icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Deklaraciju Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije prenosimo u cijelosti

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src1d3317aae002741bab9bd949af706515_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1698657970.jpeg

Izvor: Hrvatska paneuropska unija

U povodu međunarodne konferencije “Mir u Europi i svijetu”, koju je Hrvatska paneuropska unija organizirala u suradnji s Međunarodnom paneuropskom unijom i Paneuropskom unijom Bosne i Hercegovine u Zagrebu i Banjoj Luci, Predsjedništvo Međunarodne paneuropske unije na sjednici 29. listopada 2023. u Zagrebu donijelo je sljedeću deklaraciju.

1. Paneuropska unija osnovana je prije sto godina kako bi spriječila povratak rata izgradnjom ujedinjene Europe. Nakon uspona totalitarnih režima u Europi, ponovno je pokrenuta nakon Drugoga svjetskog rata kako bi se izbjeglo ponavljanje tragičnih događaja iz 1930-ih. Danas slijedi glavnu misiju djelovanja za razvoj Europske Unije.

2. Velike promjene suvremenoga svijeta uzdrmale su međunarodni poredak koji je uspostavljen u razdoblju Hladnoga rata između 1945. i pada Berlinskoga zida. Bipolarni poredak zamijenjen je multipolarnošću. Kao pionir i pobornik ujedinjene Europe, Paneuropska unija zauzima se za mir u Europi i svijetu. Zagovara očuvanje i jačanje mirnoga svjetskoga poretka temeljenoga na načelima Povelje Ujedinjenih naroda, te zabranu agresije i nasilne okupacije teritorija drugih zemalja.

3. Današnji svijet obilježavaju sve brojniji sukobi, od ruske agresije i rata za uništenje Ukrajine, preko etničkoga čišćenja u Nagorno-Karabahu i terorističkoga rata Hamasa protiv Izraela, do stalnih provokacija Srbije protiv susjeda Kosova. U takvoj situaciji Europska Unija mora ojačati svoju vanjsku i sigurnosnu političku dimenziju i mora postati snažan partner za slobodu, vladavinu prava, demokraciju i socijalno i ekološki osjetljivo tržišno gospodarstvo.

4. Paneuropska unija zahtijeva za Ukrajinu:

-Isporuku svake humanitarne i vojne pomoći koja je potrebna Kijevu.
-Jasno definiranje cilja obrambenoga rata: obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.
-Naplata odštete od Rusije za popravak ratne štete u Ukrajini, kao i odštete za ukrajinske žrtve rata. Stvaranje pravnoga okvira, kako bi se ruska imovina zamrznuta na Zapadu mogla koristiti za ratne reparacije.
-Potpora civilnom društvu u Rusiji, koje radi na demokratskom razvoju zemlje i zagovara zdrav razvoj vladavine prava u Rusiji.
5. Paneuropska unija zahtijeva za Armeniju i Azerbajdžan:

-Jasnu osuda rata Azerbajdžana protiv armenskoga civilnoga društva i etničkoga čišćenja u Nagorno Karabahu.
-Priznavanje Armenije kao dijela europske zajednice vrednota.
-Jasna europska strategija za integraciju makroregije Ukrajine, Gruzije, Armenije i Moldavije u europsku zajednicu vrednota – preinaku istočnoeuropske susjedske politike Europske Unije u pravu europsku perspektivu.


6. Mi Pan-Europljani zahtijevamo od odgovornih za vanjsku politiku Europske Unije prema Izraelu:

-Jasan stav potpore pravu Izraela na obranu.
-Korištenje svih zakonitih sredstava u zemljama EU za sprječavanje demonstracija koje veličaju teror, zahtijevaju uništenje Izraela ili otvoreno promiču antisemitizam.
-Temeljitu kontrola novca koji ide Palestincima kako bi se izbjegla korupcija i potpuno zaustavilo korištenje tih sredstava za teroriste.
-Iskrenu humanitarna skrb za Palestince koji su taoci Hamasa i žrtve rata.
7. Pozivamo na nastavak procesa proširenja Europske Unije za preostale zemlje kandidate iz jugoistočne Europe koje jasno prihvaćaju europske vrijednosti i političku orijentaciju do punopravnoga članstva: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Svaka od tih država mora dobiti priliku da uđe u Europsku Uniju čim ispuni sve uvjete za članstvo.

8. Podupiremo odluku Europskoga vijeća iz 2022. godine da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata i zahtijevamo brže vođenje pregovora u nadi da će proces pristupanja EU dobiti novi zamah. Pozivamo političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da u potpunosti poštuju ravnopravnost njezinih konstitutivnih naroda i volju građana, od kojih većina želi da njihova država bude potpuno integrirana članica EU.

9. Paneuropska unija podupire djelatnost Europskoga centra za mir i suradnju “Marija Zvijezda” u Banjoj Luci koji gradi mostove suradnje i dijaloga među narodima, vjerama i kulturama.

10. Za Kosovo i Srbiju Paneuropska unija zahtijeva:

-Kraj sankcija EU protiv Republike Kosovo.
-Jasno pozicioniranje protiv prijetnji iz Beograda Kosovu.
-Kraj svih transfernih plaćanja Europske Unije Beogradu ako srbijanska vlada nije spremna zauzeti jasnu europsku poziciju.
-Priznavanje Republike Kosovo u svim zemljama Europske Unije i Europe.


11. Paneuropska unija podupire i zagovara trenutačni pristup Rumunjske i Bugarske Schengenskom prostoru.

12. Što se tiče europske vanjske i sigurnosne politike, Paneuropska unija izjavljuje: Vrijeme je da EU uvede istinsku europsku vanjsku i sigurnosnu politiku. Europska vanjska politika ne znači samo koordinaciju vanjske politike 27 država članica preko visokoga predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. To znači uspostavljanje Ministarstva vanjskih poslova EU-a i Ministarstva obrane s europskim ministrom vanjskih poslova i ministrom obrane na čelu.

U tu svrhu Europskoj Uniji potrebna je jezgra europskoga ustava, u kojemu su točno opisane nadležnosti vanjske i obrambene politike.

Europski ministar vanjskih poslova i ministar obrane radili bi izravno pod parlamentarnom kontrolom Europskoga parlamenta koji biraju izravno građani Europske Unije. To je stvarna suverenost, što znači sposobnost djelovanja i stvaranja strategije.

Izvor: hpeu.hr
Objavljeno: 30.listopada 2023.

Program

03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
04:00 Emisija: Biti mala Marija/Ljilja Soldo/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Poderani veo/Esther Gulshan&Thelma Sangster/naratorica Snježana Dragić/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:50 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu