje treba promicati u svijetu kako bi se učvrstio trajni mir“, poručio je. Konferenciju je moderirao Vanja Gavran, glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije.

 

imaFEWWWWWWge008.jpg

 

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman osvrnuo se na perspektivu članstva u EU kao instrumentu osiguranja mira u Europi. Rekao je: „Europska unija može i treba dati veći doprinos osiguranju mira na globalnoj razini i snažnije se profilirati kao geostrateški čimbenik.” Istaknuo je ulogu Republike Hrvatske u stvaranju i očuvanju europskih vrijednosti na području jugoistočne Europe.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica uputila je pozdravne riječi okupljenima u video-poruci. Naglasila je kako su demokratska načela uvjet za slobodu i sigurnost. U tome Europska unija, osobito na području Zapadnoga Balkana, ima ključnu ulogu.

U svojemu govoru pozdravne riječi potpore i blizine uputio je i predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire. Istaknuo je značenje europske slobode i nezavisnosti u složenim geopolitičkim odnosima između velikih sila. Zauzeo se za europsku suverenost u pitanju sigurnosti i obrane.

 

imagedsdsdsdsfe005.jpg

Sudionike konferencije pozdravili su ravnateljica Zaklade Hannsa Seidela Aleksandra Markić Boban i ravnatelj Zaklade Konrada Adenauera u Hrvatskoj i Sloveniji Holger Haibach.

Prvi panel Konferencije „Mir u Europi i svijetu“ započeo je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler. Istaknuo je važnost ulaganja u obrambene mehanizme europskih zemalja koji su izloženi sve većim pritiscima suvremenih sigurnosnih i migracijskih izazova. „Dok prolazimo kroz ova turbulentna vremena, ključno je da se Europa potpuno probudi, dobije zamah i djeluje kao jedno. Naša predanost miru, sigurnosti i jedinstvu u Europi je odlučna“, poručio je Ressler.

Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru, upozorio je na iluziju trajnog mira u Europi i na potrebu ponovnog preispitivanja europskog identiteta utemeljenog u znanosti, filozofiji i judeokršćanskim vrijednostima.

Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije dao je uvid u kompleksnost ratnih situacija s naglaskom na brojne posljedice svih vrsta. „Vjerski vođe i politički vođe pozvani su da u ovim teškim prilikama novih sukoba i ratova promotre jesu li načela njihova djelovanja u skladu s mirotvornim načelima velikih religija i modernoga humanizma.“, zaključio je.

Predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt zaključio je prvi dan Konferencije poručivši da Europa nema budućnost ako napusti svoju tradiciju i stoljetne vrijednosti te da „Europi nisu problem euroskeptici, već proeuropljani koji ništa ne čine za Europu“.

 

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src1ae78fb56ecaaed99b4ee00b33bd6371_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1698435913.jpeg

 

Na drugom dijelu Konferencije u Banjoj Luci, uz brojne govornike sudionici će posjetiti Europski centar za mir i suradnju „Marija Zvijezda“. Domaćin će im biti biskup Franjo Komarica. Govorit će i predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Franjo Topić, predsjednik mladeži Hrvatske paneuropske unije Pavao Nujić i drugi predstavnici paneuropskih organizacija iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije, Španjolske, Švedske i Ukrajine.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatske paneuropske unije, u suradnji s Paneuropskom unijom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom paneuropskom unijom, a uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Potporu su dali Zaklada Hannsa Seidela – Ured u Zagrebu, Zaklada Konrad Adenauer – Predstavništva u Zagrebu i Sarajevu te Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ - Podružnica Banja Luka.

Izvor: hpeu.hr
Objavljeno: 28.listopada 2023.

Program

08:50 Duhovna misao
09:00 KRUNICA - (slavna otajstva) - nakana (za mlade)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Put križa u duhu enciklike Laudato Si/Alen Kristić
11:20 Rubrika: Katoličke crkve kroz povijest/Ivana Knezović
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Duhu Svetomu, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti (do 17:00 sati)

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu