icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Misno slavlje pokraj kapelice na brdu Kondžilo predvodio je kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog, arhiđakon fojničkog arhiđakonata i rektor sarajevske katedrale preč. Marko Zubak.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srcb8f878a42d4de1bcb67c3d317cff930a_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1698501195.jpegIzvor: KTA

Na jesenskom zahvalnom hodočašću Gospi „za majčinsku ljubav i sve milosti koje je isprosila“, u marijanskom nadbiskupijskom svetištu Gospe Kondžilske u Komušini pokraj Teslića, u subotu, 28. listopada 2023., okupili su se brojni hodočasnici župa usorskog dekanata, kojemu pripada i župa Komušina, kao i vjernici župa žepačkog i drugih dekanata te brojni župljani župe Komušina i susjednih župa koji sada žive u Hrvatskoj i u inozemstvu, piše Katolička tiskovna agencija.

 

image0aswwqqw01.jpg

imagqwqwqwqwqwqw21e002.jpg

21qwqwqwqq.jpg

 

Na hodočašće u svetište Vrhbosanske nadbiskupije došli su i brojni Prijatelji Malog Isusa predvođeni sestrama Služavkama Malog Isusa iz: iz Gromiljaka, Prozora, Viteza, Maglaja, Lug-Brankovića, Sarajeva i Gospinog svetišta u Voćinu. Bio je to ujedno 24. godišnji susret Prijatelja Malog Isusa pod geslom nadbiskupa Stadlera „Po Mariji k Isusu“. Predvođeni pročelnicom ovoga društva s. M. Kristinom Adžamić, članice i članovi su sudjelovali u procesiji i na Misnom slavlju te na prigodnom programu nakon Svete mise.

Poslije prigode za ispovijed i molitve pokraj župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini, hodočasnici su krenuli u procesiji do četiri kilometra udaljenog brda Kondžilo slijedeći čudotvornu sliku Gospe Kodnžilske, moleći otajstva krunice i pjevajući Gospine liturgijske popijevke.

 

imagyYYYaae042.jpg

 

Misno slavlje pokraj kapelice na brdu Kondžilo predvodio je kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog, arhiđakon fojničkog arhiđakonata i rektor sarajevske katedrale preč. Marko Zubak uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića, komušanskog župnika i čuvara svetišta vlč. Borisa Salapića, župnika iz Žabljaka vlč. Bartola Lukića, župnika iz Bežlje vlč. Ivana Karače i generalnog tajnika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ive Tomaševića.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedrali mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

 

imaAAAAAAAAage069.jpg

 

Riječi pozdrava i radosne dobrodošlice prije Svete mise uputio je svima župnik Boris Salapić ističući da „u Komušini krajem marijanskog mjeseca listopada slave listopadsko hodočašće Gospi na Kondžilo prije svega kao zahvalno i plodonosno slavlje, u kojem hvalospjev svoga srca upućuju majci Sina Božjega, Gospi Kondžilskoj. „Pozdravljam braću svećenike, redovnike i redovnice, sve vjernike i hodočasnike, štovatelje Gospe Kondžilske, posebno iz usorskog i žepačkog kraja, kao i one koji nas slušaju preko Radija Posavine i Radija Marije, svima vama izražavam radost kršćanskog molitvenog i slavljeničkog zajedništva“, kazao je vlč. Salapić te pozdravio preč. Zubaka i okupljene svećenike. Poseban pozdrav uputio je Prijateljima Malog Isusa i zahvalio ima da svoj 24. godišnji susret održavaju na listopadskom hodočašću Gospi Kondžilskoj obilježavajući 180. spomen rođenja i krštenja sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu. „Ne trebamo se ustručavati da uputimo svoje molitve i potrebe nebeskoj Majci koja ima razumijevanja i ljubavi za sve nas i da prepoznamo Božju nazočnost i Marijin zagovor u svom životu i budemo zahvalni za sve darove koje primamo“, poručio je župnik Boris.

Sveto misno slalje prenosili su radio Posavina i RM BiH.

U prigodnoj propovijedi preč. Marko Zubak je kazao da ljudi nerijetko vole ocjenjivati druge, a u isto vrijeme ne vole kada drugi ocjenjuju njih. „Na svu sreću, dragi Bog, u svom ocjenjivanju i procjenjivanju nas ne pristupa tako polovično kao što to mi ocjenjujemo jedni druge“, kazao je preč Marko pozivajući sve sudionike da na svome hodočašću pristupe sakramentu pomirenja, izvrše pokoru i pomire se sa svima te na Svetoj misi sudjeluju svjesno, djelatno i potpuno pa će od Gospodina dobiti dobru ocjenu. Dodao je da su se okupili na hodočašću u skladu s tradicijom koju hrvatski narod gaji već 14 stoljeća čuvajući pojedine vrjednote koje ne želi izdati ni zatajiti.

 

imag79pp9ppe045.jpg

 

 

„Ni lik Gospe Kondžilske vjerni puk nije htio nipošto prodati, nego su je čuvali, obnavljali, molitvom je vrjednovali, životom je svjedočili, pa i onda kada to nije bilo lako. Želimo i mi se uvrstiti u tu kolonu hodočasnika, svjedoka, a svjedok na grčkom znači martyros, mučenik, jer onaj čovjek koji u svome životu nema neku vrijednost za koju je spreman i život svoji dati, nije dostojan živjeti“, rekao je preč. Zubak podsjećajući na riječi hrvatskog pjesnika Matoša da su majka, domovina i Bog tri vrijednosti u ljudskom životu kojih se ne žele odreći ni izbrisati iz svoje duše, sjećanja i pameti.

 

iasasasas2212122mage071.jpg

 

„To su vrijednosti koje ćemo prenositi svojim mladim generacijama da znaju tko su i što su, da znaju zašto žive i da znaju da na tom putu nisu sami. Uvijek nas prati Majka naša Marija“, kazao je kanonik Marko napominjući da je nedavno vidio jednu knjigu pod naslovom „Gospina Bosna“.

„Često čujemo upit, čija je Bosna? Evo nam odgovora: za nas je Bosna Gospina i mi smo Gospini. I ako smo takvi, onda se nećemo izgubiti. Tko Mariju ljubi, taj se ne gubi. I zato smo danas ovdje, ne zato što nismo znali kamo bi pošli danas, kako iskoristiti još jedan lijepi dan. Znali smo mi dobro kamo trebamo poći jer su ovdje dolazili i pređi naši i kad im je bilo lijepo i kad im je bilo teško u njihovu životu. Zato se i mi udružujemo s njima, oni nas prate iz neba, nisu nas napustili nego su samo prešli iz ove stvarnosti u onu i ostavili su nam te vrijednosti da ih mi nikada ne zaboravimo“, poručio je preč. Zubak.

Ispričavši zgodu o jednom dječaku koji je, vidjevši kako njegov djed plač jer je u ratnom vremenu prognan iz tih krajeva te sada živi u Sloveniji, obećao mu je da će poći u njegov rodni kraj i da ga kasnije nikad ne će zaboraviti. „Dolazeći danas ovdje na Kondžilo posebno sam mislio na one koji su daleko po Europi koji bi sigurno danas željeli biti ovdje s nama, i sigurno u duhu jesu ovdje s nama, ali ne mogu; oni će doći za Veliku Gospu i tad će biti opet s nama, tad će se ovdje oriti pjesma, a do tada mi moramo čuvati ovo ognjište i svetište da se ne ugasi“, kazao je preč Zubak potičući da ne zaborave obiteljsku i osobnu molitvu.

 

image0dsdsdsdsweweew62.jpg

 

„Ako Bog nije prvi i jedini u mome životu, onda su sve druge stvari na krivom mjestu. I zato, vraćajući se danas s ovog zavjetnog hodočašća, s ovog svetog mjesta, najprije ispitajmo svoj život jer on tako neminovno i brzo prolazi, a ono što dolazi to je prava istina, to je vječnost, to je pravi život, to je pravi istinski susret s Bogom i Gospom. Zato poslušajmo danas Gospu, što nam Ona poručuje, a to su one njezine prve riječi: neka mi bude po tvojoj riječi. I nemojmo više propuštati naše obiteljske molitve, nemojmo propuštati pozdraviti Gospu triput dnevno, nemojmo zaboraviti zajednički se u obiteljima pomoliti i prije i poslije jela, i prije i poslije spavanja i vidjet ćete da ćete biti novi ljudi. Dao Bog da bude tako“, poručio je preč. Zubak na kraju svoje propovijedi.

Nakon Svete mise svi zajedno su se vratili u procesiji do župne crkve u Komušini gdje su nastavili moliti pred Gospinom slikom, a na kraju su otpjevali himan „Tebe Boga hvalimo“ nakon kojega je uslijedio završni blagoslov,

Poslije zajedničkog druženja, uslijedio je u župnoj crkvi 24. godišnji susret Prijatelja Malog Isusa.

Izvor: KTA
OBjavljeno: 28.listopada 2023.

Program

08:50 Duhovna misao
09:00 Otajstva svjetla Gospine krunice, nakana - za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Međugorje - prvih sedam dana/Darko Pavičić/naratorica Ljilja Soldo
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:15 Misa: Župa sv. Luka Evanđelista, Sarajevo
11:00 Misa: Župa sv. Luka Evanđelista, Sarajevo
11:50 Podnevne molitve: Litanije Presvetog Srca Isusova, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti do 17:00h
12:45 Komentar dnevnog evanđelja
13:00 Katolički tjednik - najava tiska

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu